Χωρίς μεγάλες ελπίδες για κατάπαυση πυρός και ανεμπόδιστη πρόσβαση των αμάχων σε ανθρωπιστική βοήθεια συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ στο Παρίσι η Διεθνής Διάσκεψη για τη Γάζα, που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το σχέδιο υπό την αιγίδα του Εμανουέλ Μακρόν, που φέρει το όνομα «Αμάλθεια», από τη μυθολογική τροφό του θεού Δία, παρουσίασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αμάχων από τη Χαμάς και ενώ το δράμα των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας διαρκώς επιδεινώνεται. Ήδη οι νεκροί στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, που εξελίσσεται σε νέο μέτωπο του πολέμου, έχουν φτάσει τις 11.000 και οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται.
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και μετά κατάπαυση του πυρός, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, περιέγραψε τα 5 στάδια του σχεδίου «Αμάλθεια», υπό τον όρο ότι θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, και την εποπτεία του οποίου θα έχει μια Διεθνής Επιτροπή, την οποία θα συμμετέχει και το Ισραήλ.
Τα στάδια του σχεδίου είναι τα εξής:
- Μεταφορά και συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λάρνακα
- Επιθεώρηση, καταγραφή, αποθήκευση βοήθειας
- Ασφαλής φόρτωση σε πλοία και αεροπλάνα στη Λάρνακα
- Διαδρομή μέσω ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου ή αεροπορικώς με πλοία τα οποία θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία χωρών που λαμβάνουν μέρος στην βοήθεια
- Εκφόρτωση παραλαβή και διανομή στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί πάντως είναι ότι η διάσκεψη δεν αναμένεται να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, καθώς οι θέσεις που εκφράζονται από τους συμμετέχοντες είναι σε μεγάλο βαθμό αντιτιθέμενες.
UNRWA: Μισό δισ. δολ. μόνο για τις κρίσιμες ανάγκες
Τη δραματική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα περιέγραψε ο γενικός επίτροπος της UNRWA (Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) δήλωσε ότι απαιτείται σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια για να αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες ανθρωπιστικές ανάγκες των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με τον Φιλίπ Λαζαρίνι, έπειτα από ένα μήνα «σκληρής πολιορκίας και βίαιου πολέμου, οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας είναι κολοσσιαίες. Μεγαλώνουν ώρα με την ώρα», ενώ οι ικανότητες της υπηρεσίας βρίσκονται στα όριά τους, την ώρα που η UNRWA θρηνεί 99 στελέχη της που σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Η κατάσταση που περιγράφει η υπηρεσία του ΟΗΕ είναι τραγική: Σχεδόν τα μισά σπίτια της Γάζας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές λόγω των ανηλεών ισραηλινών βομβαρδισμών. Ακόμη και με τον αυξημένο αριθμό φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχονται στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, η βοήθεια που φτάνει δεν είναι παρά «σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών για τρόφιμα, νερό και βασικά είδη επιβίωσης.
«Περίπου το 70% των ανθρώπων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Από αυτούς, περισσότεροι από 720.000 βρίσκονται σε 150 καταφύγια της UNRWA σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Οι συνθήκες στα καταφύγια είναι φρικτές. εκατοντάδες μοιράζονται μία τουαλέτα και ένα ντους», σημειώνει η υπηρεσία.
Τι ζητά ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη της διάσκεψης, στην οποία συμμετέχουν 80 χώρες και άλλες οντότητες, ζήτησε «να εργαστούν όλοι προς μια κατάπαυση πυρός» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, λέγοντας ότι η Γαλλία θα αυξήσει τη βοήθειά της προς τους Παλαιστίνιους από τα 20 εκατ. ευρώ στα 100 εκατ. ευρώ το 2023.
Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε ότι η άμεση παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους και η προετοιμασία μίας πραγματικής κατάπαυσης πυρός βρίσκουν σύμφωνους όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ που εργάζονται στην περιοχή, ενώ πρότεινε τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας, η οποία θα συντονίσει την βοήθεια που παρέχουν τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική.
«Πιο άμεσα πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς μια κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό», είπε υπογραμμίζοντας ότι είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών, είπε και συμπλήρωσε: «Δεν είναι διαπραγματεύσιμο». Και παρόλο που αναγνώρισε για μια ακόμη φορά ότι το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται και το καθήκον να προστατεύει τους πολίτες του», επανέλαβε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επίσης «ευθύνη να σέβεται το δίκαιο και να προστατεύει τους αμάχους».
«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί ποτέ να γίνεται χωρίς κανόνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται «ολοένα και περισσότερο κάθε ημέρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας