Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σύνοδος Κορυφής, Ε.Ε.
Ο Όλαφ Σολτς στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών | AP Photo/Omar Havana

«Ξορκίζουν» το βέτο του Όρμπαν, ελπίζουν σε συμφωνία για την Ουκρανία

Πολύ βαριά έχει πέσει η σκιά της απειλής του Ούγγρου πρωθυπουργού να θέσει βέτο στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με θέμα τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Προσερχόμενοι στη σύνοδο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί των χωρών-μέλων δείχνουν ότι απορρίπτουν την αρνητική στάση του Βίκτορ Όρμπαν και πως ελπίζουν ότι θα καμφθούν οι αντιστάσεις του.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ για συμφωνία πάνω σ' ένα κοινό σχέδιο που θα προσφέρει σταθερή χρηματοδότηση στην Ουκρανία κατά τα επόμενα χρόνια. «Πιστεύω πως είναι η ώρα για να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Θα εργαστώ πολύ σκληρά για να φθάσουμε σε μια συμφωνία και των 27».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως δεν υπάρχει «σχέδιο Β» για τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία και πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, πρέπει να αποφασίσει αν η Ουγγαρία είναι «μέρος της κοινότητάς μας».

«Δεν μπορώ να δεχτώ αυτό το πολύ περίεργο και εγωιστικό παιχνίδι του Βίκτορ Όρμπαν», είπε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ζήτημα κούρασης όσον αφορά την Ουκρανία. Έχουμε όμως κουραστεί από τον Όρμπαν τώρα εδώ στις Βρυξέλλες. Έχουμε τόσα πολλά θέματα να λύσουμε».

«Κοιτάξτε στους δρόμους, όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να ενισχύσουμε την ενότητά μας για την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία και την επιθετική της πολιτική», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, φτάνοντας στο κτίριο της Κομισιόν, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρει τρόπο για να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, αν «η Ουγγαρία είναι επίσης πρόθυμη να συμβιβαστεί». 

Και όταν τον ρώτησαν τι είναι απαραίτητο να γίνει, για να πεισθεί ο Βίκτορ Όρμπαν να άρει την αντίθεσή του, ο Ρούτε δήλωσε πως «είναι αδύνατο για εμένα τώρα να ασχοληθώ με κάθε επιθυμία του» Ούγγρου ηγέτη. Οι 27 ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν όλοι σε μια λύση, επειδή «κάθε άλλη λύση είναι πολύ δύσκολη», πρόσθεσε. «Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι οι 27 να συμφωνήσουν σ' αυτό», επισήμανε.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, που υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας «πάντα θέλει να είναι το επίκεντρο της προσοχής» στις Συνόδους Κορυφής, επισημαίνοντας ότι «ο στόχος είναι μία λύση των “27” και θα προσπαθήσουμε να τους έχουμε όλους μαζί».

Σύμφωνα με την Κάγια Κάλας, η λύση που προτιμάται είναι ένα μακροπρόθεσμο πλάνο τετραετίας για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ενώ αναφέρθηκε στους αμυντικούς κινδύνους της Ε.Ε. Είπε ότι η Ένωση πρέπει να κάνει περισσότερα για την άμυνά της. 

«Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ ως το μεγαλύτερο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, αλλά κάθε κράτος-μέλος πρέπει να κάνει περισσότερα», πρόσθεσε.

Από τις δηλώσεις των ηγετών δεν έλλειψε πάντως το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αγρότες είχαν καταλάβει πολλούς δρόμους γύρω από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Τετράγωνο, δηλαδή την περιοχή όπου στεγάζονται τα κτίρια της Ε.Ε., είπε ότι «πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο το θέμα των αγροτών, γιατί οι ανησυχίες που έχουν είναι εν μέρει εύλογες».

Ο Αλεξάντερ Ντε Κροο σημείωσε ότι «η κλιματική μετάβαση είναι βασική προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας» και «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες μας μπορούν να είναι εταίροι σε αυτό και να μετέχουν στις συζητήσεις». Επισήμανε δε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο διοικητικός φόρτος που έχουν θα παραμείνει σε λογικά πλαίσια», τονίζοντας ότι οι ανακοινώσεις της Επιτροπής για παρέκκλιση κατά ένα έτος από την αγρανάπαυση «δίνουν λίγο περισσότερο οξυγόνο» στους αγρότες.

Όσον αφορά το βασικό θέμα της συνόδου, τον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, ο Βέλγος πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα έχουμε ένα μόνο στόχο, να φτάσουμε σε συμφωνία των 27», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτό θα επιτευχθεί. Υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπήρχε συμφωνία μεταξύ των «26», η οποία βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και σήμερα «είναι κρίσιμης σημασίας να φτάσουμε σε συμφωνία με τα 27 κράτη-μέλη». Υπογράμμισε δε ότι «φυσικά και είναι ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και να διασφαλίζεται ότι τα χρήματα ξοδεύονται σωστά - είναι ένα θεμιτό ζήτημα που μπορεί να απαντηθεί».

Καταλήγοντας ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων» διότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία περιλαμβάνεται στην αναθεώρηση του ΠΔΠ που προβλέπει χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις πολιτικές γειτονίας και άλλες σημαντικές δράσεις της ΕΕ.

Από τη δική του πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε «αισιόδοξος ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καταφέρουμε 27 χώρες να πετύχουμε επιτέλους μία συμφωνία η οποία να δώσει λύσεις σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε». Όσον αφορά το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων, είπε ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μία παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα και από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Από κει και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες, η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται κοντά στον πρωτογενή τομέα. Όπως το έκανε εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα ώστε στο μετρό του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας».
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ξορκίζουν» το βέτο του Όρμπαν, ελπίζουν σε συμφωνία για την Ουκρανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας