Στην Άγκυρα βρέθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν και τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Η άφιξη του Ρούτε σήμερα στην Άγκυρα, και αύριο στην Αθήνα γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη φάση του, έχοντας πάρει πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα. Μετά από μία εβδομάδα όπου η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα, το ΝΑΤΟ φαίνεται να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την αποστολή μισθοφόρων στον πόλεμο από τα ευρωπαϊκά κράτη - συμμάχους του Κιέβου.
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος λίγες μέρες πριν κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι «τροφοδοτεί» τον πόλεμο με την αποστολή αμερικανικών πυραύλων, συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ για περίπου μία ώρα.
Παρόντες στη συνάντηση, ήταν οι Χακάν Φιντάν, και Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ ακολούθησε και ξεχωριστή συνάντηση του Ρούτε με τον υπουργό Εξωτερικών.
Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησαν οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την τουρκική ηγεσία να διεκδικεί διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου.
Το ΝΑΤΟ σε νεότερη ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο Ρούτε, «επαίνεσε την Τουρκία για τη σταθερή υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας με τα πυρομαχικά, το πυροβολικό και τη βοήθεια που χρειάζεται, παίζοντας επίσης βασικό ρόλο σε πρωτοβουλίες όπως η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και άλλες διπλωματικές προσπάθειες».
Χτες, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κατά τις συναντήσεις του Ρούτε με την Άγκυρα:
- η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους στηρίζουν οι ΗΠΑ και τους οποίους η Τουρκία ταυτίζει με την οργάνωση ΡΚΚ.
- συζητήθηκε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τον Ερντογάν να κάνει λόγο για «σφαγή στην Παλαιστίνη»
- η Άγκυρα ζήτησε επίσης, για άλλη μία φορά, την άρση των περιορισμών στην πώληση αμυντικού υλικού από ορισμένες σύμμαχες χώρες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση:
«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στο προεδρικό μέγαρο.
»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα όπως ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας και τι μπορεί να γίνει για τον τερματισμό της σφαγής που βιώνεται στην Παλαιστίνη, τα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από την Τουρκία το 2026, η αλληλεγγύη των συμμάχων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στην προμήθεια υλικών της αμυντικής βιομηχανίας και η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ως σύμμαχος.
»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρούτε για τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκική Αεοδιαστημική Βιομηχανία (TAI)».
Παράλληλα, ο Μαρκ Ρούτε συνεχάρη την Τουρκία για την επιτυχή ολοκλήρωση της διοίκησης της ειρηνευτικής αποστολής KFOR του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ στις συναντήσεις του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον υπουργό 'Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο γενικός γραμματέας -πέραν της συμμαχικής υποστήριξης προς την Ουκρανία- αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της Τουρκίας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σχετικά με την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα στις 23 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα στήριξε την υποψηφιότητα Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο Ρούτε από την πλευρά του εμφανίζεται πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του σε σχέση με την Τουρκία και η Άγκυρα ήταν στους τρεις πρώτους προορισμούς του στον κύκλο των πρώτων επίσημων επισκέψεων του που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας