Τις πρώτες πρόωρες εκλογές στη Σουηδία εδώ και μισό αιώνα προκήρυξε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λόφβεν, μετά το «τράβηγμα του χαλιού» στην κυβέρνηση μειοψηφίας από τους ακροδεξιούς «Σουηδούς Δημοκράτες», που αρνήθηκαν να παράσχουν ψήφο ανοχής στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015. Στην ουσία, η κεντροαριστερή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων καταρρέει έπειτα από μόλις δύο μήνες στην εξουσία, αφού ο προϋπολογισμός της καταψηφίστηκε με «σκορ» 182 ψήφους κατά και 153 υπέρ - και ο 57χρονος Λόφβεν βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για το ρεκόρ της πιο βραχύβιας πρωθυπουργικής θητείας στη σουηδική ιστορία, αν χάσει στις πρόωρες εκλογές της 22ας Μαρτίου.
Ομως το πολιτικό πρόβλημα για τη σκανδιναβική χώρα–πρότυπο κράτους πρόνοιας και ανοχής, αυτής της «ανθρωπιστικής υπερδύναμης», όπως την είχε αποκαλέσει ένας πρώην πρωθυπουργός της, είναι πολύ σοβαρότερο από την τύχη του απερχόμενου Σουηδού πρωθυπουργού: κι αυτό γιατί οι ξενοφοβικοί «Δημοκράτες» έθεσαν ως προαπαιτούμενο για να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό τη γενικότερη σκλήρυνση της στάσης της σουηδικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες, και ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους, και ήδη ξεκαθάρισαν ότι θα μετατρέψουν τις επικείμενες εκλογές σε δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό.
Το επικίνδυνο από κάθε άποψη παιχνίδι των ακροδεξιών στηρίζουν με τον τρόπο τους και οι κεντροδεξιοί, οι οποίοι με την άρνηση τους, ώς και την ύστατη στιγμή, να ψηφίσουν τον νέο προϋπολογισμό –με τον οποίο διαφωνούν όσον αφορά την αυξημένη φορολογία προσώπων και επιχειρήσεων, και βέβαια στο φλέγον ζήτημα της αύξησης των δημοσίων δαπανών– ουσιαστικά οδηγούν τη χώρα στις πιο πολωμένες εκλογές της μεταπολεμικής περιόδου.
Μάταια προσπάθησε τα τελευταία 24ωρα ο Λόφβεν να σώσει την παρτίδα, δηλώνοντας πρόθυμος ακόμη και να αποσύρει προσωρινά το σχέδιο προϋπολογισμού, και καλώντας το μπλοκ της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης -πλην των ακροδεξιών- σε έκτακτες διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Το δεξιό κόμμα των Μετριοπαθών επέμεινε μέχρι τέλους στο δικό του, νεοφιλελεύθερης κοπής, εναλλακτικό σχέδιο προϋπολογισμού, επιτρέποντας έτσι στους ακροδεξιούς να γίνουν ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι οι κατά τα άλλα «αποσυνάγωγοι» Δημοκράτες δήλωσαν έτοιμοι να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό των «Μετριοπαθών», παρόλο που δεν μετέχουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό της αντιπολίτευσης...
Στην πράξη, και με δεδομένη την αδυναμία και των δύο παραδοσιακών συνασπισμών να σχηματίσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, κάτι που μάλλον θα αποδειχθεί και στις εκλογές του Μαρτίου, οι Σουηδοί Δημοκράτες, που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου πήραν το 13% των ψήφων, εκβιάζουν ανοιχτά ότι θα κάνουν ότι χρειάζεται για να παραμείνει η χώρα ακυβέρνητη, έως ότου η –όποια– κυβέρνηση υιοθετήσει σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, σαν αυτή που ήδη επιβάλλεται στη γειτονική Δανία.
Το πρώτο μέτρο που απαιτούν οι Δημοκράτες είναι η περικοπή στις αιτήσεις μεταναστών για χορήγηση ασύλου που γίνονται δεκτές κατά 90%! «Η φιλοδοξία μας είναι να γίνει αυτή η προεκλογική εκστρατεία ένα δημοψήφισμα για το αν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η μετανάστευση», είπε ξεκάθαρα ο ηγέτης των ακροδεξιών, Ματίας Κάρλσον. Οπως σωστά είπε χτες ο Λόφβεν, τα τέσσερα κόμματα της κεντροδεξιάς συμμαχίας «επιτρέπουν στους Σουηδούς Δημοκράτες να υπαγορεύσουν τους όρους της σουηδικής πολιτικής», παραχωρώντας τους στην πράξη «το δικαίωμα του βέτο»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας