Ρωσική πυραυλική επίθεση στοχοθέτησε νωρίς σήμερα το πρωί το Κίεβο, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν περίπου 50 άνθρωποι, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Σε ανακοίνωση, ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης Σέρχιι Πόπκο έκανε λόγο για 51 τραυματίες, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά. Όλα τα θύματα περιθάλπονται, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πληροφορίες για νεκρούς.
Σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφηκαν «μια δεκαριά περιπτώσεις πτώσης συντριμμιών» από βλήματα, που έπληξαν κυρίως την περιφέρεια Ντεσνιάνσκι, όπου 17 κάτοικοι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, απομακρύνθηκαν από πολυκατοικία που έπιασε φωτιά.
Από την πλευρά της, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε την επίθεσή της «ακριβώς στις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», εκτοξεύοντας προς το Κίεβο 10 πυραύλους οι οποίοι καταρρίφθηκαν.
Μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε εκρήξεις και σειρήνες συναγερμού.
Σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο, μια «πολυκατοικία υπέστη ζημιές» στην περιφέρεια του Ντνιπρόφκσι, προκαλώντας την απομάκρυνση «15 κατοίκων, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά και δύο πρόσωπα με αναπηρία». «Ένας πύραυλος έπεσε στο χώρο ενός από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας», δήλωσε αργότερα, αναφέροντας τον τραυματισμό ενός προσώπου.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση εναντίον του Κιέβου μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οκτώ ρωσικοί πύραυλοι, που πετούσαν με κατεύθυνση την πρωτεύουσα, καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με το Κίεβο, από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα. Οι διασώστες χρειάστηκε να περιθάλψουν τέσσερα πρόσωπα.
Στον νότο, η Οδησσός έγινε επίσης στόχος μιας ρωσικής επίθεσης, έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο δήμαρχος της πόλης Γκενάντι Τρουχάνοφ. «Δυστυχώς υπάρχουν τραυματίες», δήλωσε χωρίς να αναφέρει αριθμό.
Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής Σαχίντ καταρρίφθηκαν πάνω από την πόλη.
Στο μεταξύ, να «μη γυρίσει την πλάτη του στην Ουκρανία», παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για την παροχή πρόσθετης βοήθειας προς το Κίεβο, δεσμεύτηκε ο Τζο Μπάιντεν, γνωστοποιώντας ότι υπέγραφε άλλο ένα πακέτο στρατιωτικής ενίσχυσης, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρων.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ποντάρει στο ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι κάνει λάθος», είπε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Εάν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν… θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ζελένσκι στη Νορβηγία
Στο Όσλο συνεχίζει στο μεταξύ, την υπερατλαντική του περιοδεία ο Ουκρανός πρόεδρος. Στη διάρκεια της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης στη Νορβηγία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πέντε Σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες είναι μεταξύ των σημαντικότερων υποστηρικτών του Κιέβου στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νορβηγίας.
«Καλωσορίζω θερμά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Νορβηγία», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι «η Νορβηγία εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία στη μάχη της για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Προσφέρουμε στοχευμένη, μακροπρόθεσμη στήριξη για να βοηθήσουμε την Ουκρανία στη μάχη της για την ελευθερία και τη δημοκρατία». «Οι προσπάθειες της Ουκρανίας είναι σημαντικές για την προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας και εδώ στη Νορβηγία», υπογράμμισε ακόμη.
Αρχικά, ο Ουκρανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Στέρε και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε διάσκεψη των ηγετών των πέντε Σκανδιναβικών χωρών (Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και Ισλανδία).
Η αντεπίθεση που ξεκίνησε τον Ιούνιο η Ουκρανία δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο Ζελένσκι προσπαθεί να κινητοποιήσει τη στήριξη των συμμάχων του, μεταξύ των οποίων έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σημάδια κόπωσης.
Έπειτα από μια στάση στην Αργεντινή, όπου παρέστη στην ορκωμοσία του ακραία φιλελεύθερου νέου προέδρου της χώρας Χαβιέρ Μιλέι την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη στις ΗΠΑ με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να αποδεσμεύσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο.
Τελικά έφυγε από τις ΗΠΑ χωρίς να έχει καταφέρει να πείσει το Κογκρέσο, που είναι διχασμένο αναφορικά με το θέμα, να εγκρίνει επιπλέον βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία. Δήλωσε μόνο ότι έλαβε «θετικά» σημάδια και το «μίνι πακέτο» των 200 εκατ. δολαρίων.
Τρίτο σκέλος –αιφνιδιαστικό—της περιοδείας του είναι το Όσλο, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να εδραιώσει τη στήριξη των σκανδιναβικών χωρών που είναι μεταξύ των σημαντικότερων δωρητών του Κιέβου μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022.
Στις αρχές του έτους, η Νορβηγία συμφώνησε να προσφέρει πολυετή βοήθεια – στρατιωτική και μη—ύψους 6,8 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την περίοδο 2023-27.
Η Νορβηγία και η Δανία έχουν προσφέρει στο Κίεβο άρματα μάχης, πυροβόλα και πυρομαχικά, ενώ έχουν δεσμευθεί να του παρέχουν και μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ανακοινώνοντας νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 190 εκατ. ευρώ, η Σουηδία επεσήμανε ότι εξετάζει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών Gripen στην Ουκρανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας