Σε μια... αδέξια διπλωματική ακροβασία επιδίδεται η νέα ηγεσία των Βρυξελλών. Με αμφιλεγόμενα μηνύματα και λογική «ναι μεν, αλλά», η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν αλλά και η νέα ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχειρούν να... ελιχθούν στην εξωτερική πολιτική της ευρύτερης περιοχής.
Από τη μία, οι υπουργοί συμφώνησαν στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση χθες, στα οποία αναγνωρίζουν ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει «παγώσει». Την ίδια μέρα, η πρόεδρος της Κομισιόν επισκέφθηκε την Αγκυρα για να συζητήσει με τον Τούρκο πρόεδρο περί Συρίας. Και φυσικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της έθεσε ζήτημα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων!
Από την άλλη, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ήταν καλύτερα για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής μεταξύ των 27 Ευρωπαίων ηγετών της Ε.Ε. και των ηγετών των έξι χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια. Ωστόσο, «η σύνοδος δεν αφορά τη διεύρυνση», διαβεβαίωνε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Συμβουλίου. «Είναι μια συνάντηση σε επίπεδο κορυφής για προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», επέμεινε.
Η Ε.Ε. στέλνει διπλά μηνύματα -αυτό που λέμε «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»-, μόνο που δεν είναι σίγουρο ότι φτάνουν στον αποδέκτη. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί για παράδειγμα το γεγονός ότι η Σερβία επαινείται δημοσίως από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η Ε.Ε. στέλνει μεγάλη οικονομική υποστήριξη στη χώρα, αλλά επικρίνεται για την έλλειψη ευθυγράμμισης με την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, η επιρροή της Ρωσίας στη χώρα είναι έντονη και είναι αυτό ακριβώς στο οποίο στοχεύουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς θα είναι στις Βρυξέλλες σήμερα για τη σύνοδο. Αλλά δεν θα είναι οι ηγέτες της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, που καταγράφουν τις πιο θετικές αναφορές στα συμπεράσματα για τη διεύρυνση. Και φυσικά δεν θα είναι η Τουρκία, για την οποία τα συμπεράσματα είναι για ακόμα μια φορά καταπέλτης.
Παρότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων καταγράφεται ως θετικό στοιχείο, η οπισθοχώρηση στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και η στάση της ηγεσίας της στο Κυπριακό παγώνουν τη διαδικασία. Αναφέρεται επίσης η παρέκκλιση από την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., αλλά και η υπονόμευση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Η Τουρκία είναι χώρα-κλειδί στη Συρία», φρόντισε να υπενθυμίσει κατά την επίσκεψη της Φον Ντερ Λάιεν στην Αγκυρα ο Ερντογάν. Συμφώνησε μάλιστα μαζί της σχετικά με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση στη Συρία χωρίς αποκλεισμούς. Και φυσικά ζήτησε την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς «ο συριακός λαός δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βαρύ φορτίο» της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.
«Η Τουρκία έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής», ανέφερε στη συνέχεια η Φον ντερ Λάιεν θέλοντας (και) να καλοπιάσει τον συνομιλητή της. Για διεύρυνση ούτε λέξη, αλλά ανακοίνωσε ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ για τη φιλοξενία των προσφύγων συν τα 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί από το 2011.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών επιστροφών των Σύρων προσφύγων. Και καθώς τα πράγματα εξελίσσονται επί τόπου, μπορούμε να προσαρμόσουμε αυτό το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στις νέες ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν στη Συρία», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές Σύρων προσφύγων πίσω στη χώρα τους, η Φον Ντερ Λάιεν είπε ότι «όλες οι επιστροφές πρέπει να είναι εθελοντικές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς», σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. είναι σε επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για να διασφαλίσει ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Ενα μήνυμα και για τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν, που καραδοκεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας