Βρετανίδα δημοσιογράφος, μέλος της οργάνωσης IWPR (Ινστιτούτο Αναφοράς για τον Πόλεμο και την Ειρήνη) που βοηθάει τους ρεπόρτερ στις εμπόλεμες ζώνες, βρέθηκε νεκρή στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ζακλίν Σάτον, η οποία ταξίδευε από το Λονδίνο στην Αρμπίλ –πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν– βρέθηκε νεκρή, κρεμασμένη από τα κορδόνια των παπουτσιών στις τουαλέτες τους αεροδρομίου, αφότου έχασε την πτήση της.
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για αυτοκτονία, αλλά οι συνάδελφοί της, τόσο στα μέσα ενημέρωσης όπου εργάστηκε όσο και στον οργανισμό IWPR απορρίπτουν αυτή την πιθανότητα.
Η Σάτον είχε εργαστεί για τα Ηνωμένα Έθνη και το BBC και ήταν μια δυναμική γυναίκα, που υπερασπιζόταν με πάθος τα δικαιώματα των γυναικών και ειδικά των δημοσιογράφων.
«Ύποπτες συνθήκες»
Συνεπώς, λένε, δεν θα μπορούσε να αφαιρέσει η ίδια τη ζωή της. Επίσης υποστηριζουν ότι οι συνθήκες θανάτου της είναι εξαιρετικά ύποπτες.
Η 50χρονη Σάτον ήταν επικεφαλής του ιρακινού τμήματος της IWPR, μιλούσε πέντε γλώσσες και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας.
Θέμα του διδακτορικού τηςήταν η διεθνής οικονομική βοήθεια για την ενίσχυση προς γυναίκες εργαζόμενες σε μέσα ενημέρωσης στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μεταξύ του 2003 και του 2013.
Μάλιστα, ο προκάτοχος της στον οργανισμό, Αμάρ Αλ Σαμπάντερ είχε σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση αυτοκίνητο στις 2 Μαΐου και την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε μια τελετή στη μνήμη του στο Λονδίνο.
Είχε χάσει την πτήση της
Όπως έγινε γνωστό, η Σάτον έχασε την πτήση για την Αρμπίλ και επικοινώνησε με τις υπηρεσίες εδάφους της αεροπορικής εταιρείας για μπορέσει να ταξιδέψει με την επόμενη πτήση.
Εκείνοι την πληροφόρησαν ότι θα έπρεπε να αγοράσει νέο εισιτήριο, καθώς η εταιρεία δεν ήταν υπεύθυνη για το περιστατικό.
Η Σάτον τους ενημέρωσε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει νέο εισιτήριο και στη συνέχεια επισκέφθηκε την τουαλέτα στον τερματικό σταθμό διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου.
Το πτώμα της βρήκαν τρεις Ρώσους επιβάτες, οι οποίοι ενημέρωσαν το ιατρικό προσωπικό του αεροδρομίου, αλλά όταν έφτασαν εκεί γιατροί και ασυτνομία η δημοσιογράφος ήταν ήδη νεκρή.
Οι αρχές της Τουρκίας διενεργούν έρευνα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας