Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κάτι περισσότερο από αβέβαιο και είναι άλλο τόσο σαφές ότι αυτή τη φορά πολύ δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς τις συμμαχίες που μπορεί διαμορφωθούν στις Βρυξέλλες.
Εχει γίνει άλλο τόσο ξεκάθαρο, ιδίως τις τελευταίες ημέρες, ότι βαθύτατα δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις θέλουν να καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά την επιρροή τους και να λειτουργήσουν, ει δυνατόν, ακόμη και ως «βελόνα της ζυγαριάς».
Μιλώντας σε βιντεο-σύνδεση με τη μάζωξη των Ισπανών ακροδεξιών του Vox, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υπογράμμισε ότι «στην Ευρώπη μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή, μόνον αν η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών μείνει ενωμένη, ώστε να καταστεί δυνατή η αναγέννηση της ηπείρου μας».
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η Μελόνι, η οποία προεδρεύει της ομάδας των Συντηρητικών, θα ήθελε να μετατραπεί σε «γέφυρα» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του δεξιού και ακροδεξιού αστερισμού δυνάμεων με έναν κύριο στόχο: να αποκλειστούν οι σοσιαλιστές και κάθε προοδευτική δύναμη από τη μελλοντική διακυβέρνηση της Ευρώπης.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αποκαλεί «αφύσικη» τη συμμαχία του ΕΛΚ με τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκρατικούς, θέλει να περιορίσει τις δικαιοδοσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σειρά σημαντικών θεμάτων, αμφισβητεί την πράσινη μετάβαση και, με τις πολιτικές της, υπονομεύει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.
Το όλο σχέδιό της, όμως, συναντά και ουσιαστικά εμπόδια. Ο ίδιος ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι –ο οποίος είναι και αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια που ίδρυσε ο Μπερλουσκόνι– επιμένει ότι η διακυβέρνηση της Ευρώπης είναι, πρώτα απ’ όλα, θέμα αξιών και αποκλείει κάθε μορφή συνεργασίας, για παράδειγμα, με την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Αναμφίβολα, και ενδεχόμενη συμπόρευση με το ισπανικό Vox θα έβαζε σε δύσκολη θέση πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ σε ό,τι αφορά τη Λεπέν, η γενικότερη εντύπωση είναι πως, λόγω και της αύξησης των ποσοστών της, βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο «ευπρεπές» προφίλ της.
Στην ίδια προσπάθεια έχει επιδοθεί η Λέγκα του Σαλβίνι, η οποία συμμετέχει μαζί με τη Λεπέν στην ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία». Και οι δυο τους ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν κάθε μορφής συνεργασία με το γερμανικό AfD, μετά την τραγική δήλωση του Μαξιμίλιαν Κραχ, υποψηφίου της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στην προεδρία της Κομισιόν, ο οποίος υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να γενικεύουμε, δεν ήταν όλα τα μέλη των Ες Ες εγκληματίες πολέμου».
Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι για ποιο λόγο, αφού διακρίνεται από τέτοιες «ευαισθησίες», το κόμμα του Σαλβίνι θέλησε να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του πρόσωπα όπως τον Ιταλό στρατηγό Ρομπέρτο Βανάτσι, ο οποίος θεωρεί ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι φυσιολογικοί και ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες θα ήταν καλύτερο να γράφονται σε χωριστές, σχολικές τάξεις. Θέσεις που δεν απέχουν πολύ από εκείνες που επικράτησαν κατά τη μαύρη εποχή της Ευρώπης, πριν σχεδόν από έναν αιώνα.
Πρόκειται, προφανώς, μόνο για παιχνίδια εξουσίας. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η βαθιά Δεξιά και η Ακρα Δεξιά θέλουν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να πάρουν μέρος στη μελλοντική διαχείριση της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα συνείδησης στα μέλη του κεντρώου και φιλελεύθερου χώρου και ότι πρόκειται να υπονομεύσουν, άμεσα και έμμεσα, την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας