Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Εαρινή Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.
Εαρινή Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. | AP Photo/Virginia Mayo

Ένα κενό και τέσσερις δύσκολες κουβέντες στη Σύνοδο Κορυφής UPD

Ακόμη «κενό» παραμένει στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής το σημείο όπου αναμένεται να προστεθεί το θέμα της Τουρκίας. Στο τελευταίο προσχέδιο του κειμένου που είναι υπόψιν της «Εφ.Συν.», καμία παράγραφος δεν έχει προστεθεί για το θέμα.

Διπλωμάτες ανέφεραν πάντως με βεβαιότητα σήμερα το πρωί, ότι το θέμα θα συζητηθεί τελικά από τους 27 ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λέξεις να περιγράψουν την περίπλοκη σχέση Βρυξελλών- Άγκυρας συνεχίζονται στο παρασκήνιο, αλλά πλέον θα αποφασίσουν οι ηγέτες.

Η Γερμανία επέμεινε πολύ να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση, που εκκρεμεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τις εκθέσεις της Κομισιόν και του Ύπατου Εκπροσώπου. Για τους Γερμανούς, η αναφορά θα πρέπει να στέλνει θετικό μήνυμα στην Άγκυρα για την πρόοδο που έχει καταγραφεί. Τη θέση αυτή στηρίζει και μια ομάδα χωρών που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ μιας θετικής ευρωτουρκικής ατζέντας.

Στον αντίποδα, η Κύπρος, η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία, που επιθυμούν ένα προσεκτικό μήνυμα, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αναφορά στις προηγούμενες αποφάσεις για αναλογική και αντιστρέψιμη θετική ατζέντα και το Κυπριακό, αλλά και «υπόσχεση» της Συνόδου για παρακολούθηση του θέματος.

Οι δύσκολες συζητήσεις

1. Ευρωομόλογα για την άμυνα;

Τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής ωστόσο είναι για ακόμα μία φορά, η στήριξη στην Ουκρανία, αλλά και η αμυντική θωράκιση της Ε.Ε. Με μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται όλο και περισσότερο ένα σενάριο όπου οι ΗΠΑ αμφιταλαντεύονται για τις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ευρώπη, αν η Ρωσία αποφασίσει να δοκιμάσει πόσο «σταθερή» είναι η ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, στοχεύοντας ένα μέλος της συμμαχίας.

Μια επίθεση σε χώρα της Ε.Ε. θα μπορούσε να συμβεί μόλις το 2026, σύμφωνα με πληροφορίες από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καλλιεργώντας το φιλοπολεμικό κλίμα στην Ευρώπη. Ήδη, πολλοί έχουν αρχίσει να μιλούν για «οικονομία πολέμου», παίζοντας απολύτως το ρόλο των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο οπλισμός για την αποτροπή πιθανών επιθέσεων θα κοστίσει πολύ. Γι' αυτό σήμερα, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν τις επιλογές τους.

Το θέμα των ευρωομολόγων για την άμυνα θα βρίσκεται στο τραπέζι. Με περιορισμένους προϋπολογισμούς, η ιδέα της έκδοσης ακόμη ενός γύρου κοινών ομολόγων της Ε.Ε. κερδίζει έδαφος. Μια νοτιοανατολική συμμαχία με επικεφαλής τη Γαλλία, την Εσθονία και την Πολωνία έχει σχηματιστεί υπέρ του κοινού δανεισμού.

Σε αυτήν την ιδέα αντιτίθενται όμως οι γνωστοί «τσιγκούνηδες» του Βορρά, Γερμανία και Ολλανδία. Η Φινλανδία, κλασικό μέλος της ομάδας αυτής, το σκέφτεται.

2. Και με τους αγρότες τι θα γίνει;

Το θέμα των αγροτικών προϊόντων είναι ήδη στην ατζέντα, με τις συζητήσεις να είναι αναμφίβολα τεταμένες. Διπλωμάτες είπαν ότι η Πολωνία και η Γαλλία είναι δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία που επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τα εμπορικά οφέλη της Ουκρανίας και ευνοούν πρόσθετους περιορισμούς στο σιτάρι και σε άλλα προϊόντα.

Πηγές έλεγαν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να περάσει, αφού υπάρχει μειοψηφία που μπορεί να την μπλοκάρει.

Στα γενικότερα πάντως γεωργικά ζητήματα, οι ηγέτες θα αρκεστούν σε ευχολόγια και απλούστευση των διαδικασιών για τους αγρότες.

3. Ανθρωπιστική παύση αλλά και απελευθέρωση ομήρων

Οι ηγέτες θα πιάσουν και το «δύσκολο θέμα της Μέσης Ανατολής. Σε ένα γεύμα  - με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες - κι ένα δείπνο, οι 27 αναμένεται να αναλύσουν το θέμα της πείνας στη Γάζα. Θα προσπαθήσουν επίσης να καταλήξουν σε κάποια εμφάνιση κοινής θέσης για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Στο τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου ισορροπούν ξανά τις διαφορές τους: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανησυχεί βαθύτατα για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τις δυσανάλογες επιπτώσεις της στους αμάχους, ιδίως στα παιδιά, καθώς και για τον επικείμενο κίνδυνο λιμού. Η πλήρης, ταχεία, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, μέσω όλων των διαδρομών, είναι απαραίτητη για την παροχή στον άμαχο πληθυσμό σωτήριας βοήθειας και για βασικές υπηρεσίες σε κλίμακα», θα αναφέρουν οι ηγέτες.

Ειδική αναφορά θα υπάρχει στον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την Πρωτοβουλία Αμάλθεια που ανοίγει μια θαλάσσια οδό για επείγουσα βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα, η οποία συμπληρώνει τις χερσαίες διαδρομές, που παραμένουν ο κύριος τρόπος παράδοσης των απαιτούμενων όγκων. Απαιτούνται επιπλέον χερσαίες διαδρομές και διαβάσεις».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προτρέπει την ισραηλινή κυβέρνηση να μην αναλάβει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και θα αποτρέψει την επειγόντως αναγκαία παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας. Πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι αναζητούν σήμερα ασφάλεια από τις μάχες και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια εκεί, θα τονίζουν.

4. Διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις

Η Διεύρυνση και οι μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε. για να δεχθεί νέα μέλη, θα βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου, με τους ηγέτες να αναμένεται να προχωρήσουν σε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Και καθώς η Επιτροπή μόλις δημοσίευσε τις προτάσεις της για μεταρρύθμιση της Ε.Ε., οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν πώς να κάνουν την Ένωση πιο ευκίνητη — αν και οι αποφάσεις αναμένονται μόνο σε μεταγενέστερη σύνοδο κορυφής.

Οι ελληνικές θέσεις

Η πρώτη σύνοδος για την πυρηνική ενέργεια στις Βρυξέλλες | AP Photo/Virginia Mayo

Συνάντηση και για την πυρηνική ενέργεια στις Βρυξέλλες

Στο περιθώριο της τακτικής εαρινής συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν σήμερα με αντιπροσωπείες από την Κίνα και τις ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργήσουν δυναμική γύρω από την πυρηνική ενέργεια. 

Η τοποθεσία της συνάντησης είναι γεμάτη συμβολισμούς, καθώς θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση αναπνοής από το Atomium, ύψους 100 μέτρων, έναν μεταλλικό φόρο τιμής στην πυρηνική ενέργεια, που χτίστηκε ως το επίκεντρο της Παγκόσμιας Έκθεσης του Βελγίου, το 1958. 

Όμως, οι δεκαετίες παραμέλησης σημαίνουν ότι χωρίς τεράστιες επενδύσεις τώρα, θα είναι απλώς πολύ αργά για την πυρηνική ενέργεια να συμβάλει ουσιαστικά στους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε. — ή τις υψηλές φιλοδοξίες που διατυπώνονται για τον τομέα από ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα παρευρεθεί στην εναρκτήρια Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ενέργεια, σήμερα το πρωί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ένα κενό και τέσσερις δύσκολες κουβέντες στη Σύνοδο Κορυφής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας