Το Politico αναρωτιέται και εξετάζει ποια μπορεί να είναι η επόμενη ημέρα στην Ε.Ε. μετά από μία ενδεχόμενη αποχώρηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπό το βάρος πολιτικών σκανδάλων και αυξημένης αντιδημοφιλίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι επισήμως υποψήφια για μια δεύτερη θητεία στην εκτελεστική εξουσία της Ε.Ε. με τη στήριξη του Λαϊκού Κόμματος.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Politico, παίζεται ένα συναρπαστικό παρασκηνιακό παιχνίδι σχετικά με το ποιος θα μπορούσε τη διαδεχθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τελικά θα συμβεί.
Οι παρατεταμένες «διαπραγματεύσεις» μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων για τις κορυφαίες θέσεις μετά τις εκλογές της Ε.Ε. είναι πάντα γεμάτες εκπλήξεις. Το Politico σημειώνει πως το 2019 κανείς δεν είχε στοιχηματίσει να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής η φον ντερ Λάιεν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν και υποψηφιότητες που δεν έχουμε ξανακούσει ποτέ.
Τα πιθανά ονόματα που εξετάζει το Politico
Μάριο Ντράγκι
Ο 76χρονος ηγήθηκε ενός ιταλικού συνασπισμού έως το 2022, και το όνομά του εμφανίζεται συχνά όταν οι διεθνείς ηγετικοί ρόλοι μένουν κενοί. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει συνδεθεί και με τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (όταν αποχωρήσει ο Σαρλ Μισέλ).
Ο Ντράγκι έχει ήδη επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ε.Ε., δουλεύοντας σε ένα επίσημο σχέδιο των Βρυξελλών για να καταστήσει το μπλοκ πιο ανταγωνιστικό, το οποίο θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Στα αρνητικά, το Politico αναφέρει πως ο Ιταλός δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική ιδεολογία και είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί το ΕΛΚ θα παρέδιδε την ισχυρή θέση του προέδρου της Επιτροπής σε κάποιον χωρίς σαφείς πολιτικές αναφορές.
Ρομπέρτα Μέτσολα
Εάν η φον ντερ Λάιεν δεν λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται, μία άλλη κορυφαία υποψηφιότητα του ΕΛΚ θα μπορούσε ήταν η η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου .
Η Μετσόλα έχει καταφέρει, σύμφωνα με το Politico, να μείνει έξω από την πολιτική σύγκρουση, μια τακτική που την βοήθησε στο παρελθόν να εξασφαλίσει την τρέχουσα θέση της. Ταυτόχρονα, ασχολήθηκε με την εξωτερική πολιτική του ΕΚ και ήταν η πρώτη ηγέτιδα της Ε.Ε. που επισκέφθηκε το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Σε μια ανάρτηση στο Instagram, την περασμένη εβδομάδα, η Μέτσολα εθεάθη να συναναστρέφεται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ – ένας υπαινιγμός ότι έχει υποστήριξη από κορυφαία αξιώματα, σημειώνει το Politico. Όμως, η Μέτσολα δεν έχει εκτελεστική εμπειρία, ενώ το ακραία συντηρητικό ιστορικό της σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση βαραίνει την πολιτική της διαδρομή.
Κριστίν Λαγκάρντ
Η απροθυμία του Μακρόν να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν για την ανώτατη θέση θέτει ένα προφανές ερώτημα: Μετά από πέντε χρόνια γερμανικής κυριαρχίας και μια ακόμη μεγαλύτερη περίοδο Γερμανών ή Αυστριακών που κατέχουν τη βασική θέση του επικεφαλής, μήπως θέλει ο Μακρόν μία Γαλλίδα να διευθύνει την Επιτροπή; Ως πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Λαγκάρντ διαθέτει εμπειρία σε ανώτατα αξιώματα.
Βέβαια, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Λαγκάρντ θα ήταν πρόθυμη να αποχωρήσει από την ΕΚΤ πριν από το τέλος της οκταετούς θητείας της.
Κλάους Γιοχάνις
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας θεωρείται αξιόπιστος στην ελίτ της Ε.Ε. και είναι αγαπημένος των Ευρωπαίων ηγετών, ιδιαίτερα μεταξύ των συντηρητικών. Τόσο ο Μακρόν όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον έχουν «βομβαρδίσει» με επαίνους επειδή κράτησε τη χώρα στο φιλοδυτικό και φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία ή τη Βουλγαρία. Σε αντίθεση με την Πολωνία, η Ρουμανία τήρησε επίσης αυστηρά τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και δεν επέβαλε μονομερώς περιορισμούς στα ουκρανικά σιτηρά — ενισχύοντας τη φήμη του Κλάους Γιοχάνις ως φιλοευρωπαϊκού παίκτη.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι καιρός ένας Ανατολικοευρωπαίος να ηγηθεί της Ε.Ε. Τον περασμένο μήνα συμφώνησε να θέσει υποψηφιότητα ως ο επόμενος ηγέτης του ΝΑΤΟ — αλλά αυτή θα είναι μια δύσκολη μάχη, δεδομένης της ευρείας υποστήριξης του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για το ίδιο αξίωμα. Σημειώνεται πάντως πως η προσπάθεια του Γιοχάνις την τελευταία στιγμή να κλέψει τον ηγετικό ρόλο του ΝΑΤΟ από τον Ρούτε ενόχλησε ορισμένες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Αντρέι Πλένκοβιτς
Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς προέρχεται επίσης από το ΕΛΚ, και όπως και με τον Γιοχάνις, ο διορισμός του θα απαντούσε στις αυξανόμενες εκκλήσεις από την Ανατολική Ευρώπη για να αποκτήσει κορυφαία θέση.
Η επιλογή ενός Κροάτη ως προέδρου της Επιτροπής θα έστελνε επίσης ένα θετικό μήνυμα στα επίδοξα μέλη της Ε.Ε., καθώς η Κροατία είναι το νεότερο μέλος της Ένωσης. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Πλένκοβιτς ότι θα ηγηθεί της λίστας υποψηφίων ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος HDZ της Κροατίας αφήνει κάποιες υποψίες ότι θέλει να εγκαταλείψει την εσωτερική πολιτική. Η εμπειρία του ως πρωθυπουργός από το 2016 σίγουρα του έχει προσφέρει εξουσία και ευκαιρίες δικτύωσης με Ευρωπαίους ηγέτες.
Τιερί Μπρετόν
Ο Μπρετόν δήλωσε στο Politico ότι ήταν «plan b» για να γίνει Ευρωπαίος Επίτροπος το 2019. Έχει αφήσει έντονα να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός να γίνει ξανά το plan b, εάν η υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν δεν ευδοκιμήσει.
Ως πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρετόν έχει πείρα σε ανώτερες θέσεις και, παρόλο που δεν είναι από το ΕΛΚ, θεωρείται συντηρητικός. Το ιστορικό του ως πρώην διευθύνων σύμβουλος που επανέφερε τη βιομηχανική πολιτική στην ατζέντα της Επιτροπής θεωρείται θετικό προσόν. Βέβαια, το Politico σημειώνει πως ο Μπρετόν έχει ίσως περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στους κορυφαίους κύκλους της Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας