Περίπου 100 φοιτητές από το φημισμένο πανεπιστήμιο πολιτικών επιστημών Sciences Po στο Παρίσι έχουν καταλάβει το ιστορικό κτίριο από το βράδυ της Τετάρτης ζητώντας την παραίτηση του διευθυντή Ματιάς Βισερά, ο οποίος ανακρίθηκε από την αστυνομία για υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας.
«Η κατάληψη ψηφίστηκε χθες δια ανάτασης των χεριών κατά τη διάρκεια μιας γενικής συνέλευσης που συγκέντρωσε ανάμεσα σε 250 και 300 φοιτητές», έπειτα από κάλεσμα των φοιτητικών ενώσεων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ινές Φοντενέλ της Φοιτητικής Ένωσης.
Σήμερα το πρωί το κτίριο τελούσε ακόμη υπό κατάληψη από περίπου 100 φοιτητές, σύμφωνα με την ίδια.
Ο Βισερά και η σύντροφός του Ανισά Μπονφόν, που αλληλοκατηγορήθηκαν για ενδοοικογενειακή βία, προσήχθησαν την Κυριακή το βράδυ πριν αφεθούν ελεύθεροι τη Δευτέρα. Η εισαγγελία του Παρισιού διέταξε προανάκριση.
Ο διευθυντής του Sciences Po Paris έγραψε την Τρίτη σε μαθητές, καθηγητές, εργαζόμενους και μέλη των συμβουλίων του ιδρύματος για να τους διαβεβαιώσει ότι «ακούει πώς αισθάνονται» και ότι «θα τους συναντήσει πολύ σύντομα».
Περίπου 50 φοιτητές είχαν ήδη αποκλείσει την είσοδο στο ιστορικό κτίριο Sciences Po Paris το πρωί της Τρίτης. Άλλοι φοιτητές εμφανίζονται σε βίντεο να πετούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στα παράθυρα του πανεπιστημίου για όσους βρίσκονται εντός της κατειλημμένης σχολής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των φοιτητών, «η συνεχιζόμενη παρουσία του στην κορυφή του ιδρύματός μας συνιστά προσβολή για όλα τα θύματα της έμφυλης και σεξουαλικής βίας».
Στη Sciences Po Paris φοιτούν περίπου 15.000 φοιτητές, οι μισοί από τους οποίους είναι ξένοι και το 25% υπότροφοι.
Παρότι συχνά παρουσιάζεται ως ακαδημαϊκό φυτώριο της γαλλικής και των κορυφαίων της γαλλικής διανόησης -ειδικά τον 20ο αιώνα-, δεν είναι η πρώτη φορά που το Sciences Po Paris ασχολείται με σκάνδαλα που αφορούν τους επικεφαλής του. Εδώ και περίπου δέκα χρόνια απασχολούν αντίστοιχα περιστατικά τον δημόσιο λόγο, χωρίς ωστόσο να έχει δεχτεί πλήγμα το ακαδημαϊκό κύρος του.
Ο Ματιάς Βισερά ανέλαβε επικεφαλής του Sciences Po Paris τον Νοέμβριο του 2021 παραλαμβάνοντας από τον Φρεντερίκ Μιόν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους επειδή απέκρυψε υποψίες αιμομιξίας που αφορούσαν τον διάσημο αναλυτή, συνταγματολόγο και πρώην ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Ντιαμέλ.
Ο Ντιαμέλ ήταν τότε πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Πολιτικών Επιστημών (FNSP) που εποπτεύει το Sciences Po Paris.
Πρώην φοιτητής του Sciences Po, από το οποίο αποφοίτησε το 2000, ο Ματιάς Βισερά υπήρξε συμφοιτητής του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν στην Εθνική Σχολή Διοίκησης (ENA), το καταξιωμένο ίδρυμα του ανώτερου δημόσιου τομέα.
Λίγο μετά την άφιξή του ως επικεφαλής του Science Po, διακήρυξε ότι η "απόλυτη προτεραιότητά" του θα ήταν η αντιμετώπιση της σεξουαλικής και έμφυλης βίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας