Eπειτα από τρεις αναβολές, η ιταλική κυβέρνηση θα ανοίξει, αυτή την εβδομάδα, τα δύο κέντρα ταυτοποίησης και υποχρεωτικής παραμονής αιτούντων άσυλο, στη βόρεια Αλβανία.
Η Τζόρτζια Μελόνι ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για την εκστρατεία της στις ευρωεκλογές, αλλά δεν πρόλαβε. Τελικά, την περασμένη Παρασκευή, στα κέντρα του Σεντζίν και του Γκιαντέρ ξεναγήθηκαν δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία και το όλο «πείραμα» δείχνει έτοιμο να ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης της Ρώμης, στις υποδομές αυτές θα οδηγούνται, κάθε χρόνο, μέχρι και τριάντα εννέα χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο στόχος είναι να υποβάλουν, από την αντίπερα όχθη της Αδριατικής, τις αιτήσεις για παροχή ασύλου προς την Ιταλία. Επειτα από διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, σε περίπτωση που κρίνεται ότι δεν διαθέτουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, θα πρέπει να επαναπατρίζονται. Η κυβέρνηση Μελόνι, παράλληλα, αποφάσισε ότι θα μεταφέρονται στη βόρεια Αλβανία μόνον αιτούντες άσυλο οι οποίοι περισυλλέγονται από το Ιταλικό Ναυτικό, την Ακτοφυλακή και την Οικονομική Αστυνομία της χώρας. Οχι όσοι διασώζονται από πλοία των ΜΚΟ ή φτάνουν με μικρά και μεγάλα πλεούμενα στις ακτές της Κάτω Ιταλίας.
Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που προωθούνται από την κυβερνητική συμμαχία. Υπάρχει, όμως, και μια αθέατη όψη της όλης αυτής υπόθεσης. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Domani, για παράδειγμα, προκύπτει θέμα με τη διαχείριση των εργολαβιών που εγκρίθηκαν για να φτιαχτούν τα δύο αυτά κέντρα. Φέρονται να υπεγράφησαν απευθείας αναθέσεις, σε διάφορες εταιρείες, ύψους τουλάχιστον εξήντα εκατομμυρίων ευρώ. Το δε κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα καταγγέλλει ότι «σπαταλήθηκαν οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ, παραβιάζοντας βασικά δικαιώματα των ανθρώπων που επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο». Σύμφωνα με την ιταλική Κεντροαριστερά, «με τα χρήματα αυτά των φορολογουμένων, θα έπρεπε να στηριχθεί το προβληματικό, εθνικό σύστημα υγείας». Η συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς, κάνει λόγο για «πραγματικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», ενώ οι ριζοσπάστες του Κόμματος «Περισσότερη Ευρώπη» ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν αναφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας, ζητώντας να ερευνήσει πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα.
Υπάρχει, όμως, και σημαντικότερο πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκαν, τις περασμένες εβδομάδες, πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και που προβάλλεται με έμφαση, τώρα, από την εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica. Πρόσφατα, η Ιταλία «διεύρυνε» τη λίστα των υποτιθέμενων «ασφαλών χωρών», από τις οποίες προέρχονται μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή, για παράδειγμα, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μπανγκλαντές. Χώρες, δηλαδή, στις οποίες, η Ρώμη κρίνει ότι δεν αμφισβητούνται προσωπικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα και όπου -κατά συνέπεια- μπορεί κανείς άνετα να επαναπατριστεί.
Οπως γράφει η ιταλική εφημερίδα, στα κέντρα υποχρεωτικής παραμονής της Αλβανίας θα μπορούν να μεταφέρονται μόνον διασωθέντες που προέρχονται, ακριβώς, από paesi sicuri, ασφαλείς χώρες. Πρόσφατη απόφαση, όμως, του Δικαστηρίου της Ε.Ε., ορίζει ότι δεν μπορούν να θεωρούνται ασφαλή κράτη και χώρες στις οποίες γίνεται χρήση «βασανιστηρίων, διωγμών και άλλων απάνθρωπων μορφών μεταχείρισης». Το όλο σκεπτικό είναι ότι αν η ιταλική δικαιοσύνη προσαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις της στην ευρωπαϊκή ετυμηγορία (κάτι πολύ πιθανό), στα κέντρα του Σεντζίν και του Γκιαντέρ θα μεταφερθούν μόνον ελάχιστοι μετανάστες. Εκείνοι, ίσως, που προέρχονται από το Πράσινο Ακρωτήρι.
Ενας ακόμη πονοκέφαλος για την Τζόρτζια Μελόνι, η οποία συνεχίζει να επιμένει ότι «το πρωτόκολλο αυτό συνεργασίας με την Αλβανία θα στείλει ένα μεγάλο, αποθαρρυντικό μήνυμα στους διακινητές ανθρώπων». Πολλοί πιστεύουν, όμως, ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνησή της προσπαθεί να ρίξει την προσοχή στο μεταναστευτικό, με την ελπίδα να περιορίσει την ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία των Ιταλών για τις τεράστιες, επικείμενες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας