Σε «πόλεμο» αλληλοκατηγοριών μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου –παράλληλα με τον κανονικό πόλεμο, που κοντεύει πια τα δύο χρόνια– εξελίσσεται η τραγωδία με το μεταγωγικό Il-76 της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την εμπόλεμη Ουκρανία.
Η Ρωσία κατηγορεί ανοιχτά το Κίεβο ότι κατέρριψε το αεροσκάφος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σκοτώνοντας και τους 74 επιβαίνοντες, εκ των οποίων –αναφέρει– οι 65 ήταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, που μεταφέρονταν στο πλαίσιο ανταλλαγής.
Ηταν «μια εντελώς τερατώδης πράξη», σχολίασε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ενόσω το πρακτορείο RIA μετέδιδε ότι ανασύρθηκαν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους. Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή άνοιξε ποινική έρευνα για τρομοκρατική ενέργεια και το θέμα έφτασε μέχρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε έκτακτη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί τα μεσάνυχτα, κατόπιν αιτήματος του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.
Αντιφάσεις
Η Ουκρανία εν τω μεταξύ αντέκρουε με αντιφάσεις και μισόλογα τις ρωσικές κατηγορίες, «δείχνοντας» προς τη Μόσχα. «Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές των Ουκρανών αιχμαλώτων, με τα συναισθήματα των συγγενών τους και τα συναισθήματα της κοινωνίας μας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, ζητώντας διεθνή έρευνα.
«Ολα τα γεγονότα πρέπει να αποδειχτούν… δεδομένου ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ρωσικό έδαφος, που είναι εκτός του ελέγχου μας», συμπλήρωσε, αφήνοντας εκ προοιμίου αιχμές για τις έρευνες της Μόσχας.
Ομως το ίδιο το Κίεβο δεν είχε δώσει μέχρι χθες ξεκάθαρες απαντήσεις. Εθεσε εν αμφιβόλω ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν Ουκρανοί. Επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο να γίνει ανταλλαγή αιχμαλώτων την Τετάρτη, αλλά είπε ότι ακυρώθηκε, δηλώνοντας άγνοια για το ποιος ήταν στο Ιλιούσιν.
Χωρίς να αναφερθεί στη συντριβή, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο είπε ότι οι δυνάμεις του θα στόχευαν οποιοδήποτε ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο μπορεί να παρέδιδε πυραύλους, ειδικά κοντά στα σύνορα.
Εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU) δήλωσε ότι δεν υπήρξε ούτε γραπτό ούτε προφορικό αίτημα από τη Μόσχα για να διατηρηθεί ασφαλής συγκεκριμένος αεροδιάδρομος για ορισμένο χρονικό διάστημα, όπως συνέβαινε σε προηγούμενες ανταλλαγές αιχμαλώτων.
Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε χθες την έναρξη έρευνας, ένα 24ωρο μετά την τραγωδία. Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Μαϊκόλα Ολέστσουκ, έσπευσε πάντως να σχολιάσει ότι «η αχαλίνωτη ρωσική προπαγάνδα κατευθύνει μια ψεύτικη ροή πληροφοριών, επιχειρώντας να δυσφημήσει την Ουκρανία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».
Προς διάψευση πάντως του Κιέβου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Κάτω Βουλής, στρατηγός ε.α. Αντρέι Καρταπόλοφ, δήλωσε ότι η ουκρανική GUR είχε ειδοποιηθεί για το Ιλιούσιν με τους αιχμαλώτους, 15 λεπτά πριν το μεταγωγικό προσεγγίσει τη συνοριακή ζώνη.
Αυτά, σημειώνει το πρακτορείο AP, ενώ «η πρώτη γραμμή των 1.500 χιλιομέτρων είναι σε μεγάλο βαθμό στάσιμη εν μέσω ενός δεύτερου χειμώνα μαχών» και «ο πόλεμος έχει επικεντρωθεί σε πλήγματα μεγάλης εμβέλειας», καθώς οι δύο εμπόλεμες πλευρές «επιδιώκουν να αναπληρώσουν τα αποθέματα όπλων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας