Επικίνδυνα «παιχνίδια» με τα όρια της Ρωσίας, αλλά και με τη Συνθήκη του Μοντρέ (που από το 1936 ορίζει το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου) φέρεται -σύμφωνα με ρωσικά και ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ- να παίζει η Αγκυρα, ριψοκινδυνεύοντας να δυναμιτίσει το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εβδομάδα μετά το θερμό επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι.
Το τουρκικό Doğan News Agency δημοσιοποίησε βίντεο που -όπως μεταδίδει- κινηματογραφήθηκε προχθές στη νότια ακτή των Δαρδανελίων, στο πιο στενό σημείο των Στενών, καταγράφοντας τη «συνάντηση» τουρκικού υποβρυχίου με το πλοίο «Yauza» του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Παράλληλα, δεκάδες σκάφη υπό ρωσική σημαία φέρονταν να περιφέρονται στη Μαύρη Θάλασσα, αναμένοντας το «πράσινο φως» για τη διέλευση των Στενών (σχετικούς χάρτες με τις τεθλασμένες πορείες τους δημοσίευσε μάλιστα το Κέντρο Μεταφορικών Στρατηγικών - CTS, που εδρεύει στο Κίεβο, επικαλούμενο δεδομένα από το online σύστημα εντοπισμού πλοίων marinetraffic.com).
Ωστόσο, σε μια καθησυχαστική -πλην ανώνυμη- παρέμβαση, ρωσική στρατιωτική πηγή έσπευσε χθες να διαβεβαιώσει μέσω του πρακτορείου Ria Novosti ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διέλευση ρωσικών πλοίων από τα Στενά, αποδίδοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην αυξημένη κίνηση και τις άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή.
Με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλύπτει πάντως και επίσημα την Τουρκία στην κατάρριψη του ρωσικού Σουχόι (η εκπρόσωπός του επικαλέστηκε χθες στοιχεία που δείχνουν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει εάν το ρωσικό βομβαρδιστικό χτυπήθηκε από τον πύραυλο εντός των ορίων της Τουρκίας), οι ΗΠΑ επιχειρούν τώρα να στείλουν ένθεν κι ένθεν το μήνυμα «πάμε παρακάτω».
Στη χθεσινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο Παρίσι -μία ημέρα μετά τις διμερείς συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Πούτιν- ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις Αγκυρας και Μόσχας.
«Οπως έχω πει στον κ. Ερντογάν, έχουμε έναν κοινό εχθρό κι αυτός είναι το “Ισλαμικό κράτος”», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Θέλω να είμαι σίγουρος ότι θα επικεντρωθούμε σ’ αυτήν την απειλή» υπογράμμισε, τονίζοντας εμφατικά ότι η Ουάσινγκτον αναμένει άμεσα το σφράγισμα των τουρκικών συνόρων με τη βόρεια Συρία.
«Αδιέξοδη η ρήξη»
Κατά τα λοιπά, συμπλήρωσε, οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να υπάρξει άμεσα κάποια αλλαγή στη στρατηγική της Ρωσίας στη Συρία.
Παρ’ όλα αυτά «με το Αφγανιστάν νωπό στη μνήμη, νομίζω πως ο κ. Πούτιν καταλαβαίνει πως το να βαλτώνει σε μια αδιέξοδη και παραλυτική εμφύλια σύρραξη δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που αυτός επιδιώκει», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.
Και με αυτήν τη σκέψη, δεν απέκλεισε η Ρωσία να κάνει «αλλαγή στους υπολογισμούς» της, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι τελικά η Μόσχα μπορεί να ενώσει τις δυνάμεις της με τον (υπό τις ΗΠΑ) διεθνή συνασπισμό κατά του «Ι.Κ.».
Μέχρι ωστόσο να συμβεί αυτό, οι ΗΠΑ προχωρούν στον στρατιωτικό σχεδιασμό τους.
Χθες, ο Αμερικανός υπ. Αμυνας, Ας Κάρτερ, ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον μελών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη μάχη κατά του «Ι.Κ.», με σκοπό αφενός τον συντονισμό των ιρακινών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών στα ιρακινά μέτωπα, αφετέρου τη διεξαγωγή μονομερών επιχειρήσεων εντός Συρίας.
Περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό παζλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επιβεβαίωνε χθες δημόσια ότι «κατά διαστήματα επιχειρούμε στη Συρία, προκειμένου να αποτρέψουμε να εξελιχθεί [αυτή η χώρα] σε ένα δεύτερο τρομοκρατικό μέτωπο εναντίον μας.
»Επιχειρούμε επίσης και για την αποτροπή μεταφοράς όπλων από τη Συρία στον Λίβανο ειδικότερα, και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας όμως με νόημα τον αποτελεσματικό συντονισμό μεταξύ «των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και της Ρωσίας».
Στο μεσοδιάστημα, γράφουν οι βρετανικοί «Times», οι Ρώσοι ετοιμάζουν ήδη πυρετωδώς τη δεύτερη (μετά τη Λατάκια) αεροπορική βάση τους στη Συρία, εν προκειμένω 25 χλμ. νοτιοανατολικά της Χομς, στα δυτικά της χώρας.
Συνδέοντας ουσιαστικά τα παράλια με τη Δαμασκό, η τρίτη αυτή μεγαλύτερη πόλη της Συρίας βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο και θεωρείται κομβική στην ανακατάληψη εδαφών από το «Ι.Κ.», με πρώτη την Παλμύρα.
Στον προγραμματισμό της Μόσχας, σύμφωνα με τους «Times», είναι η άμεση ανάπτυξη 1.000 στρατιωτών στη νέα βάση.
Περίεργη σύμπτωση
Ολως... τυχαίως (;) εν τω μεταξύ ο κυβερνήτης της επαρχίας Χομς ανακοίνωσε χθες την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας με τους περίπου 2.000 εναπομείναντες ενόπλους αντικαθεστωτικούς της περιοχής, με πρόβλεψη για τη σταδιακή αποχώρησή τους από τον μοναδικό θύλακα που εξακολουθούν να ελέγχουν, στη συνοικία Γουάερ της πόλης Χομς.
Σύμφωνα με τη συμφωνία -που επετεύχθη με τη συμμετοχή και αξιωματούχων του ΟΗΕ- η διαδικασία αποχώρησης θα αρχίσει από το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί το αργότερο σε δύο μήνες.
Ταυτόχρονα, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, ο συριακός «βραχίονας» της Αλ Κάιντα, το «Μέτωπο Αλ Νούσρα» προχώρησε χθες σε ανταλλαγή, στα σύνορα Συρίας και Λιβάνου, 16 Λιβανέζων στρατιωτών και αστυνομικών που κρατούσε ομήρους από πέρυσι τον Αύγουστο, με 13 άτομα που κρατούνταν σε λιβανέζικες φυλακές.
Μεταξύ αυτών ήταν και η Σάγια αλ Ντουλεΐμι, πρώην σύζυγος του ηγέτη του «Ι.Κ.», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας