Την πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Βρετανίας σε βαθμό συνενοχής σε έγκλημα διαρκείας ανέδειξε η νέα βύθιση φουσκωτής βάρκας στη Μάγχη. Πνίγηκαν τουλάχιστον 12 μετανάστες, άλλοι δύο αγνοούνταν μέχρι αργά χθες, ενώ περισσότεροι από 50 διασώθηκαν.
Η τραγωδία σημειώθηκε το ξημέρωμα της Τρίτης λίγο μετά την αναχώρηση της βάρκας κοντά στη γαλλική παραθαλάσσια πόλη Λε Πορτέλ. «Ηταν υπερφορτωμένη. Σχίστηκε η καρίνα της. Δεκάδες άτομα βρέθηκαν στο νερό» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης.
Επιτόπου έφτασε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, υπηρεσιακός μεν αυτή την εποχή, αλλά στο υπουργείο από το 2020. Αφού εξέφρασε την οδύνη του για τους νεκρούς, επανέλαβε τη συνηθισμένη εδώ και τέσσερα χρόνια επωδό του: «Φταίνε οι γκάνγκστερ που τους διακινούν!». Ούτε λέξη για τα βαθύτερα αίτια που ωθούν κάθε χρόνο χιλιάδες απελπισμένους στα χέρια δουλεμπόρων και στην αναζήτηση σωτηρίας στην Ευρώπη. Το 2023 καταγράφηκαν 263.048 αφίξεις μέσω θαλάσσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πνιγμένοι μετανάστες, συνένοχοι πολιτικοί. Ο νέος Εργατικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, προτείνει δύο μέτρα: την αστυνόμευση και τον εγκλεισμό. Εχει ανακοινώσει τη μετάταξη 100 αστυνομικών στην Εθνική Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών για να ενισχυθεί η δίωξη των δουλεμπόρων, καθώς και την επαναλειτουργία δύο κέντρων φιλοξενίας μεταναστών που έκλεισαν επί Συντηρητικών γιατί είχαν γίνει κολαστήρια με αυτοκτονίες, αυτοτραυματισμούς και απεργίες πείνας «φιλοξενουμένων».
«Κάθε πολιτικός και στις δύο πλευρές του Καναλιού της Μάγχης πρέπει να ερωτηθεί: Πόσες ζωές θα χαθούν μέχρι να σταματήσουν αυτές οι προβλέψιμες τραγωδίες;» διερωτήθηκε ο Στιβ Σμιθ, επικεφαλής της ΜΚΟ «Care4Calais». Και επανέλαβε το αίτημα να οριστούν επιτέλους «ασφαλείς μεταναστευτικές διαδρομές» για όσους δραπετεύουν από τον πόλεμο ή είναι θύματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από τις αρχές του 2024 τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχουν πνιγεί ή αγνοούνται σε σύνολο 19.294 που επιχείρησαν το επικίνδυνο πέρασμα της Μάγχης, σύμφωνα με τις βρετανικές Αρχές.
Οσο για τις χώρες προέλευσης, στο δωδεκάμηνο Ιούνιος 2023-Ιούνιος 2024 καταγράφηκαν, πάλι από τους Βρετανούς, πρόσφυγες και μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν (24%), το Ιράν (13%), το Βιετνάμ (10%) και την Τουρκία (10%).
Το «βρετανικό όνειρο»
Γιατί όμως τόσοι απελπισμένοι άνθρωποι προκαλούν την τύχη τους στη ρώσικη ρουλέτα της Μάγχης; Για πέντε λόγους.
Πρώτον, διότι στις γαλλικές ακτές κρύβονται σχετικά εύκολα. Διασκορπίζονται σε αμμόλοφους, πυκνή βλάστηση και λίγες χιλιάδες σάπια πολυβολεία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεύτερον, διότι η Μάγχη σε μεγάλο μήκος της δεν έχει διεθνή ύδατα. Αν φτάσουν στα βρετανικά νερά και διασωθούν, καταλήγουν στην Αγγλία.
Τρίτον, διότι όσοι ζήτησαν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο το εξασφάλισαν σε υψηλό ποσοστό (67%).
Τέταρτον, διότι το brexit ύψωσε τείχος καχυποψίας. Οι Γάλλοι αρνούνται να μοιραστούν με τους «απέναντι» την αστυνόμευση του καναλιού.
Και, πέμπτον, διότι οι διακινητές καλλιεργούν τη φαντασιακή πρόσληψη του «βρετανικού ονείρου». Πουλάνε μυθεύματα για μια χώρα ιδανική, με ευκαιρίες για στέγη και δουλειά, προοπτική επανένωσης οικογενειών κ.λπ.
Από την κινητοποίηση των γαλλικών αρχών για τη διάσωση των ναυαγών μεταναστών στο λιμάνι Μπουλόν-Σιρ-Μερ της Βόρειας Γαλλίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας