Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε επισήμως την απόφαση της Ομάδας Εργασίας των εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με την οποία η κράτηση του Τζούλιαν Ασάνζ είναι αυθαίρετη, και μάλιστα Βρετανία και Σουηδία θα πρέπει να τον αποζημιώσουν.
«Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται αυθαιρέτως από τη Σουηδία και τη Βρετανία από τη σύλληψή του στο Λονδίνο στις 7 Δεκεμβρίου 2010», αναφέρεται συγκεκριμένα στο κείμενο της απόφασης.
Επίσης, λέει ότι «ο κ. Ασάνζ έχει υποστεί διάφορες μορφές στέρησης της ελευθερίας του: αρχικά κράτηση στις Φυλακές Γουόντσγουορθ στο Λονδίνο, στη συνέχεια υποχρεώθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό και τελικά περιορισμό την πρεσβεία του Εκουαδόρ».
Την επιτροπή απαρτίζουν πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι με την κατά πλειοψηφία απόφασή τους (ένα μέλος διαφώνησε) καλούν «τις σουηδικές και τις βρετανικές αρχές» να θέσουν τέλος στην κράτησή του και να τον αποζημιώσουν.
Ωστόσο, Σουηδία και Βρετανία, αμφισβητώντας ευθέως την απόφαση του διεθνούς οργανισμού, με επίσημες ανακοινώσεις τους δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν και δεν αναγνωρίζουν την απόφαση της επιτροπής, την οποία η Σουηδία προτίθεται να προσβάλει.
Η Βρετανία δήλωσε δε ότι αν ο Ασάνζ βγει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ, θα συλληφθεί.
Σουηδία: «Η απόφαση δεν μας επηρεάζει»
Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με τις συνθήκες παραμονής του ιδρυτή του WikiLeaks στους χώρους της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.
«Ο Ασάνζ επέλεξε εκουσίως να παραμείνει στην πρεσβεία και οι σουηδικές αρχές δεν έχουν κανέναν έλεγχο επί της απόφασής του να παραμείνει εκεί», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει κανένα αίτημα για έκδοση του Ασάνζ και δεν διατρέχει κίνδυνο επαναπροώθησης στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ζητήσει την έκδοσή του, για τις διαρροές μέσω του Wikileaks, όπου ενδέχεται να διωχθεί για κατασκοπία.
Η σουηδική Εισαγγελία ανακοίνωσε επίσης ότι η απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων «δεν έχει καμία νομική επίδραση στην εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα, σύμφωνα με τους σουηδικούς νόμους».
Βρετανία: «Θα συλληφθεί»
Η βρετανική κυβέρνηση απορρίπτει επίσης την εκτίμηση ότι ο πρώην χάκερ είναι θύμα αυθαίρετης κράτησης.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα αντικρούσει την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ και ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα συλληφθεί, εάν εγκαταλείψει τους χώρους της πρεσβείας του Εκουαδόρ.
Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η απόφαση του ΟΗΕ «δεν αλλάζει τίποτε. Απορρίπτουμε πλήρως οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι θύμα αυθαίρετης κράτησης. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη κάνει σαφές στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα αντικρούσει επισήμως την εκτίμηση της ομάδας εργασίας».
Υποστήριξε δε ότι «στην πραγματικότητα, ο Ασάνζ αποφεύγει τη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού. Μία κατηγορία για βιασμό εκκρεμεί και ένα Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης βρίσκεται σε ισχύ, κατά συνέπεια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την κατά τον νόμο υποχρέωση να τον εκδώσει στη Σουηδία».
Χάμοντ: «Γελοίο πόρισμα»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, επίσης, χαρακτήρισε «γελοίο» το πόρισμα της επιτροπής.
«Απορρίπτω το πόρισμα αυτής της ομάδας εργασίας. Πρόκειται για μία ομάδα που απαρτίζεται από μη ειδικούς, όχι από νομικούς. Ο Τζούλιαν Ασάνζ διαφεύγει από τη δικαιοσύνη. Κρύβεται από τη δικαιοσύνη στην πρεσβεία του Εκουαδόρ», είπε.
Και κατέληξε: «Μπορεί να βγει όποια στιγμή επιλέξει, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στη Σουηδία, εάν επιλέξει να το κάνει. Ειλικρινά, πρόκειται για γελοίο πόρισμα εκ μέρους της ομάδας εργασίας και το απορρίπτουμε».
Το Εκουαδόρ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης και απαλλαγής του Ασάνζ.
«Η απόφαση δείχνει ξεκάθαρα ότι επρόκειτο για πολιτική δίωξη».
«Ασαφές κατηγορητήριο»
Το μέλος της Ομάδας Εργασίας Ρόλαντ Αντζόβι, που συνέγραψε την έκθεση της Επιτροπής, που κατάγεται από το Μπενίν και διδάσκει Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Αρκάντια στην πολιτεία της Φιλαδέλφεια, υποστήριξε ότι ο Ασάνζ θα πρέπει να μπορεί να φύγει από την πρεσβεία του Εκουαδόρ χωρίς άλλη δίωξη.
Εξήγησε ότι ο Ασάνζ αναγκάστηκε να μείνει περιορισμένος στην πρεσβεία χωρίς να υπάρχει «σαφές κατηγορητήριο» από τους Σουηδούς εισαγγελείς.
Επίσης, χαρακτήρισε αδιανόητο Βρετανία και Σουηδία να αμφισβητούν τη δικαιοδοσία της Ομάδας Εργασίας, από τη στιγμή που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Ποιος ο λόγος να υπάρχει μηχανισμός επίλυσης διαφορών, αν δεν επιθυμούν να συμμορφωθούν με τις αποφασεις του;», αναρωτήθηκε.
Ασάνζ: «Σπουδαία νίκη»
Ο ίδιος ο ιδρυτής των Wikileaks σε συνέντευξη που έδωσε μέσω συνδέσμου από την πρεσβεία του Εκουαδόρ, υποστήριξε ότι πρόκειται για μια «πραγματικά σπουδαία νίκη που έφερε το χαμόγελο στα χείλη του».
«Ο παράνομος χαρακτήρας της κράτησής μου είναι πλέον ζήτημα πάγιας νομοθεσίας», τόνισε.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ κάλεσε επίσης τη Βρετανία και τη Σουηδία να «εφαρμόσουν» την απόφαση της επιτροπής του ΟΗΕ.
«Έγκειται τώρα στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσουν την ετυμηγορία» της επιτροπής.
Δικηγόροι: Δεσμευτική απόφαση
Ο Τόμας Όλσον, ένα εκ των δικηγόρων του Ασάνζ, υποστήριξε ότι πλέον η Σουηδία «δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί και να εφαρμόσει την απόφαση» της επιτροπής του ΟΗΕ.
Όπως εξηγεί, η Σουηδία είναι χώρα που έχει «δεσμευθεί στις αρχές και τους κανόνες που περιλαμβάνει η Χάρτα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Επίσης υποστήριξε ότι η απόφαση της επιτροπής αποδέχθηκε «πλήρως την επιχειρηματολογία» των συνηγόρων του Ασάνζ.
Πάντως, οι αποφάσεις της Ομάδας Εργασίας είναι νομικά δεσμευτικές, στον βαθμό που βασίζονται στους διεθνείς κανόνες και τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Διεθνής Σύμβαση για Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα.
Ο δεσμευτικός χαρακτήρας τους απορρέει από τη συνεργασία μεταξύ των κρατών που μετέχουν στη διαδικασία, τη φύση των πορισμάτων, αλλά και από την εξουσία που δίνει στην επιτροπή το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Επίσης, ο πρώην Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που μετέχει στην ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ, υποστήριξε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της Επιτροπής.
Όπως επισημαίνει και οι δύο χώρες συνεργάστηκαν με την Ομάδα Εργασίας, οπότε είναι «παράλογο» να αγνοούν τις αποφάσεις της.
Η δικηγόρος του θύματος
Βέβαια, η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό, αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Ομάδας Εργασίας.
Όπως είπε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φιτζ, η επιτροπή αυτή «μάλλον δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο βιασμός είναι μία πό τις χειρότερες καταχρήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Επίσης, χαρακτήρισε «ύβρι και προσβολή» έναντι της πελάτισσάς της, αλλά και κάθε άλλου θύματος βιασμού να αφήνεται να εννοηθεί ότι κάποιος που κατηγορείται για βιασμό μπορεί να αποζημιωθεί και να αποφύγει τις νομικές συνέπειες της πράξης του.
Ωστόσο, δήλωσε πως νιώθει ανακούφιση που η απόφαση «δεν συνεπάγεται νομική δέσμευση» για τη Βρετανία και τη Σουηδία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας