Φόβους για μαζικό πνιγμό ακόμα και 80 προσφύγων και μεταναστών εξέφραζαν χθες πηγές της ιταλικής ακτοφυλακής, μετά το νέο πολύνεκρο ναυάγιο -το δεύτερο μέσα σε ένα 24ωρο- που συνέβη 35 ναυτικά μίλια βόρεια των λιβυκών ακτών.
Με το καλοκαίρι προ των πυλών, ο θαλάσσιος διάδρομος της κεντρικής Μεσογείου μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας δείχνει πλέον να ξανανοίγει, προς το παρόν σχεδόν αποκλειστικά για υπηκόους της Αφρικής - γεγονός που δεν αποκλείεται να αλλάξει αργά ή γρήγορα εξαιτίας του οριστικού σφραγίσματος του βαλκανικού διαδρόμου αλλά και της επίμαχης ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, η πλήρης εφαρμογή της οποίας παραμένει μετέωρη εν μέσω των αντεγκλήσεων μεταξύ Αγκυρας και Ευρωπαίων για τα αλληλένδετα ζητήματα της τροποποίησης του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου και του προσωρινού (;) ευρωπαϊκού παγώματος της διαδικασίας κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Στο σκάφος, που βούλιαξε χθες στη Μεσόγειο από άγνωστη αιτία, εκτιμάται πως είχαν στοιβαχτεί τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Το εντόπισαν εναέρια και πλωτά μέσα, που συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση «Σοφία» και με τη συνδρομή της ιταλικής ακτοφυλακής διέσωσαν 88 ναυαγούς και ανέσυραν από τη θάλασσα 20-30 πτώματα. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.
Για το ναυάγιο ενημέρωσαν τις ιταλικές αρχές και ακτιβιστές της οργάνωσης Alarm Phone, που δέχτηκαν κλήση -όπως λένε- από Σύρο πρόσφυγα, ο οποίος επέβαινε σε δεύτερο πλοιάριο και τους ειδοποίησε πως ένα σκάφος βυθιζόταν σε κοντινή απόσταση.
Σύμφωνα με την Guardian, από τη συνομιλία αυτή προκύπτουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι στο δεύτερο πλοιάριο επέβαιναν συντριπτικά Σύροι και Ιρακινοί, ενώ από την παρακολούθηση αραβικών λογαριασμών στο Facebook η Alarm Phone υποστηρίζει ότι αυξάνονται οι αφίξεις εκτοπισμένων από τη Μέση Ανατολή στη Λιβύη, με προορισμό την Ευρώπη.
Νέο «ρεκόρ»
Μόνο χθες η ακτοφυλακή της Ιταλίας περισυνέλεξε σώους 4.000 ανθρώπους σε 22 επιχειρήσεις διάσωσης, αριθμός που πιθανόν να αποτελεί φετινό «ρεκόρ» για ένα μόλις 24ωρο. Η νέα ναυτική τραγωδία ήρθε να προστεθεί στο δραματικό ναυάγιο αλλά και τη διάσωση-θαύμα, όπως χαρακτηρίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), 562 Αφρικανών, οι οποίοι επέβαιναν σε υπερφορτωμένο σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Λιβύης την Τετάρτη, μπροστά στα μάτια των πληρωμάτων ιταλικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού.
Το κύτος είχε αρχίσει να μπάζει νερά και οι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν πανικόβλητοι στη μια πλευρά βλέποντας τους σωτήρες τους να καταφτάνουν. Από τη θάλασσα ανασύρθηκαν πέντε νεκροί, αλλά οι περισσότεροι ναυαγοί διασώθηκαν χάρη στην ηρωική προσπάθεια των Ιταλών ναυτικών.
«Το μόνο που έκανα ήταν να οδηγήσω το πλοίο μου όσο πιο κοντά γινόταν στο ναυάγιο και να διατάξω τους άντρες μου να πετάξουν στη θάλασσα οτιδήποτε μπορούσε να επιπλεύσει» διηγήθηκε στο ραδιόφωνο του BBC ο καπετάνιος Φραντσέσκο Ιαβάτσο. «Ποτέ δεν φαντάστηκα τον εαυτό μου μέσα σε μια κατάσταση τέτοιου μεγέθους. Οταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σ’ αγγίζει μέσα σου. Θέλεις να τους σώσεις όλους, να τους τραβήξεις μαγικά και διά μιας από τη θάλασσα. Και μετά προσκρούεις στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον κάναμε οτιδήποτε ήταν δυνατό»...
Βάσει ωστόσο μαρτυριών από διασωθέντες που μεταφέρθηκαν στη Σικελία, ο ΙΟΜ εκτιμά πως οι αγνοούμενοι (και πιθανότατα νεκροί) μπορεί να ανέρχονται ακόμα και σε 100 ανθρώπους παγιδευμένους στα αμπάρια του σκάφους, στο οποίο φέρονται να είχαν πακτωθεί συνολικά 650 άτομα, στην πλειονότητά τους Μαροκινοί. Το δουλεμπορικό φέρεται να είχε σαλπάρει από την Αίγυπτο οχτώ μέρες νωρίτερα.
Σύμφωνα με την Guardian, η χώρα του Νείλου κατέχει προς ώρας τα ηνία στην παράνομη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών συγκριτικά με τη Λιβύη. Οπως υποστηρίζει εκπρόσωπος του ΙΟΜ, όλες οι εθνικότητες προσφύγων και μεταναστών γνωρίζουν πια καλά πόσο επικίνδυνη είναι η λιβυκή επικράτεια και γι’ αυτό επιλέγουν την Αίγυπτο.
Σε αντίθεση δε με τις εγκληματικές συμμορίες της Λιβύης -που έχουν ξεμείνει από ξύλινα ή πλαστικά σκάφη οπότε καταφεύγουν πλέον σε αναλώσιμα φουσκωτά-, οι μαφίες της Αιγύπτου τροποποιούν καταλλήλως ψαροκάικα και άλλα μεγάλα πλοιάρια, χρησιμοποιώντας τα ξανά και ξανά.
Χωρίς τους διασωθέντες του τελευταίου 24ωρου, περίπου 39.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει εντός Μαΐου στην Ιταλία, αριθμός μειωμένος κατά σχεδόν 9% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Τα διαθέσιμα όμως κέντρα φιλοξενίας στη γείτονα βρίσκονται ήδη υπό μεγάλη πίεση, αφού καλούνται να στεγάσουν 115.500 αιτούντες άσυλο, σχεδόν διπλάσιους συγκριτικά με δύο χρόνια πριν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας