Kοινή προμήθεια του 40% του αμυντικού εξοπλισμού έως το 2030 και αγορά του 50% του υλικού από βιομηχανίες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτείνει η Κομισιόν. Το γεωστρατηγικό σκηνικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και το ενδεχόμενο επανεκλογής του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ με τις επιπτώσεις που αυτή θα φέρει στο ΝΑΤΟ έκαναν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει για πρώτη φορά μια αμυντική βιομηχανική στρατηγική για την Ε.Ε. Και κάπως έτσι, η αρχή για τη μετατροπή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική ξεκίνησε.
Είναι σαφέστατα αλλαγή πλεύσης για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που μέχρι την έναρξη του πολέμου από τη Ρωσία χρηματοδοτούσε μόνο εγχειρήματα ειρήνης. Εάν τελικά τα κράτη-μέλη συμφωνήσουν, θα σηματοδοτήσει το τέλος του μερίσματος της ειρήνης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο που σημείωσε συρρίκνωση των στρατιωτικών δαπανών.
Με τις ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν προτείνει επίσης ένα πρόγραμμα για την αμυντική βιομηχανία, με κονδύλι 1,5 δισ. ευρώ για δύο χρόνια -πολύ μικρότερο από αυτό που συζητούνταν το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, επέμεινε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι, έως το 2030, τουλάχιστον το 35% της αμυντικής παραγωγής θα είναι αντικείμενο εμπορίου εντός της Ε.Ε. και ότι το 50% των αμυντικών προμηθειών των κρατών-μελών να είναι ευρωπαϊκής προέλευσης και αυτό να αυξηθεί στο 60% ώς το 2035. «Η Ευρώπη εξακολουθεί να κινδυνεύει, ο πόλεμος είναι στα σύνορά μας και είναι ένας πόλεμος που δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα και γι’ αυτό πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγική μας ικανότητα, μεταβαίνοντας από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ένα όραμα μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη δεν έχει Πεντάγωνο, επομένως πρέπει να ομαδοποιήσουμε πώς αντιδρούν τα κράτη-μέλη, χρειαζόμαστε μια κοινή αμυντική πολιτική».
Σύμφωνα με την Κομισιόν, στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού. Παρέχει επίσης ένα πλαίσιο για την έναρξη κοινών αμυντικών έργων ή την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων εφοδιασμού. Το θεσμικό όργανο θέλει η Ενωση να είναι σε θέση να αντιδρά σε περίπτωση σύγκρουσης υψηλής έντασης, αλλά ορισμένοι αναλυτές μετριάζουν τη δεδηλωμένη φιλοδοξία.
«Σήμερα ορίζουμε το όραμά μας για αμυντική ετοιμότητα με την αμυντική βιομηχανική στρατηγική της Ευρώπης. Θα υποστηρίξει τα κράτη-μέλη όχι μόνο να ξοδέψουν περισσότερα, αλλά και καλύτερα, μαζί και με ευρωπαϊκό τρόπο. Και θα συνδέσει την τεχνογνωσία της Ουκρανίας με την αμυντική βιομηχανία μας για τη διευκόλυνση της καινοτομίας», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ξανά πρόεδρος της Επιτροπής, έχει ήδη δείξει προθέσεις, μιλώντας και για αρμόδιο επίτροπο Ασφάλειας στην επόμενη θητεία.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική ετοιμότητα, τα κράτη-μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερα, καλύτερα, από κοινού και ευρωπαϊκά.
Για να στηρίξει τα κράτη-μέλη στην επίτευξη αυτών των στόχων, η ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική στον τομέα της άμυνας παρουσιάζει ένα σύνολο δράσεων, που έχουν στόχο να ενθαρρυνθεί η διαδικασία κοινών παραγγελιών από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να υποστηριχτούν επενδύσεις τεχνολογικά προηγμένες, ώστε να εξασφαλίζουν στα κράτη-μέλη επαρκή σύγχρονο αμυντικό εξοπλισμό, ακόμα και σε περιόδους κρίσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας