Αρχαιολόγοι λένε ότι ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο που έχει ανασκαφεί ποτέ στην Ευρώπη σε τοποθεσία στη νότια Γερμανία.
Περίπου 1.000 σκελετοί θυμάτων πανώλης έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί σε ομαδικούς τάφους στο κέντρο της πόλης της Νυρεμβέργης, στους οποίους οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν θαφτεί συνολικά περισσότερα από 1.500 άτομα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Τα ανθρώπινα υπολείμματα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας πριν από την ανέγερση νέων κτιρίων κατοικιών στην πόλη, αναφέρει σχετικά δημοσίευμα του CNN.
Η Μέλανι Λάνγκμπεϊν., από το τμήμα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νυρεμβέργης, είπε στο CNN ότι εντοπίστηκαν οκτώ λάκκοι πανώλης, ο καθένας από τους οποίους περιείχε αρκετές εκατοντάδες πτώματα.
«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενταφιάστηκαν σε ένα κανονικό νεκροταφείο, αν και έχουμε ειδικά νεκροταφεία πανώλης στη Νυρεμβέργη», είπε η Λάνγκμπεϊν. «Αυτό σημαίνει μεγάλο αριθμό νεκρών που έπρεπε να ταφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι χριστιανικές πρακτικές ταφής», είπε.
Εξαιτίας αυτού, μια επιδημία όπως η πανώλη είναι «περισσότερο από πιθανή» ως εξήγηση για τους ομαδικούς τάφους, σύμφωνα με την Λάνγκμπεϊν.
Η Νυρεμβέργη υπέφερε από επιδημίες πανώλης περίπου κάθε 10 χρόνια από τον 14ο αιώνα και μετά, είπε, καθιστώντας μια πρόκληση να χρονολογηθούν τα λείψανα.
Αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν ραδιενεργό άνθρακα για να χρονολογήσουν έναν ομαδικό τάφο μεταξύ του τέλους του 1400 και των αρχών του 1600 και βρήκαν θραύσματα κεραμικής και νομίσματα που χρονολογούνται από το μεταγενέστερο άκρο αυτής της σειράς στην τοποθεσία.
Ανακάλυψαν επίσης ένα σημείωμα από το 1634 που περιγράφει λεπτομερώς ένα ξέσπασμα πανώλης που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους το 1632-1633, το οποίο λέει ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν κοντά στο St. Sebastian Spital, τον τόπο της τρέχουσας ανασκαφής, είπε η Λάνγκμπεϊν.
Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι η παλαιότερη ομάδα υπολειμμάτων πιθανότατα χρονολογείται από την επιδημία του 1632-1633.
Ο Τζούλιαν Ντέκερ, του οποίου η εταιρεία In Terra Veritas πραγματοποιεί την ανασκαφή, είπε στο CNN ότι εξεπλάγη από την ανακάλυψη. «Δεν υπήρχε καμία ένδειξη για να υποτεθεί ότι υπήρχαν ταφές σε αυτό το χωράφι», είπε, προσθέτοντας ότι όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα λείψανα πίστευε ότι θα μπορούσαν να ήταν από βομβαρδισμούς του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ντέκερ πιστεύει τώρα ότι η τοποθεσία μπορεί να περιέχει περισσότερα από 1.500 πτώματα.
«Προσωπικά αναμένω ότι ο αριθμός θα είναι 2.000 ή και παραπάνω, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο στην Ευρώπη», είπε.
Η Λάνγκμπεϊν είπε στο CNN ότι η επιδημία του 1632-1633 ήταν χειρότερη από αυτές που προέκυψαν λόγω του αντίκτυπου του Τριακονταετούς Πολέμου, μιας σειράς συγκρούσεων ανάμεσα σε διάφορα ευρωπαϊκά έθνη από το 1618 έως το 1648.
«Η Νυρεμβέργη περικυκλώθηκε από διαφορετικά στρατεύματα και ο πληθυσμός ζούσε σε πολύ άθλιες συνθήκες», είπε.
Οι τάφοι περιέχουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας της εποχής, λένε οι ερευνητές, επιτρέποντάς τους να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού.
«Μπορούμε με στατιστικά μέσα να εξερευνήσουμε το μέγεθος και τα δημογραφικά στοιχεία της πόλης με τα ίδια εργαλεία που θα έκανε μια σύγχρονη ομάδα απογραφής με έναν πρόσφατο πληθυσμό», είπε ο Ντέκερ, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού παιδιών και ενηλίκων, γυναικών και ανδρών και γενικής υγείας.
Πηγή: CNN
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας