Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
France-Riviera
Εικόνα από τη Γαλλική Ριβιέρα | Valery Bareta | Dreamstime.com

Ποιος πόλεμος; Η γαλλική Ριβιέρα εξακολουθεί να αγαπά τους Ρώσους ολιγάρχες

Τα προηγούμενα χρόνια αν ήθελες να εντοπίσεις έναν Ρώσο ολιγάρχη, κατευθυνόσουν στα νοτιοανατολικά της Γαλλίας. Ακόμη και τώρα, με τον πόλεμο να μαίνεται ακόμη στην Ουκρανία, τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά (αλλά ίσως χρειαστεί να ψάξετε λίγο περισσότερο), σημειώνει σε ρεπορτάζ του το POLITICO.

«Έχει περάσει καιρός από τότε που είδαμε τον Ρομάν Αμπράμοβιτς», είπε ένας υπάλληλος στο Le Rocher, ένα κομψό εστιατόριο στην Αντίμπ, όπου ο πρώην ιδιοκτήτης της Chelsea FC εθεάθη συχνά με τους σωματοφύλακές του μέχρι που οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν την έπαυλή του τον Απρίλιο του 2022. «Αλλά ακόμα κι αν τον έβλεπαν εδώ, δεν θα σας το έλεγα», πρόσθεσε γελώντας ο υπάλληλος του εστιατορίου.

Στα χαρτιά, οι πιο τυχεροί φίλοι του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρίσκονται πουθενά στην Ευρώπη. Από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει ψηφίσει νόμους για την απαγόρευση είσοδο σε Ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες, το πάγωμα των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και τη κατάσχεση σπιτιών και σκαφών αναψυχής.

Όμως, όπως τονίζει το POLITICO, αν ρωτήσει κανείς τους διευθυντές ξενοδοχείων, τους ιδιοκτήτες εστιατορίων και τους ανθρώπους που νοικιάζουν βάρκες στην  Κυανή Ακτή θα τους πουν ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έρχονται. Υπάρχει ένα καλά εδραιωμένο σύστημα στην περιοχή για τους πλούσιους Ρώσους να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους και να αποφύγουν τις συνέπειες του πολέμου, είπαν στο POLITICO. Και περίπου 30.000 ρωσόφωνοι ζουν στη Βιλφράνς, στην Αντίμπ, στις Κάννες, στο Σεντ Τροπέ και στο Μονακό.

Αυτό οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στις δυσκολίες γύρω από το καθεστώς κυρώσεων. Η Γαλλία έχει παγώσει περίπου 50 ακίνητα που ανήκουν σε Ρώσους που έχουν τεθεί υπό το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ — και τα περισσότερα βρίσκονται στη Γαλλική Ριβιέρα.

Η Κυανή Ακτή παρέμεινε κορυφαίος προορισμός για τους πλούσιους Ρώσους, επειδή καλωσόρισε τα χρήματα ενώ κλείνει τα μάτια στην πηγή εισοδήματος, δήλωσε ο Éric de Montgolfier, πρώην εισαγγελέας της Νίκαιας. «Αυτή η περιοχή έχει να κάνει με τα λεφτά των άλλων, ήταν γη των αγροτών πριν εγκατασταθούν εδώ πλούσιοι τουρίστες», είπε ο de Montgolfier. Η περιοχή έχει δηλητηριαστεί από τη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε. «Όλοι γνωρίζουν ότι τα χρήματα δεν έχουν μυρωδιά, επομένως, εφόσον οι Ρώσοι έχουν τη σοφία να παραμείνουν διακριτικοί, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τη Ριβιέρα».

Ο συντηρητικός δήμαρχος της Αντίμπ, Ζαν Λεονέτι, συμφώνησε. «Ξέρετε, η ζωή στο Καπ  ντ' Αντίμπ είναι διακριτική: Οι άνθρωποι έρχονται από όλο τον κόσμο και δεν κάνουν φασαρία, τις περισσότερες φορές», είπε, προσθέτοντας ότι η πόλη έχει μια χούφτα ακίνητα που ανήκουν σε Ρώσους που έχουν υποστεί κυρώσεις .

Υπάρχουν τόσοι πολλοί Ρώσοι στη νότια Γαλλία που η Αγορά της Μόσχας - ένα κατάστημα που πουλά βότκα, ρωσικά προϊόντα και μαγνητάκια με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αντίμπ - άνοιξε άλλο ένα υποκατάστημα στις λαμπερές Κάννες.

Η εισαγωγή ρωσικών προϊόντων έχει γίνει πολύπλοκη από το 2022, αλλά ορισμένες επιχειρήσεις ευδοκιμούν. Ενώ οι πελάτες της μεσαίας τάξης και οι τουρίστες έφυγαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι πολύ πλούσιοι παραμένουν, είπε ο Xander, ένας Ρώσος ιδιοκτήτης καταστήματος στη Γαλλική Ριβιέρα που αρνήθηκε να δώσει το πλήρες όνομά του. Παρά τη μείωση κατά 70% των Ρώσων τουριστών από το 2019, ο τουρισμός και οι βιομηχανίες ειδών πολυτελείας δεν έχουν υποστεί ζημιά από τις κυρώσεις, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Έρευνα του 2023 από τις γαλλικές αρχές διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των κτηματομεσιτικών γραφείων στην περιοχή δεν συνεργάζονταν με τις αρχές, για παράδειγμα ελέγχοντας εάν τα ονόματα των πελατών τους εμφανίζονται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Οι γείτονες δεν βοηθούν, ειδικά το Μονακό, τονίζει το ρεπορτάζ.

«Το Μονακό διευκολύνει τη ζωή των Ρώσων δισεκατομμυριούχων: τους προσφέρει νομική ασφάλεια», είπε ο δικαστής. «Δεν έρχονται εδώ απλώς για να περπατήσουν στους δρόμους φορώντας κολιέ Chopard: όταν οι άνθρωποι αγοράζουν διαμερίσματα στα 50.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αυτά είναι ποσά που αποτελούν επιλογές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και με την ιδέα ότι μόλις επενδύσεις, κανείς δεν θα το πάρε πίσω από σένα».

Για τους Ρώσους που θέλουν να διασκεδάσουν ή να εξασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, το μικροσκοπικό βασίλειο εξακολουθεί να είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να κάνετε πάρτι σαν να είναι το 2021.»

«Οι πολύ πλούσιοι Ρώσοι δεν είχαν ποτέ προβλήματα» στη Γαλλία, είπε η Hélène Metlov, πρόεδρος του La Maison de la Russie à Nice, μιας γαλλο-ρωσικής πολιτιστικής ΜΚΟ στη Νίκαια. 

Ωστόσο, οι Ρώσοι της μεσαίας τάξης που ζουν στην περιοχή για δεκαετίες «αντιμετώπισαν όλα τα εμπόδια των συνηθισμένων μεταναστών όσον αφορά την ανανέωση της άδειας διαμονής τους».

Από το γραφείο του στη Βιλφράνς-συρ-Μερ, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας Σεργκέι Γκαλακτιονόφ λέει ότι αυτό το πρόβλημα έχει αυξήσει τον φόρτο εργασίας του τα τελευταία δύο χρόνια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ποιος πόλεμος; Η γαλλική Ριβιέρα εξακολουθεί να αγαπά τους Ρώσους ολιγάρχες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας