Τουλάχιστον εννέα πρόσφυγες - μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 48 αγνοούνται μετά την ανατροπή του πλοιαρίου που τους μετέφερε κοντά στο νησί Ελ Ιέρο της Ισπανίας, ανέφεραν οι υπηρεσίες διάσωσης, σε ένα συμβάν που μπορεί να αποδειχθεί το πιο φονικό με μετανάστες στα 30 χρόνια τέτοιων διελεύσεων στα Κανάρια Νησιά. Οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης κατάφεραν να διασώσουν 27 από τους 87 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στις ισπανικές ακτές, πρόσθεσαν.
Οι ισπανικές αρχές ανέφεραν πως οι επιβαίνοντες στο σκάφος που ναυάγησε, ήταν από το Μαλί, τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη.
Η ομάδα διάσωσης έλαβε μια κλήση λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς Σάββατο τοπική ώρα, από το πλεούμενο, το οποίο βρισκόταν περίπου τέσσερα μίλια ανατολικά του Ελ Ιέρο. Βυθίστηκε στη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης, ανέφεραν.
«Όλοι οι μετανάστες που επέβαιναν στο πλεούμενο είχαν συγκεντρωθεί στη μία πλευρά, στη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί. Όλοι έπεσαν στη θάλασσα», δήλωσε ο Μανουέλ Μπαρόσο, επικεφαλής των ισπανικών υπηρεσιών διάσωσης στη θάλασσα. Ο άνεμος και η μειωμένη ορατότητα κατέστησαν την επιχείρηση εξαιρετικά δύσκολη, πρόσθεσε.
Εννέα πτώματα ανασύρθηκαν από το νερό και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξακολουθούν να αναζητούν τους υπόλοιπους μετανάστες.
Άλλα τρία πλεούμενα έφθασαν στα Κανάρια Νησιά στη διάρκεια της νύχτας μεταφέροντας 208 μετανάστες.
Η μπουνάτσα και ο ελαφρύς άνεμος που συνδέονται συνήθως με την περίοδο του τέλους του καλοκαιριού στον Ατλαντικό ωκεανό ανοικτά της Δυτικής Αφρικής, έχουν οδηγήσει σε νέα αύξηση των μεταναστών που επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου, δήλωσαν οι τοπικές αρχές αυτό τον μήνα.
Ο αριθμός των μεταναστών που επιχειρούν το ταξίδι από την Αφρική μέχρι τα νησιά των περίπου 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αυξηθεί κατά 154% φέτος, με 21.620 μετανάστες να κάνουν τον διάπλου τους πρώτους επτά μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο, τον Frontex.
Σε περίπου 30 χρόνια διελεύσεων μεταναστών στα νησιά αυτά, το χειρότερο ναυάγιο μέχρι σήμερα ήταν εκείνο του 2009, ανοικτά των ακτών του νησιού Λανθαρότε όπου 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας