Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών (ECR), στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιά κόμματα όπως το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία και το VOX στην Ισπανία, άφησε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Συνεχίζοντας την ακροδεξιά στροφή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, η απερχόμενη πρόεδρος της Κομισιόν δεν απάντησε ποτέ αρνητικά σχετικά με το αν θα συνεργαστεί με το ECR, λέγοντας απλώς ότι «θα κριθεί από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές». Ξεκάθαρη ήταν η καταδίκη του ECR από τον Σοσιαλιστή Νίκολας Σμιτ και έντονη η αντίδραση από τους υποψηφίους των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Το πρώτο debate για τις ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μάαστριχτ. Η επιλογή της ολλανδικής πόλης του Μάαστριχτ για το σημερινό ντιμπέιτ δεν ήταν τυχαία αλλά καθαρά συμβολική. Στο Μάαστριχτ υπογράφηκε η συνθήκη για την ίδρυση της Ε.Ε. στις 7 Φεβρουαρίου 1992, η οποία αντικατέστησε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προετοιμάζοντας τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και θέτοντας τα θεμέλια για μια πολιτική ένωση.
Έλαβαν μέρος οι κορυφαίοι υποψήφιοι πολιτικών ομάδων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία), ο Νικολά Σμιτ (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο), ο Βάλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Αυστρία), οι Μπας Έικουτ (Πράσινοι, Ολλανδία), η Μαρί Ανιές Στρακ Ζίμερμαν (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), ο 'Αντερς Βίστισεν (ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία, Δανία), η Μάιλις Ρόσμπεργκ (Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Γερμανία) και ο Βαλέριου Γκιλέτσι (Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα, Ρουμανία).
Τα θέματα επιλέχθηκαν από την ευρωπαϊκή νεολαία μέσω έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και αφορούσαν την κλιματική αλλαγή, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και Δημοκρατίας. Στο... περιθώριο της εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκε λίγο και το θέμα της μετανάστευσης.
Στη συζήτηση, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήταν πιο έντονη από όλους, αλλά νικητής αναδείχθηκε ο Πράσινος υποψήφιος Μπας Έικουτ. Όλοι στράφηκαν εναντίον του υποψηφίου του κόμματος «Ταυτότητα και Δικαιοσύνη» το οποίο εκπροσωπεί την πιο ακροδεξιά τάση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που άφησε τον Μολδαβό υποψήφιο του ECR κάπως στο απυρόβλητο. Εκείνος από τη μεριά του επαναλάμβανε συχνά την υπεροχή της Δανίας -χώρας καταγωγής του- και τόνιζε με όλους τους τρόπους τις πολιτικές του κόμματός του κατά της μετανάστευσης.
Μέτριος ο Σοσιαλιστής και απερχόμενος Επίτροπος Εργασίας Νίκολας Σμιτ που υποστήριξε τα αναμενόμενα για ένα ειδικό ταμείο για την άμυνα, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη.
Καλός, αλλά όχι ιδιαίτερα εμπνευστικός ο υποψήφιος της Αριστεράς Γερμανός (και μεγάλος σε ηλικία) Μπάιερ. Αδιάφορη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, ενός κόμματος νέων που κυρίως υποστήριξε την «πράσινη συμφωνία» με τσιτάτα τύπου «μην παίζετε με το μέλλον της γενιάς μου». Το καλύτερο σημείο του Αριστερού υποψηφίου ήταν η έντονη πίεσή του προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το Ισραήλ. «Πότε θα επιβάλλετε κυρώσεις κατά του Ισραήλ;», επέμεινε, με πολλά χειροκροτήματα στην αιθουσα. Η πίεση απέδωσε κάπως: έκανε την Φον Ντερ Λάιεν να μιλήσει για άμεση εκεχειρία, να επιμείνει ότι δεν πρέπει να γίνει η επίθεση στη Ράφα και να επαναλάβει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.
Κατώτερη των περιστάσεων η Φιλελεύθερη υποψήφια, η οποία επαναλάμβανε ότι «η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία». Το πρώτο αυτό debate μόνο αδιάφορο δεν ήταν. To μεγάλο, βασικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων των πολιτικών ομάδων διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα λάβει χώρα στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας