Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Γερμανία αστυνομία
Φωτογραφία αρχείου | (Thomas Banneyer/dpa via AP)

Υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους ο 18 χρονος δράστης της επίθεσης σε αστυνομικούς στο Μόναχο UPD

Ο άνδρας που άνοιξε νωρίτερα σήμερα πυρ εναντίον αστυνομικού φυλακίου έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό στο Μόναχο και τελικά έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ήταν ο Εμρά Ι., 18 ετών, Αυστριακός βοσνιακής καταγωγής.

Σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς WDR, NDR και την Süddeutsche Zeitung, ο δράστης γεννήθηκε το 2006 στην Αυστρία και ζούσε στο Σάλτσμπουργκ. Το περιοδικό Der Spiegel και η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» μεταδίδουν ακόμη ότι ο 18χρονος ήταν γνωστός στις αυστριακές αρχές ως ισλαμιστής και το 2023 είχε γίνει καταγγελία σε βάρος του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και διάδοση προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους». Οι αυστριακές αρχές είχαν βρει ανάλογο υλικό στο κινητό του, αλλά τελικά δεν προχώρησαν σε δίωξη.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος μιλά στην BILD, οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά του δράστη. «Χρειάστηκαν κάποια λεπτά μέχρι να τον καταδιώξουν οι πρώτοι αστυνομικοί. Στη συνέχεια πυροβόλησαν τουλάχιστον 30-40 φορές και έπειτα τους άκουσα να φωνάζουν: Είναι στο έδαφος. Δεν κινείται πια», δήλωσε ο μάρτυρας. Λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν ανακοίνωσε ότι ο δράστης υπέκυψε στα τραύματά του.

Ακριβώς δίπλα στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό βρίσκεται το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, το οποίο ωστόσο σήμερα ήταν σχεδόν άδειο, λόγω της επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης Παλαιστινίων σε βάρος ισραηλινών αθλητών στις 5η Σεπτεμβρίου του 1972, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 18χρονος έδρασε μόνος και χρησιμοποίησε μια παλιάς κατασκευής επαναληπτική καραμπίνα Mauser, ενώ έφερε και ξιφολόγχη μπαγιονέτα.

Η κυβέρνηση της Βαυαρίας δεν απέκλεισε ο στόχος του δράστη να ήταν το Προξενείο του Ισραήλ

Το ενδεχόμενο ο δράστης της επίθεσης νωρίτερα σήμερα έξω από το Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό στο Μόναχο να είχε ως στόχο το παρακείμενο Γενικό Προξενείο του Ισραήλ άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

«Πρέπει να θεωρήσουμε ότι σήμερα το πρωί μπορεί να είχε σχεδιαστεί επίθεση εναντίον του Γενικού Προξενείου του Ισραήλ», δήλωσε πριν από λίγο ο κ. Χέρμαν, διευκρίνισε ωστόσο ότι η έρευνα σχετικά με το ακριβές κίνητρο του δράστη είναι σε εξέλιξη.

«Το Μόναχο βρέθηκε σήμερα για λίγο με κομμένη την ανάσα. Ευτυχώς στο τέλος πήγαν όλα καλά. Κανείς δεν τραυματίστηκε, μόνο ο δράστης εξουδετερώθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και δεν απέκλεισε επίσης αντισημιτικό κίνητρο. «Ένα είναι σίγουρο, υπάρχουν σοβαρές υποψίες, επειδή σήμερα είναι η επέτειος της επίθεσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Μπορεί να υπάρχει σύνδεση», σημείωσε και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι εβραϊκοί και ισραηλινοί θεσμοί θα προστατεύονται πάντα στον ύψιστο βαθμό. «Δίνουμε άλλη μια φορά υπόσχεση προστασίας στους εβραίους πολίτες, τους εβραϊκούς και τους ισραηλινούς θεσμούς, υπόσχεση ότι θα πολεμήσουμε θα αντιμετωπίσουμε και στη συνέχεια θα εξουδετερώσουμε με αποφασιστικότητα οποιαδήποτε επίθεση», πρόσθεσε ο κ. Ζέντερ.

Ο πρόεδρος Χέρτσογκ "εκφράζει τη φρίκη του" για την, όπως την χαρακτήρισε, "τρομοκρατική επίθεση" στο Μόναχο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ εξέφρασε τη "φρίκη" του μετά την, όπως τη χαρακτήρισε, "τρομοκρατική επίθεση" που σημειώθηκε κοντά στο ισραηλινό προξενείο στο Μόναχο σήμερα, ανήμερα της 52ης επετείου της αιματηρής ομηρίας Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους ενόπλους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην πόλη αυτή της νότιας Γερμανίας το 1972.

"Μαζί, εκφράσαμε από κοινού την καταδίκη μας και τη φρίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση σήμερα το πρωί κοντά στο ισραηλινό προξενείο στο Μόναχο", σημείωσε ο Χέρτσογκ σε ανάρτηση που έκανε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ύστερα από συνομιλία που είχε σήμερα με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η γερμανική αστυνομία σκότωσε σήμερα έναν άνδρα που άνοιξε πυρ κοντά στο γενικό προξενείο του Ισραήλ στο Μόναχο. Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν από την πλευρά τους, τηρώντας πιο επιφυλακτική στάση, ότι "τα κίνητρα του υπόπτου" δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ μίλησε για "πολύ σοβαρή ενέργεια" και διαβεβαίωσε ότι "η προστασία των εβραϊκών και ισραηλινών εγκαταστάσεων συνιστά απόλυτη προτεραιότητα".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους ο 18 χρονος δράστης της επίθεσης σε αστυνομικούς στο Μόναχο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας