Νεκρή πόλη έμοιαζαν και χθες οι Βρυξέλλες, μετά την απόφαση των βελγικών αρχών να παρατείνουν για τρίτη μέρα την κατάσταση ύψιστου («κόκκινου») συναγερμού στην πόλη. Ερημοι δρόμοι, πλατείες και καφέ, «κλειδωμένο» μετρό, σφραγισμένα σχολεία και πανεπιστήμια, κλειστές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες, πάνοπλοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα παντού – μια εικόνα βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες των Βέλγων πολιτών.
Η κυκλοφορία στην πόλη είναι εξαιρετικά περιορισμένη: κινούνται πολύ λίγα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και ταξί, οι διαβάτες είναι ελάχιστοι και τα περισσότερα οχήματα είναι της αστυνομίας ή του στρατού, που περιπολούν αδιάκοπα σε όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας του Βελγίου και της Ε.Ε.
Ωστόσο, παρά τις τουλάχιστον έξι διαδοχικές, μεγάλης κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις στις Βρυξέλλες και το Σαρλερουά, που οδήγησαν σε 19 εφόδους σε σπίτια και καταστήματα και τη σύλληψη 16 υπόπτων, ο «δημόσιος κίνδυνος υπ’ αριθμόν 1» Σαλάχ Αμπντεσλάμ παραμένει ασύλληπτος.
Οι περισσότερες αστυνομικές έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στα προάστια Μόλενμπεεκ και Σερμπέκ των Βρυξελλών, που θεωρούνται «οχυρά» των ισλαμιστών.
Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, στη συνοικία Μονρούζ, Γάλλοι αστυνομικοί εντόπισαν σε κάδο απορριμμάτων ένα γιλέκο με εκρηκτικά, παρόμοιο με αυτά που φορούσαν οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων, το οποίο πιθανολογείται πως ανήκε στον Αμπντεσλάμ.
Η περιοχή αποκλείστηκε και πυροτεχνουργοί έσπευσαν να εξετάσουν τον μηχανισμό: οι πρώτες πληροφορίες λένε πως είχε αφαιρεθεί από το γιλέκο ο πυροκροτητής, γεγονός που ενισχύει το «σενάριο» ότι ο Αμπντεσλάμ ανήκε στην αρχική ομάδα καμικάζι μαζί με τον αδελφό του, αλλά είτε δείλιασε την τελευταία στιγμή να αυτοανατιναχθεί είτε αντιμετώπισε πρόβλημα με τον εκρηκτικό μηχανισμό και αποφάσισε να διαφύγει.
Η ατμόσφαιρα είναι ούτως ή άλλως πολύ βαριά στη Γαλλία, καθώς χθες ξεκίνησαν οι κηδείες των θυμάτων του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου.
Συνολικά 29 πόλεις έχουν βυθιστεί στο πένθος και χιλιάδες Γάλλοι θρηνούν τους συμπολίτες τους –οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών– που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των τζιχαντιστών.
Οι κηδείες τους θα πραγματοποιούνται σταδιακά ώς το τέλος της εβδομάδας, ενώ την επόμενη Παρασκευή θα γίνει και μεγάλη, επίσημη τελετή για τους νεκρούς παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και πολλών από τους επιζώντες της επίθεσης.
Κατά τα άλλα, αίσθηση προκάλεσαν το ξύλο και τα δακρυγόνα που έπεσαν χθες στο κέντρο, όταν οργανώσεις υπεράσπισης των μεταναστών αποφάσισαν να σπάσουν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων –στο πλαίσιο του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης– και να πραγματοποιήσουν δυναμική διαδήλωση, διαμαρτυρόμενοι για τους ελάχιστους πρόσφυγες που έχει δεχτεί ώς τώρα να «απορροφήσει» η Γαλλία, αλλά και για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη «Νέα Ζούγκλα» του Καλέ – την τεντούπολη όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες Αφρικανοί κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία.
Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν σκληρότατη: εκατοντάδες άνδρες των CRS –τα γαλλικά ΜΑΤ– επιτέθηκαν στον συγκεντρωμένο κόσμο και διέλυσαν βίαια τη διαδήλωση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας