Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
evrokoinovoulio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
#MeToo στο Ευρωκοινοβούλιο: έρευνα για το τι συμβαίνει στα γραφεία των ευρωβουλευτών

Παρενοχλούμενος ένας στους δύο!

Περισσότεροι από 550 υπάλληλοι, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, δήλωσαν ότι έχουν υποστεί ψυχολογική παρενόχληση κατά την εργασία τους, ενώ οι 6 από τους 8 ευρωβουλευτές, που επίσης συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν ανάλογη εμπειρία παρενόχλησης.
Hταν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2023, σχεδόν έναν χρόνο πριν, όταν η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε στο σώμα ότι οι βελγικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας του τότε ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη.

Σε ελάχιστο χρόνο από την ανακοίνωση γνωστοποιήθηκε ότι η άρση της ασυλίας ζητήθηκε προκειμένου να εξεταστεί σε βάθος μια πολύ σοβαρή καταγγελία για κακοποίηση εργαζόμενης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η γνωστοποίηση, που δεν προκλήθηκε από την εργαζόμενη, οδήγησε μέσα σε λίγες ώρες στη διαγραφή του ευρωβουλευτή από το κόμμα στο οποίο είχε ενταχθεί λίγους μήνες πριν καθώς και στην αποπομπή του από την ομάδα της Αριστεράς στο Ε.Κ. Εκτοτε ο ευρωβουλευτής συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του κανονικά ως ανεξάρτητος και παρότι η διαδικασία της ανάκρισης έχει ολοκληρωθεί, εδώ και έναν χρόνο, αναμένεται η απόφαση της βελγικής Εισαγγελίας.


Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί στην Ελλάδα και παρέμενε ανοιχτή μία τόσο σοβαρή υπόθεση, όλοι μας θα είχαμε σπεύσει να επικρίνουμε το σαθρό δικαστικό σύστημα. Φαίνεται όμως ότι χειρότερα συμβαίνουν και εις Παρισίους ή, για να ακριβολογούμε, συμβαίνουν και στις Βρυξέλλες. Στη θεσμική πρωτεύουσα της Ευρώπης, που θα έπρεπε να δίνει το παράδειγμα στην απόδοση δικαιοσύνης. Αλλά δεν...

Την υπόθεση που είχε συγκλονίσει και την ελληνική επικαιρότητα μας θύμισε η έρευνα που δημοσίευσε στις 4 Μαρτίου η βελγική εφημερίδα Politico. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήγαγε η ομάδα εκστρατείας MeToo στο Ευρωκοινοβούλιο, περισσότεροι από 550 υπάλληλοι στον θεσμό, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, δήλωσαν ότι έχουν υποστεί ψυχολογική παρενόχληση κατά την εργασία τους. Μεταξύ των ερωτηθέντων και οι 6 από τους 8 ευρωβουλευτές, που επίσης συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν ανάλογη εμπειρία παρενόχλησης.

Αναλυτικά, τα στοιχεία έχουν ως εξής: Ρωτήθηκαν 1.135 άτομα. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 49,6% δήλωσαν ότι έχουν υποστεί ψυχολογική κακοποίηση, σε ποσοστό 15,5% απάντησαν ότι έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και σε ποσοστό 8,1% αντιμετώπισαν σωματική παρενόχληση. Επίσης, σε ποσοστό άνω του 42%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι είχαν γίνει μάρτυρες παρενοχλητικής συμπεριφοράς απέναντι σε συναδέλφους τους.

«Οι αριθμοί, για όλους όσοι έχουν γίνει μάρτυρες ή έχουν υποστεί παρενόχληση, είναι πολύ υψηλοί», δήλωσε η Βλάντα Πολισάντοβα, βοηθός ευρωβουλευτή στο Ε.Κ. και εθελόντρια στο MeToo (EP). Και πώς το Κοινοβούλιο αντιμετώπισε κάποιες από τις περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν στις υπηρεσίες του; Σύμφωνα με το άρθρο τού Politico, «εκείνοι που έθιξαν το θέμα στο Ε.Κ. δεν συνειδητοποίησαν καμία ενέργεια από την πλευρά του. Πολλοί ανέφεραν ότι στη συνέχεια μετακινήθηκαν σε διαφορετική θέση εργασίας, ενώ κάποιοι “ενθαρρύνθηκαν” να εγκαταλείψουν εντελώς το Ευρωκοινοβούλιο».

Δεν θέλει πολλή σκέψη για να καταλάβει κάποιος ότι τον πρώτο ρόλο στην παρενοχλητική ή κακοποιητική συμπεριφορά έχει συνήθως αυτός ή αυτή από τον οποίο εξαρτάται η διάρκεια της σύμβασης και η συνέχιση της εργασίας του βοηθού: διευθυντές υπηρεσιών και ευρωβουλευτές.

Και επειδή ήδη το φως της δημοσιότητας έχουν δει τα τελευταία χρόνια αρκετές καταγγελίες (με πλέον πρόσφατη την καταγγελία για αδικοπραγία από τον Γερμανό ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Μάλτε Γκάλε, ο οποίος μάλιστα παραιτήθηκε μετά την έρευνα για προβλήματα στη συμπεριφορά του που χρονολογούνταν από το 2022), θα περίμενε κανείς ότι κάπως θα λειτουργούσε κι ένα εσωτερικό σύστημα αυτοελέγχου των ευρωβουλευτών.

Κάποιοι όμως φαίνεται ότι είναι υπεράνω. Κι όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Γκάμπριελ Μπίσοφ, στο Euroactiv, κεντροδεξιοί, ακροδεξιοί και συντηρητικοί ευρωβουλευτές (ΕPP, ID, ECR) αντιτάχθηκαν στην καθιέρωση υποχρεωτικής εκπαίδευσης (training) στην αρχή της νέας θητείας για θέματα που αφορούν παρενοχλητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές. Η συγκεκριμένη υποχρέωση περιλαμβάνεται σε έκθεση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων του ΕΚ, την AFCO, και εντάσσεται στο πλαίσιο ρυθμίσεων που αποφάσισε το προεδρείο του Ε.Κ. τον περασμένο Ιούλιο. Η απόφαση για την ειδική εκπαίδευση που θα πρέπει να γίνεται συνδυάζεται και με τη δημιουργία μιας υπηρεσίας διαμεσολάβησης που θα εξετάζει τις καταγγελίες.

Μόνο που και στο παρελθόν υπήρχε μία επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν μέλη του Προεδρείου, χωρίς ουδέποτε, όμως, να λάβει σοβαρά μέτρα σε καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί. Αν και οι καταγγελίες προς εξέταση ήταν ελάχιστες, οι βοηθοί ή άλλοι εργαζόμενοι που υπόκεινται σε παρενοχλήσεις γνωρίζουν ότι με την καταγγελία που διατυπώνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρουν μία άδεια από την ιατρική υπηρεσία ή θα εξαναγκαστούν σε αναζήτηση άλλης παρεμφερούς θέσης εργασίας.

Μέχρι τις ευρωεκλογές απομένει κάτι λιγότερο από ένα τρίμηνο. Οσοι έτυχε να εργαστούν στο Ε.Κ. γνωρίζουν ότι η αγωνία ανανέωσης της θητείας των ευρωβουλευτών κορυφώνεται και μαζί με αυτήν αυξάνεται η ένταση και η εντατικοποίηση στα γραφεία τους. Για τους βοηθούς ξεκινά, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, το πιο ψυχοφθόρο κομμάτι της πενταετίας.

Η ανανέωση των συμβολαίων τους αναγκάζει πολλούς εξ αυτών να προχωρούν σε απίστευτους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις που οδηγούν σε ωράρια εξοντωτικά και παραίτηση του δικαιώματος της αποσύνδεσης, που παρ’ όλα αυτά έχει θεσμοθετηθεί από το ίδιο το Ε.Κ. Και υπό αυτήν την έννοια, το δημοσίευμα του Politico είναι μια πολύ καλή υπόμνηση προς όλους τους ευρωβουλευτές να προσέχουν. Το MeToo ήρθε για να μείνει. Κι όχι μόνο ως σύνθημα στα πλακάτ που κρατούν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και φυσικά αυτό αφορά όλες τις ομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παρενοχλούμενος ένας στους δύο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας