«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και τον ύπατο εκπρόσωπο να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν επιλογές χρηματοδότησης για την ενίσχυση της αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης και για την πλήρωση κρίσιμων κενών». Αυτή η φράση στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προκάλεσε τη μεγαλύτερη ένταση χθες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Συζητώντας το θέμα της Αμυνας και της ασφάλειας, οι «27» δεν συμφωνούσαν ούτε καν στο γενικόλογο κείμενο που είχαν μπροστά τους για την «πλήρωση» των κρίσιμων κενών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Γερμανοί και Ολλανδοί ήθελαν αλλαγή στο κείμενο. Πιο συγκεκριμένα, ζητούσαν η αναφορά να γίνει για «διαχείριση» αντί για «πλήρωση». Οπως εξήγησαν στους ομολόγους τους, με τον όρο «πλήρωση» κενών, η παραπομπή αφορούσε μόνο δημόσιες δαπάνες για την άμυνα. Η νέα λέξη που «πέρασε» τελικά μεταφράζεται σε προγράμματα υποστήριξης της αμυντικής βιομηχανίας της Ε.Ε., βελτίωση της δημόσιας κοινής αγοράς, μακροχρόνια συμβόλαια και συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στα ζητήματα της άμυνας. Με άλλα λόγια, οι δύο «τσιγκούνηδες του Βορρά» ξαναχτύπησαν, αυτή τη φορά υπέρ της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης.
Η Γαλλία του Εμ. Μακρόν, που σε άλλη περίσταση θα είχε τις αντιρρήσεις της και θα επιχειρηματολογούσε για το θέμα, αυτή η φορά σιώπησε. Ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε στην αλλαγή και, σύμφωνα με διπλωμάτες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, επιθυμεί να τελειώσει η Σύνοδος για να επιστρέψει στην προεκλογική καμπάνια για τον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή. Τον λόγο πήρε η πρόεδρος της Κομισιόν η οποία μίλησε για ανάγκη επενδύσεων 500 δισ. ευρώ για την άμυνα, κάνοντας μια γενική αναφορά στα ευρωομόλογα άμυνας, αφού απέναντί της είχε τους «τσιγκούνηδες» να καραδοκούν.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αναμφισβήτητη η ανάγκη αναβάθμισης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό τον τομέα, να αναπτύξει και να χρηματοδοτήσει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους. Οτιδήποτε λιγότερο, τόνισε, στέλνει το λάθος μήνυμα.
Μέση Ανατολή
Οι ηγέτες έγραφαν κι έσβηναν λέξεις και από τις παραγράφους στο Παλαιστινιακό. Ιρλανδία, Γαλλία και Ελλάδα πίεζαν ώστε το λεκτικό να είναι πιο «σκληρό». Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ε.Ε. είναι είτε υπέρ του διεθνούς δικαίου ή όχι, υπέρ των διεθνών δικαστηρίων ή όχι. «Ο κόσμος δεν θα ασχοληθεί ξανά με την Ευρώπη εάν δεν ενεργήσουμε και δεν χρησιμοποιήσουμε όλους τους μοχλούς. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα αναρωτιούνται τι έκανε η Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή», φέρεται να είπε ο Σάιμον Χάρις.
Οι «27» συζήτησαν και το θέμα της Ουκρανίας, με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι να παίρνει διαβεβαιώσεις για υποστήριξη «όσο χρειάζεται». Ε.Ε. και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής ενίσχυσης ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ε.Ε.
Με όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα στο τραπέζι, το πιο «καυτό» θέμα της Συνόδου Κορυφής, αυτό της επιλογής προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε., ήταν στο... μενού του δείπνου των «27». Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, απόφαση δεν έχει προκύψει, παρά την κατ’ αρχάς συμφωνία μεταξύ των διαπραγματευτών ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων για Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας στις τρεις κορυφαίες θέσεις.
Ολα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Ιταλίδα ακροδεξιά πρωθυπουργό Τζιόρτζια Μελόνι, της οποίας η πολιτική ομάδα είναι πλέον τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο και διεκδικεί ρόλο. Ολοι έχουν πέσει πάνω της να τη μεταπείσουν ώστε να υπάρξει ομοφωνία ή τουλάχιστον ένα μίνιμουμ συναίνεσης και με την ίδια και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν. Οι ηγέτες δε θέλουν να έχουν τους δύο να μπλοκάρουν κάθε απόφαση από εδώ και στο εξής. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της υποψήφιας για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου Κάγια Κάλας: μην πουλάτε το τομάρι της αρκούδας πριν... σκοτώσετε την αρκούδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας