Αποστολή: Βουδαπέστη
«Μake Europe Great Again» ή επί το ελληνικότερο, «Πρώτα η Ευρώπη». Είναι το σύνθημα της Ουγγαρίας που μόλις ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Σας θυμίζει κάτι; Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αντιγραφή του σλόγκαν του προσωπικού φίλου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Παρά την πασιφανή ομοιότητα όμως, η ουγγρική προεδρία δεν το παραδέχεται. «Δεν αντιγράψαμε τον Τραμπ. Αν λέει εκείνος πρώτα η Αμερική, εμείς λέμε πιο πρώτα η Ευρώπη», ήταν η απάντηση υψηλόβαθμου διπλωμάτη της ουγγρικής κυβέρνησης σε σχετική ερώτηση χθες στη Βουδαπέστη.
Στην αποστολή των ανταποκριτών από τις Βρυξέλλες στην Ουγγαρία, στην οποία συμμετέχει η «Εφ.Συν.» και πραγματοποιείται στην αρχή κάθε προεδρίας στη χώρα που αναλαμβάνει τα ηνία της Ε.Ε., η ουγγρική κυβέρνηση επιχειρεί να «περάσει» το δικό της αφήγημα για τις εξελίξεις στην Ε.Ε.
Μέγας απών κατά τη διάρκεια της αποστολής είναι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος επικαλέστηκε φόρτο εργασίας για να μη συναντήσει τον ευρωπαϊκό Τύπο - κάτι εξαιρετικά σπάνιο στη συγκεκριμένη αποστολή. Απούσα όμως και η Κομισιόν, η οποία επικαλέστηκε φόρτο εργασίας και… αδυναμία συντονισμού για να μη συμμετάσχει.
«Κακές γλώσσες» είπαν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήθελε να αποφύγει συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις με τον Β. Ορμπαν πριν από την εκλογή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, άλλες πάλι αναφέρουν ότι και ο Ορμπαν δεν… επέμεινε και τόσο στο να την καλέσει. Σε κάθε περίπτωση, η καθιερωμένη επίσκεψη της Κομισιόν έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.
Οι σχέσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού με την Ε.Ε. έχουν διαρραγεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, όταν οι Βρυξέλλες θεώρησαν ότι ο Β. Ορμπαν έχει καταστρατηγήσει το κράτος δικαίου στη χώρα. Ακολούθησαν πολλά επεισόδια σε αυτό το σίριαλ, που περιελάμβανε προπαγάνδα και αφίσες κατά της Ε.Ε., άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας, πρόστιμα από το Ευρωδικαστήριο, αλλά και αναστολή κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη Βουδαπέστη λόγω ανησυχιών για δημοκρατική οπισθοδρόμηση.
Πλέον, ο Ορμπαν έχει αποφασίσει να χαράξει δική του πορεία μπλοκάροντας ό,τι μπορεί και ιδρύοντας τη δική του πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο: οι «Πατριώτες» δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ακροδεξιά κόμματα από επτά χώρες, όπως απαιτεί ο κανονισμός, αλλά αν το καταφέρει, θα είναι η τρίτη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, πάνω από την άλλη ακροδεξιά ομάδα της Μελόνι και φυσικά, τους Φιλελεύθερους.
Προτεραιότητες
Η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Βουδαπέστη είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις Βρυξέλλες, αυξάνοντας την πίεση να «κλείσουν» οι σημαντικές νομοθετικές εκκρεμότητες υπό τη βελγική προεδρία στο τέλος Ιουνίου. Το Σύμφωνο Μετανάστευσης, η έναρξη των διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία και θέματα κράτους δικαίου έκλεισαν τελικά και υπό τον φόβο της… μόνιμης αναστολής τους, εξαιτίας των διαθέσεων του Ορμπαν που τα τελευταία χρόνια αρέσκεται να μπλοκάρει συνεχώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Το καλοκαιρινό διάλειμμα και η μεταβατική περίοδος των ευρωπαϊκών θεσμών -π.χ. η νέα Κομισιόν και οι ακροάσεις των επιτρόπων- αναμένεται να δώσουν στη Βουδαπέστη λίγες ευκαιρίες να εκτροχιάσει σημαντικά τις προτεραιότητες της Ε.Ε. Γιατί από τις τοποθετήσεις των υπουργών χθες στη Βουδαπέστη, φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες είχαν δίκιο: η Ευρώπη μπαίνει σε μια επιβράδυνση τώρα, αφού η Ουγγαρία διαφωνεί με τα βασικά θέματα της Ε.Ε.
Στη θεωρία, οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουγγαρία για την προεδρία δεν διαφέρουν και πολύ από τις «κεντρικές» της Ε.Ε. Στην ουσία όμως, η προσέγγιση είναι εντελώς διαφορετική. Οπως για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης. Ο Ζόλταν Κόβακς, ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ορμπαν, ιθύνων νους της προεδρίας και υπουργός Επικρατείας για Διεθνείς Σχέσεις, δήλωσε χθες ότι «ακρογωνιαίος λίθος» της Βουδαπέστης είναι «το σταμάτημα της παράνομης μετανάστευσης», σε αντιδιαστολή με τον όρο «διαχείριση της μετανάστευσης» που χρησιμοποιεί η Ε.Ε., ζητώντας την εφαρμογή του νεοψηφισθέντος συμφώνου.
Επίσης, στο θέμα του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ουγγαρία δηλώνει ότι θέλει την ειρήνη. Ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει; Κι ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί την αύξηση στρατιωτικής δύναμης και εξοπλισμών, με τον Κόβακς να λέει «αν θέλουμε ειρήνη πρέπει να ανακτήσουμε τη δύναμή μας», η Ουγγαρία μπλοκάρει κάθε απόφαση ενίσχυσης της Ουκρανίας στον πόλεμο που -παραδέχεται ότι- έχει ξεκινήσει η Ρωσία, με την οποία πάντως ο Ορμπαν διατηρεί ακόμα σχέσεις.

Η Ουγγαρία μιλάει για διεύρυνση, αλλά εννοεί τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι Βρυξέλλες θέτουν προτεραιότητα για την Ουκρανία.
Ακόμα και για την ανταγωνιστικότητα, κάτι στο οποίο συμφωνεί πλέον όλη η Ε.Ε., η Βουδαπέστη θέλει να το κάνει με έμφαση στα κράτη-μέλη, όχι στην κεντρική ευρωπαϊκή ηγεσία. «“Πρώτα η Ουγγαρία, μετά τα κράτη-μέλη, στο βάθος Ευρώπη”, έπρεπε να είναι το σύνθημα, αν ήταν ειλικρινές», είπε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης από μεγάλη χώρα της Ε.Ε.
Το χάσμα Ε.Ε. - Ουγγαρίας είναι τεράστιο και οι Βρυξέλλες μοιάζει να κρατούν την ανάσα τους μέχρι να περάσει αυτό το εξάμηνο. Ποιος τελικά θα επιβιώσει και ποιες θα είναι οι απώλειες θα φανεί σύντομα.
Πάντως λίγο μετά την τελευταία συνάντηση χθες πληροφορίες ήθελαν τον Β. Ορμπαν να επισκέπτεται τον Βλ. Πούτιν στη Μόσχα μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψη στο Κίεβο. Οι σύμβουλοί του δεν επιβεβαίωσαν ανοιχτά αυτές τις πληροφορίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας