Είναι η Ανγκελα Μέρκελ καλύτερη από τον Ναπολέοντα σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης; Ναι, λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που δημοσίευσε χθες η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», μια συνέντευξη που αφορούσε το συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, που ξεκινά σήμερα και αναμένεται να εκλέξει για ακόμη μια φορά για πρόεδρό του τη σημερινή καγκελάριο.
Να, λοιπόν, τι είπε ο υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα εάν η Μέρκελ έχει κάνει καλό ή κακό στους Χριστιανοδημοκράτες. «Η Ανγκελα Μέρκελ τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο να συνενώσει τα συμφέροντα πολύ ετερογενούς κοινότητας με ένα πολύ προσωπικό, μη συγκρουσιακό στιλ, το οποίο πολλοί επικρίνουν, όμως είναι πολύ επιτυχημένο και έξω από τη Γερμανία. Σήμερα, η Γερμανία είναι η πιο ελκυστική χώρα για μετανάστες, ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες. (...) Αυτή είναι μια νέα μορφή ηγετικού ρόλου. Δεν αναζητά τα ζήτω όπως ο Ναπολέων, είναι όμως πιο επιτυχημένη».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα επιθυμούσε η Ανγκελα Μέρκελ να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για καγκελάριος της Γερμανίας.
Φαίνεται όμως πως οι απόψεις της, που δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο σε εφημερίδα –υποστήριξε πως Γαλλία και Ιταλία δεν έχουν κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις– προκάλεσαν αναταράξεις. Αυτό αποδείχτηκε χθες στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο, το οποίο κατακλύστηκε από Γάλλους και Ιταλούς ανταποκριτές που και ζητούσαν διευκρινίσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο Ζάιμπερτ κλήθηκε, για παράδειγμα, να σχολιάσει μήνυμα στο τουίτερ του ηγέτη της γαλλικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος έγραψε στα γερμανικά: «Η Ανγκελα Μέρκελ να το βουλώσει. Η Γαλλία είναι ελεύθερη». Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Ζάιμπερτ, απάντησε: «Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δηλώσεις ξένων πολιτικών. Για τον κ. Μελανσόν, όπως και για τους υπόλοιπους, ισχύει η ελευθερία του λόγου».
Στη συνέχεια ο Ζάιμπερτ ανέλυσε σε Ιταλούς και Γάλλους δημοσιογράφους τις πάγιες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή «εάν θέλουμε να έρθει η ανάπτυξη στην Ευρώπη, πρέπει όλοι να τηρήσουμε τις συμφωνίες που έχουμε κάνει, στα πλαίσια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δεν πρόκειται για διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών και της Γερμανίας. Πρόκειται για ευρωπαϊκές συμφωνίες, που όλοι μαζί έχουμε αποφασίσει και υπογράψει και τις υπογραφές αυτές πρέπει να τις τιμήσουμε».
Σε ερώτηση άλλου Γάλλου δημοσιογράφου ποιες ακριβώς είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, τις οποίες το Βερολίνο ζητά και δεν έχουν εφαρμοστεί, απάντησε: «Η κάθε χώρα πρέπει από μόνη της να αποφασίσει ποιες είναι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να γίνει μια οικονομία ανταγωνιστική και να επέλθει ανάπτυξη στη χώρα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα υποδείξουμε ακριβώς ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις, το Βερολίνο επιμένει ότι πρέπει η χώρα μας να ακολουθήσει αυτές ακριβώς που υποδεικνύει η τρόικα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας