Την αποτροπή νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία επιδιώκει να διασφαλίσει η κυβέρνηση με δρακόντεια μέτρα που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά του περιορισμού των ελευθεριών.
Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μέχρι έξι μήνες δρομολογείται, προκειμένου να ισχύσει μακροπρόθεσμα η εφαρμογή έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκε για ένα τρίμηνο με σχεδόν ομόφωνη υιοθέτηση από την Εθνοσυνέλευση.
Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τα αυστηρότατα αστυνομικά μέτρα, τις βίαιες επιδρομές για έρευνες σε σπίτια, τις μαζικές συλλήψεις, την παρατεταμένη απαγόρευση διαδηλώσεων.
Δρακόντεια μέτρα
Τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν 2.000 «διοικητικές έρευνες».
Βρέθηκαν 320 όπλα, πάνω από 210 άτομα τελούν υπό κράτηση, 346 άτομα, μεταξύ των οποίων και ακτιβιστές της οικολογίας, παραπέμφθηκαν άμεσα στη Δικαιοσύνη.
Σε ακτιβιστές που είχαν συλληφθεί για συμμετοχή σε βίαια επεισόδια στη διαδήλωση για το κλίμα επιβλήθηκαν αυστηρές «παραδειγματικές» ποινές και υψηλά πρόστιμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Καζνέβ ανακοίνωσε το κλείσιμο τριών τζαμιών έπειτα από έρευνες.
Ο Σύνδεσμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε ανησυχία για πιθανή περαιτέρω επέκταση και ενδεχόμενη εγκατάσταση μιας «μόνιμης κατάστασης έκτακτης ανάγκης».
Το ερώτημα που θέτουν οι οργανώσεις είναι «αν επιτρέπεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να υπερβαίνει το κράτος δικαίου».
Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι «δημιουργούμε μια κατάσταση αναστολής των ελευθεριών που γεννά κινδύνους αν διαρκέσει».
Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επισημαίνει ότι «ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και οι αποφάσεις για σκληρά μέτρα λαμβάνονται ακριβώς για να προστατευτούν οι ελευθερίες των πολιτών».
Προσχέδιο για την τροποποίηση του Συντάγματος, που φέρει τον τίτλο «Προστασία του έθνους», εκπονήθηκε επειγόντως.
Τα κυριότερα σημεία του αποκάλυψαν ορισμένα γαλλικά ΜΜΕ. Η κυβέρνηση απέστειλε το κείμενο στο Συμβούλιο του Κράτους και προσδιόρισε ότι θα εξεταστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 23 Δεκεμβρίου.
Το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει προτάσεις για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και πολυάριθμα μέτρα που αρχικά είχε προτείνει η Δεξιά.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος του προέδρου Ολάντ προκειμένου να επιτύχει διεθνή κινητοποίηση κατά του «Ισλαμικού κράτους», τα αυστηρά μέτρα που έλαβε για την πρόληψη νέων επιθέσεων στη Γαλλία και οι προσπάθειές του προκειμένου να επιτύχει μια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα στο πέρας της διάσκεψης COP21 προκάλεσαν μια πρωτοφανή, «ιστορική» ανάκαμψη της δημοτικότητάς του.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop-Fiducial, η εμπιστοσύνη των Γάλλων στο πρόσωπό του σημείωσε άλμα, με άνοδο κατά 22 πόντους από τον Νοέμβριο και έφτασε στο ύψος του 50% θετικών απόψεων.
Το Ινστιτούτο TNS-Sofres OnePoint καταγράφει άνοδό του κατά 20 πόντους και τοποθετεί τη δημοτικότητα του Ολάντ σε ποσοστό 35%.
Μέσα σε αυτό το εμπόλεμο κλίμα τα θέματα της ασφάλειας επισκιάζουν την προεκλογική εκστρατεία για τις περιφερειακές εκλογές, που διεξάγονται σε δύο γύρους στις 6 και 13 Δεκεμβρίου, μετά τη μεταρρύθμιση της σύμπτυξης των περιφερειών από 22 σε 13.
Η Αριστερά διοικούσε 21 περιφέρειες και αναμένεται να έχει μεγάλες απώλειες.
Η Δεξιά διοικούσε μόνο 1 περιφέρεια, την Αλσατία, και ελπίζει να κερδίσει 4-5.
Ακροδεξιά πρωτιά
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο της Κυριακής το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έχει το προβάδισμα με ποσοστό 30%. Στη δεύτερη θέση τοποθετείται η Δεξιά με 29%.
Σε τρίτη θέση η Αριστερά με 22%. Υπολογίζεται ότι το Ε.Μ. θα έρθει πρώτο σε έξι περιφέρειες την Κυριακή.
Στον δεύτερο γύρο (αν μονομαχήσουν τρεις υποψήφιοι της Αριστεράς, της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς) θα μπορούσε να κερδίσει τρεις περιφέρειες, Νορ-Πα ντε Καλέ-Πικαρδία, Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή, αλλά επίσης και Αλσατία-Λορένη-Σαμπάνι Αρντέν.
Προκειμένου να αποφευχθεί πλατιά νίκη του Εθνικού Μετώπου, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς πρότεινε συμμαχία μεταξύ της Αριστεράς και της Δεξιάς, ακόμα και συγχώνευση ψηφοδελτίων, ώστε να δημιουργηθεί ανάχωμα στην Ακροδεξιά.
Μια πρόταση που απορρίπτει αρχικά η Κεντροδεξιά, ενώ οι σοσιαλιστές δεν δείχνουν πρόθυμοι για συνεργασία με τη Δεξιά.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει κατά περίπτωση αν θα υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο έναν υποψήφιο της συντηρητικής Δεξιάς σε ορισμένες περιφέρειες.
Ο ηγέτης του δεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, Νικολά Σαρκοζί, απέκλεισε τη δημιουργία «δημοκρατικού μετώπου» με στόχο την ήττα της Ακροδεξιάς.
Παραμονές των εκλογών ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μπήκε στην πρώτη γραμμή του πυρός εξαπολύοντας μύδρους κατά της Ακροδεξιάς. Δήλωσε ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν αποτελεί μόνο οικονομικό κίνδυνο που θα γονατίσει τη χώρα και αυτούς στους οποίους απευθύνεται -εργάτες, μικροσυνταξιούχους και άνεργους νέους-, αλλά επίσης δεν αγαπάει τη Γαλλία και κοροϊδεύει τους Γάλλους.
Επίθεση κατά του Εθνικού Μετώπου εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της οργάνωσης των εργοδοτών MEDEF.
Προειδοποίησε τους ψηφοφόρους ότι το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε η Μαρίν Λεπέν είναι «ανεύθυνο».
Επισημαίνει ότι το ακροδεξιό κόμμα «δεν προτείνει λύσεις για το μέλλον, για την ανταγωνιστικότητα». Τονίζει επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν να κλείσουμε τα σύνορά μας.
Η αναδίπλωση στον εαυτό μας δεν οδηγεί πουθενά. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα προβλήματα της ασφάλειας με τα οικονομικά προβλήματα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας