Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Οικογένειες βαδίζουν από το Ταμπανοβτσε των Σκοπίων προς τα σύνορα με την Σερβία | AP Photo/Boris Grdanoski

Απειλές και απελάσεις: το τελευταίο σχέδιο για το προσφυγικό

Την ώρα που στο Αιγαίο άλλοι 26 άνθρωποι έχαναν την ζωή τους εν πλω για την Ευρώπη και η Κομισιόν εξαπέλυε φθηνές, κούφιες απειλές περί απομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν, η Ολλανδία σχεδίαζε πρόταση άμεσης επαναπροώθησης προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Ενώ η Σουηδία ανακοίνωνε ότι ετοιμάζει την απέλαση 80.000 ανθρώπων που έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου που έφθασαν το 2015 στη χώρα.  

Με φέρι πίσω στην Τουρκία

AP Photo/Boris Grdanoski

Αυτό είναι το νέο σχέδιο που καταστρώνει αυτή την φορά η Ολλανδική προεδρία της Ε.Ε. για την επίλυση αυτής της κρίσης: μόλις φθάνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά θα επιβιβάζονται πάλι σε πλοίο που θα τους μεταφέρει πίσω στις τουρκικές ακτές.

Σύμφωνα με την πρόταση, όπως είπε ο ηγέτης των Εργατικών Ντιέντερικ Σάμσον- που μετέχει της κυβέρνησης- ως αντάλλαγμα στην Άγκυρα η Ε.Ε. θα προσφερθεί να δεχθεί 250.000 που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία.

Το σχέδιο, είπε, το οποίο λέγεται ότι στηρίζει και ο πρωθυπουργός της χώρας Μάρκ Ρούτε, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι την άνοιξη, πριν δηλαδή φθάσει επόμενο μεγάλο κύμα των προσφύγων στις ευρωπαϊκές ακτές.

Ο Σάμσον- του οποίου το κόμμα μετέχει της κυβέρνησης- υποστήριξε ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» η Ε.Ε. να συμφωνήσει σε αλλαγή πολιτικής στο θέμα αυτό μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Ηδη πάντως, μέσα στον Ιανουάριο, παρά τον χειμώνα και την κακοκαιρία, εκτιμάται ότι 46.000 έφθασαν στην Ελλάδα, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. 

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο κρίσιμο πρόβλημα: το σχέδιο της Ολλανδικής κυβέρνησης εξαρτάται από το εάν η Τουρκία χαρακτηρίζεται επισήμως «ασφαλής χώρα» για τους πρόσφυγες, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπεται η επαναπροώθησή τους εκεί, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ. Και προς το παρόν μόνο μια ευρωπαϊκή χώρα έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία «ασφαλή». 

Πιο σκληρά μέτρα από το Βερολίνο

Michael Kappeler/dpa via AP

Οι κυβερνητικοί εταίροι της Ανγκελα Μέρκελ κατέληξαν χθες σε συμφωνία για να τερματιστεί η διαμάχη για την πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Αυτή η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που δεν αντιμετωπίζουν «άμεση προσωπική δίωξη» δεν θα επιτρέπεται να φέρουν τους συγγενείς τους στη Γερμανία πριν περάσουν δυο χρόνια.

Επίσης τρείς χώρες της βόρειας Αφρικής- Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία- αποφασίστηκε να χαρακτηριστούν «ασφαλείς χώρες», πράγμα που σημαίνει ότι οι προερχόμενοι από εκεί μετανάστες θα απελαύνονται άμεσα και γρήγορα, όπως ήδη γίνεται από πέρσι με την μεγάλη πλειοψηφία όσων ζητούν άσυλο και προέρχονται από τα Βαλκάνια.  

Το πακέτο των μέτρων - που είχαν επι της αρχής συμφωνηθεί από τον Νοέμβριο και πρέπει να εγκριθούν και από το υπουργικό συμβούλιο και από την Βουλή - περιλαμβάνει ακόμα την χρήση ειδικών κέντρων για την γρήγορη επεξεργασία στοιχείων μεταναστών που έχουν ελάχιστες πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο 

Η απειλή της αποπομπής

AP Photo/Boris Grdanoski

Την Τετάρτη με σχέδιο έκθεσης της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας ότι καταγράφηκαν στην Ελλάδα «σοβαρές ελλείψεις» στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Σέγκεν, στην ουσία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο εκδίωξης της χώρας μας από την ζώνη των 26 χωρών.

Η συνθήκη προβλέπει ότι η Αθήνα έχει τρεις μήνες περιθώριο για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, διαφορετικά σύμφωνα με το Αρθρο 26 της συνθήκης, η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορα για μια διετία.

Παρότι τυπικά η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από τη Σένγκεν- αναφέρουν οι Financial Times- αφού δεν έχει προβλεφθεί σχετική νομική διαδικασία, στην ουσία οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα θα υφίστανται τους ίδιους ελέγχους όπως στην προ Σένγκεν εποχή. 

Βέβαια οι «φθηνές, αναποτελεσματικές κούφιες απειλές» - όπως τις χαρακτήρισε και η Deutshe Welle- είναι περισσότερο ένα παιχνίδι πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα και καθόλου μια λύση για την Ε.Ε. αποτέλεσμα για ένα προφανή λόγο: το διαφορετικό με την Ελλάδα, σημειώνουν και οι Financial Times, είναι ότι είναι η μοναδική χώρα της Σένγκεν που δεν έχει χερσαία σύνορα με καμία άλλη χώρα της ζώνης.

Επομένως η αποπομπή θα επηρεάσει περισσότερο τις αεροπορικές μετακινήσεις και καθόλου την μεταναστευτική ροή που κινείται οδικώς προς τον βορρά.

Και οι τρεις χώρες βόρεια της Ελλάδας, τις οποίες διασχίζουν οι πρόσφυγες για να φθάσουν στην Αυστρία ή την Γερμανία, την Δανία και την Σουηδία δεν ανήκουν στην Σένγκεν: ούτε η Αλβανία και τα Σκόπια που δεν είναι καν μέλη της Ε.Ε., αλλά ούτε και η Βουλγαρία που ακόμα δεν έχει ενταχθεί στην Σένγκεν.

Γι αυτό και η κίνηση της Κομισιόν να στηρίξει παράλληλα την αποστολή εξοπλισμού και ενισχυμένης ευρωπαϊκής αστυνομικής παρουσίας στα σύνορα Ελλάδας- Σκοπίων θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από την ίδια την απομπή της χώρας μας.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά ο Bernd Riegert στη Deutsche Welle

«Εριστικοί και ανήμποροι οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. κατέληξαν τώρα ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος στην προσφυγική κρίση και σφυροκοπούν με πολιτικό ρόπαλο. Αυτό είναι φθηνό και αναποτελεσματικό.

Η de facto αποπομπή της Ελλάδας θα χαρίσει και στις υπόλοιπες χώρες της Σένγκεν μια δικαιολογία για να διατηρήσουν τους ελέγχους στα δικά τους σύνορα και στο μέλλον. Και αυτό δεν πρόκειται να δώσει λύση στην κρίση. Το μόνο που θα διευκολύνει είναι η κατάρρευση της Σένγκεν.

 Αυτή η τελευταία διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. αποκαλύπτει την απόλυτη ανικανότητα των υπ. Εσωτερικών της Ενωσης, οι οποίοι όλοι παίζουν σε σύγχυση ένα άσκοπο παιχνίδι απόδοσης ευθυνών.

Και κατά σύμπτωση, το σχέδιο, εάν υλοποιηθεί, θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ιταλία, που επίσης αδυνατεί να ελέγξει τις θάλασσες της και συνεχίζει να επιτρέπει σε πρόσφυγες και μετανάστες να ταξιδεύουν βόρεια»

Οργανώνονται μαζικές απελάσεις

Jessica Gow/TT News Agency via AP, File

Οταν δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα, το ξεφορτώνεσαι. Αυτό ετοιμάζεται να κάνει η Σουηδία προβλέποντας ότι έως 80.000 άνθρωποι που έφθασαν το 2015 στη χώρα θα δουν τις αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει να απορρίπτονται και θα πάρουν γρήγορα το δρόμο της επιστροφής. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Αντερς Γίγκερμαν δήλωσε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ειδικές πτήσεις charter για την απέλαση τους. 

«Πολλοί φεύγουν εθελοντικά», είπε στο BBC ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Μετανάστευσης Μιακελ Ρίμπενβικ, «και πολλοί κρύβονται. Ενώ υπάρχουν και αυτοί που μένουν και δεν μπορούμε να απελάσουμε λόγω των διαδικασιών ταυτοποίησης».

Η διαδικασία εξέτασης όλων των αιτημάτων ασύλου «είναι τεράστιος άθλος» και θα απαιτήσει κι άλλους κρατικούς πόρους.

«Μιλάμε για περίπου 60.000 ανθρώπους, αλλά μπορεί να φθάσουν και τις 80.000» δήλωσε ο Γίγκερμαν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει από αστυνομία και μεθοριακές αρχές να οργανώσουν τις απελάσεις τους.

Η Σουηδία, με πληθυσμό 9,8 εκατομμύρια κατοίκους, είναι από τις χώρες που έχουν δεχθεί αναλογικά από τους μεγαλύτερους αριθμούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απειλές και απελάσεις: το τελευταίο σχέδιο για το προσφυγικό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας