Το Ισραήλ εξαπέλυσε σπάνιο πλήγμα στην καρδιά της Βηρυτού τις πρώτες πρωινές ώρες, εν μέσω επιθέσεων σε ολόκληρο τον Λίβανο αλλά και την Υεμένη. Πρόκειται για τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό σε αυτόν τον κατά πλειονότητα σουνιτικό τομέα της λιβανικής πρωτεύουσας, από την έναρξη των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολά, πριν από σχεδόν έναν χρόνο.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα ισραηλινού drone εναντίον διαμερίσματος στην καρδιά της Βηρυτού που «ανήκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια», οργάνωση του ρεύματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισραηλινών πληγμάτων αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες. Μολονότι σουνιτική, η οργάνωση έχει συμμαχήσει με τη Χεζμπολά και συμμετέχει στις επιθέσεις εναντίον του βόρειου Ισραήλ, σε ένδειξη «υποστήριξης» στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), παλαιστινιακό κίνημα με κοσμικό χαρακτήρα, που πρόσκειται στην αριστερά, έκανε γνωστό πως τρία μέλη του, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα, σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό. Βίντεο που μεταδόθηκαν από λιβανικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν εν μέρει ισοπεδωμένο όροφο στο κτίριο που χτυπήθηκε.
Χθες το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς σε προπύργια της Χεζμπολά απ’ άκρου σ’ άκρο του Λιβάνου, δυο ημέρες αφού σκότωσε τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έπληξαν δεκάδες στόχους -θέσεις, οπλικά συστήματα, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών- της οργάνωσης στην κοιλάδα Μπεκάα. Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν, κατά το επιτελείο, «δεκάδες εκτοξευτήρες και κτίρια όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα».
Οι βομβαρδισμοί της Κυριακής στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 105 ανθρώπους, κατά τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός υποστήριξε πως έπληξε 120 θέσεις της Χεζμπολά, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «ευρείας κλίμακας» που διεξάγει.Η Χαμάς ανακοίνωσε τον θάνατο του επικεφαλής της στον Λίβανο σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
Νεκρός επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο
«Ο Φάταχ Σαρίφ Αμπού αλ Αμίν, επικεφαλής της Χαμάς στον Λίβανο και μέλος της διοίκησης του κινήματος στο εξωτερικό" σκοτώθηκε σε πλήγμα εναντίον του σπιτιού του στον καταυλισμό αλ Μπας, στον νότιο Λίβανο». Το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετάδωσε ότι σημειώθηκε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον καταυλισμού κοντά στην Τύρο, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Σημειώνεται ότι ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ, θα εκφωνήσει ομιλία στις 12:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Πρόκειται για την πρώτη ομιλία αξιωματούχου της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Νασράλα.
Μετά από μία εβδομάδα δολοφονικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, το ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, χθες -την επομένη εκτόξευσης πυραύλου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα, με στόχο το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ-.
Οι βομβαρδισμοί στοχοποίησαν λιμάνια και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στην περιοχή Χοντάιντα (δυτικά), όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας σημασίας για την είσοδο εμπορευμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους τομείς υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους Χούθι.
«Καμιά τοποθεσία δεν είναι υπερβολικά μακρινή» για το Ισραήλ, διεμήνυσε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Στην επιχείρηση που βάφτισε «Νέα Τάξη», ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως, πέρα από τον Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκαν «πάνω από 20 άλλοι τρομοκράτες διαφόρων βαθμών, παρόντες στο υπόγειο γενικό αρχηγείο (της Χεζμπολά), κάτω από πολιτικά κτίρια, από όπου διηύθυναν τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ».
Παρά τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, η Χεζμπολά ανακοίνωσε πως εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως περίπου 8 βλήματα κατέπεσαν σε άδεια οικόπεδα κοντά στην Τιβεριάδα. «Φοβόμαστε πως θα υπάρξει ολοκληρωτική κλιμάκωση», είπε ο Ματάν Σοφέρ, κάτοικος της ισραηλινής κοινότητας Ρος Πινά, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο.
ΟΗΕ: Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διέφυγαν στη Συρία λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διέφυγαν προς τη Συρία μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αριθμός που διπλασιάστηκε μέσα σε δύο ημέρες.
"Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τον Λίβανο για να πάνε στη Συρία, φεύγοντας για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα --Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι-- έφθασε τους 100.000. Η έξοδος συνεχίζεται", έγραψε στην πλατφόρμα X ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.
"Η UNHCR", διευκρίνισε, "είναι παρούσα σε τέσσερα σημεία διέλευσης" προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς, "δίπλα στις τοπικές αρχές και τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο".
Το Σάββατο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε δηλώσει πως τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι είχαν διαφύγει προς τη Συρία. Την προηγουμένη, εκπρόσωπος της UNHCR στην περιοχή είχε δηλώσει πως η αναλογία ήταν τότε 80% Σύροι που επέστρεφαν στη χώρα τους και 20% Λιβανέζοι που έφευγαν από τη δική τους.
Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε από τις 23 Σεπτεμβρίου τους βομβαρδισμούς του στον Λίβανο προκειμένου να επιτρέψει, όπως υποστηρίζει, την επιστροφή στο βόρειο Ισραήλ των κατοίκων που εκτοπίστηκαν από τις ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ. Τα πλήγματα αυτά οδήγησαν σε σημαντικές μετακινήσεις πληθυσμού τόσο στο εσωτερικό του Λιβάνου όσο και προς τη Συρία.
Κάτοικοι είχαν αρχίσει ήδη να φεύγουν αφότου η Χεζμπολάχ του Λιβάνου άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ισραήλ στις αρχές του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε με την επίθεση που εξαπέλυσε, στις 7 Οκτωβρίου 2023, εναντίον του Ισραήλ η σύμμαχός της, παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τουλάχιστον 700 θανάτους στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, την έναρξη επείγουσας επιχείρησης για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους που επλήγησαν από τη σύγκρουση στον Λίβανο.
Ο Μάθιου Χόλινγκουορθ, διευθυντής του WFP για τον Λίβανο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει για τη συγκέντρωση 105 εκατ. δολαρίων προκειμένου να οργανωθούν και να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις αυτές έως τα τέλη του έτους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας