H περασμένη ήταν η εβδομάδα που, σε συνδυασμό με το ορόσημο των χιλίων ημερών, σηματοδότησε ένα νέο, επικίνδυνο στάδιο στον τριετή παρά κάτι πόλεμο στην Ουκρανία. Μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τη χρήση για πρώτη φορά αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ουκρανικές δυνάμεις κατά ρωσικών στόχων μετά το πράσινο φως από τον Τζο Μπάιντεν και την απάντηση της Μόσχας μέσω ενός νέου υπερόπλου, καθώς και την αλλαγή του πυρηνικού δόγματος. Τι θα πρέπει να περιμένουμε από δω και στο εξής, ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη νέα έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο;
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο πόλεμος έμοιαζε να είχε επιστρέψει στην πρότερη φάση του, με τόσο την ουκρανική όσο και τη ρωσική πλευρά να κάνουν χθες λόγο για την αναχαίτιση δεκάδων drones. Μέχρι χθες το βράδυ, ώς την ώρα τουλάχιστον που γραφόταν αυτό το κείμενο, από ρωσικής πλευράς δεν είχε εκτοξευθεί άλλος πύραυλος μέσου βεληνεκούς τύπου Oreshnik, ένα νέο, υπερσύγχρονο, υπερηχητικό όπλο η πρώτη ρίψη του οποίου σε ουκρανικό έδαφος την περασμένη Πέμπτη, σε συνδυασμό με το υψηλών τόνων διάγγελμα Πούτιν, προκάλεσε παγκόσμιο κύμα έντονης ανησυχίας καθώς αρκετοί νόμισαν αρχικά ότι επρόκειτο για διηπειρωτικό πύραυλο. Ο Πούτιν, βέβαια, επανήλθε την Παρασκευή με νέες δηλώσεις ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις δοκιμές με όπλα τύπου Oreshnik, προειδοποιώντας πως «δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο για έναν τέτοιο πύραυλο».
Οι νέες δηλώσεις Πούτιν, παρά τους νέους τρομολαγνικούς τίτλους, στα κανάλια κυρίως, για μια ανθρωπότητα «στα πρόθυρα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου», ήταν στην πραγματικότητα στο πλαίσιο του αναμενόμενου με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Αλλά, μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν και άλλα γεγονότα που ίσως υποδεικνύουν το τι θα ακολουθήσει. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «προέβλεψε» ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει το 2025. «Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος; Οταν η Ρωσία θελήσει να τελειώσει ο πόλεμος. Οταν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν σκληρότερη στάση. Οταν οι χώρες του Νότου σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας και υποστηρίξουν τον τερματισμό του πολέμου», είπε σε ξένους ανταποκριτές στο Κίεβο κατά την τρίτη διεθνή διάσκεψη για την επισιτιστική ασφάλεια με την επωνυμία «Σιτηρά από την Ουκρανία». «Δεν θα είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, αλλά είμαι πεπεισμένος πως έχουμε όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε την επόμενη χρονιά», σχολίασε ο Ζελένσκι.
Οι δηλώσεις του ήρθαν λίγο μετά την είδηση/παραδοχή για τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις στο μέτωπο. Σύμφωνα με πηγή του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, οι δυνάμεις της έχουν χάσει πάνω από το 40% των εδαφών που κατέλαβαν στη ρωσική περιοχή του Κουρσκ, μετά την αιφνιδιαστική εισβολή τους τον περασμένο Αύγουστο. Τα πράγματα δε στο ανατολικό κυρίως μέτωπο πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, κάτι που δεν πρόκειται να αντιστραφεί εύκολα με τη χρήση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων ATACMS.
«Τα πράγματα είναι σκούρα σε κάθε κατεύθυνση. Νότια του Χαρκόβου, η Ρωσία προελαύνει κοντά στην πόλη του Κουπιάνσκ. Οι γραμμές εφοδιασμού απειλούνται γύρω από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Ακόμα και η Ζαπορίζια στον Νότο υφίσταται μεγαλύτερη πίεση, ενώ η Μόσχα προσπαθεί επίμονα να απωθήσει την Ουκρανία από την παραμεθόρια περιοχή του Κουρσκ. Μπορεί η κυβέρνηση Μπάιντεν να παρέχει βιαστικά νάρκες κατά προσωπικού και να προαναγγέλλει περισσότερο εξοπλισμό, όμως οι αλλαγές συμβαίνουν εδώ και τώρα, σε τάφρους που αρχίζουν να καλύπτονται από χιόνι», έγραφε σε τελευταία ανάλυσή του το CNN.
Σύγκρουση
O Mάικλ Γουόλτς, ο μελλοντικός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε χθες ότι η ομάδα μετάβασης του Ντόναλντ Τραμπ θα αρχίσει να εργάζεται με την κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν για να καταλήξουν σε μια «διευθέτηση» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, καθώς ανησυχεί για την τρέχουσα «κλιμάκωση» του πολέμου. «Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής για την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι ποιοι θα κάτσουν στο τραπέζι (των συνομιλιών), αν θα πρόκειται για μια συμφωνία, για μια ανακωχή, πώς θα οδηγήσουμε τις δύο πλευρές στο τραπέζι και ποιο θα είναι το πλαίσιο μιας διευθέτησης», είπε ο Γουόλτς στο κανάλι Fox News.
«Οι εξελίξεις της εβδομάδας που πέρασε ίσως να μην είναι η αρχή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης του πολέμου, αλλά η αρχή ενός καβγά για το ποιος θα έχει την ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση σε πιθανές μελλοντικές συνομιλίες για τον τερματισμό του», σχολίαζε στην ιστοσελίδα του το BBC και όλοι ελπίζουμε να έχει δίκιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας