Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τζόρτζια Μελόνι
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Rodrigo Reyes Marin, Pool via AP

Η Μελόνι «έχασε» τη Σαρδηνία, πανηγυρίζουν οι προοδευτικοί

Η ιταλική προοδευτική παράταξη πανηγυρίζει για τη νίκη της υποψήφιας περιφερειάρχη της, Αλεσάντρα Τόντε, στο νησί της Σαρδηνίας. Νίκη οριακή, με δύο χιλιάδες ψήφους υπεροχής έναντι του δεξιού αντιπάλου της, Πάολο Τρούτσου, αλλά αναμφίβολα σημαντική. Το «Ευρύ Πεδίο» της συμμαχίας που στήριξε την Τόντε συνέθεσαν το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια και οι Πράσινοι με την Ιταλική Αριστερά.

Ενα πολιτικό πείραμα το οποίο βασίστηκε σε μια απλή, όσο και βασικής σημασίας διαπίστωση: ότι για να μπορέσει να ηττηθεί η συμμαχία με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, απαιτείται να συνασπιστούν, ει δυνατόν, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Η ήττα της Λέγκας, των Αδελφών της Ιταλίας και της Φόρτσα Ιτάλια οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες: σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή η Λέγκα και το κόμμα της Μελόνι τσακώνονταν για το ποιος έπρεπε να είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης τους. Παράλληλα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός έκανε ένα σοβαρό επικοινωνιακό λάθος: την ημέρα της τελευταίας συγκέντρωσης της παράταξής της στο νησί, την περασμένη Πέμπτη στην πόλη του Κάλιαρι, οι αγρότες οργάνωσαν κινητοποιήσεις και ζήτησαν να συναντηθούν μαζί της για να παρουσιάσουν αναλυτικά τα αιτήματά τους. Εκείνη όχι μόνον δεν θέλησε να τους δει αλλά, ενώ μιλούσε στους υποστηρικτές της, ανέβασε τους τόνους και επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αύξηση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης που θα δοθούν στον αγροτικό τομέα. Στέλνοντας το μήνυμα ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μιλήσει και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες σημαντικές παραχωρήσεις.

«Η Μελόνι βρήκε τον αναγκαίο χρόνο για την προεκλογική εκστρατεία, αλλά όχι για να ακούσει τα προβλήματα του νησιού. Πρόκειται για ασέβεια και προσβολή προς όλους τους κατοίκους της Σαρδηνίας», απάντησαν οι κτηνοτρόφοι και γεωργοί του νησιού. Πρόκειται για νησί στο οποίο η αξιοπρέπεια μετρά όσο τίποτα άλλο και είναι αρκετά εύλογο να υποθέσουμε, κατά συνέπεια, ότι οι διαδηλωτές δεν έσπευσαν να στηρίξουν την υπερσυντηρητική ιταλική συμμαχία στην προχθεσινή μάχη της κάλπης.

Μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη, η ένταση ανάμεσα στα Αδέλφια της Ιταλίας και τη Λέγκα του Σαλβίνι συνεχίζει να αυξάνεται. Πολλά στελέχη της Λέγκας, όπως αφήνουν να διαρρεύσει, κατηγορούν τη Μελόνι και τη Φόρτσα Ιτάλια ότι θέλουν να την αποδυναμώσουν και, αν τα καταφέρουν, ακόμη και να την εξαφανίσουν από τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Είναι σαφές ότι μέχρι και τις ευρωεκλογές οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν, όλο και εντονότερα. Και, στο μεταξύ, τις επόμενες εβδομάδες θα στηθούν οι κάλπες για άλλες τέσσερις περιφερειακές αναμετρήσεις.

Οσο για τους προοδευτικούς, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν θα σταθούν ικανοί να ξεπεράσουν τις γνωστές διαφορές, ενστάσεις, καχυποψίες και να συνθέσουν μια -κατά το δυνατόν- σταθερή συμμαχία. Επιλέγοντας λίγους, όσο και σαφείς κοινούς στόχους. Το αποτέλεσμα της Σαρδηνίας αναπτέρωσε σίγουρα το ηθικό και ενίσχυσε όσους εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν ακόμη, όμως, κάποια βασικά εμπόδια. Αρχίζοντας από το όνομα της συγκεκριμένης συμμαχίας. Το Δημοκρατικό Κόμμα την αποκαλεί «Ευρύ Πεδίο», αλλά τα Πέντε Αστέρια, για να μη φανεί ότι ακολουθούν γραμμή που έχει χαραχτεί από άλλους, αναφέρονται συνεχώς σε μια «Δίκαιη Συμμαχία». Θα καταφέρουν, άραγε, να συνεννοηθούν, τουλάχιστον στα βασικά;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Μελόνι «έχασε» τη Σαρδηνία, πανηγυρίζουν οι προοδευτικοί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας