Δεν βγήκε «λευκός» καπνός για το θέμα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Σότσι ο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Υιοθετώντας σκληρή γραμμή, ο Πούτιν ουσιαστικά έκανε γνωστό στον συνομιλητή του πως δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν δεν εκπληρωθούν τα σχετικά ρωσικά αιτήματα. Από την πλευρά του ο Ερντογάν εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιεσδήποτε εναλλακτικές στη συμφωνία.
«Θα είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αναβίωσης της συμφωνίας για τα σιτηρά και το είπα ξανά σήμερα στον κ. πρόεδρο - θα το κάνουμε μόλις εφαρμοστούν πλήρως όλες οι συμφωνίες για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων», δήλωσε ο Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ερντογάν μετά τις συνομιλίες που είχαν. Αφού έθεσε τους όρους του, ο Πούτιν επανέλαβε την κριτική του στη Δύση σχετικά με τη συμφωνία.
Αντίθετα, υπήρξε συμφωνία επί της ρωσικής πρότασης για πώληση στην Τουρκία με ευνοϊκούς όρους ενός εκατ. τόνων ρωσικών σιτηρών (με χρηματοδότηση από το Κατάρ) με στόχο να μετατραπούν αυτά σε αλεύρι σε τουρκικές βιομηχανίες και να προωθηθούν σε φτωχές χώρες της Αφρικής.
Η κατάρρευση της συμφωνίας
Η Ρωσία αποφάσισε τον Ιούλιο να αποχωρήσει από τη λεγόμενη Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία καίριας σημασίας για τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, καταγγέλλοντας πως η διάθεση των δικών της αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά συνεχίζει να εμποδίζεται εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων. Έκτοτε, η Μόσχα απειλεί πως θα μπορούσε να πλήξει πλοία που αναχωρούν από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα.
Ενώ οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα αναφέρει ότι οι περιορισμοί σε πληρωμές, στην υλικοτεχνική υποστήριξη και την ασφάλιση εμποδίζουν τις αποστολές.
Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους βασικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο και σημαντικοί παίκτες στις αγορές σίτου, κριθαριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, κραμβέλαιου, ηλιόσπορου και ηλιελαίου.
Πυρά κατά Δύσης
«Η Δύση συνεχίζει να εμποδίζει τον εφοδιασμό σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις παγκόσμιες αγορές», τόνισε, προσθέτοντας ότι η Δύση «εξαπάτησε» τη Ρωσία αναφορικά με τη συμφωνία.
Συνέχισε λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης πως η Ρωσία πυροδότησε μια επισιτιστική κρίση με την αποχώρησή της από τη συμφωνία είναι εσφαλμένοι, καθώς οι τιμές δεν αυξήθηκαν κατά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία. «Δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων», δήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
«Είναι εφικτή μια συμφωνία»
Από την πλευρά του ο Ερντογάν εξέφρασε την αντίθεσή του σε «εναλλακτικές» στη συμφωνία για τα σιτηρά, λέγοντας ότι η Άγκυρα προετοιμάζει με τον ΟΗΕ «νέες προτάσεις» για την αναβίωση της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, που επιτεύχθηκε με την μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2022 με στόχο να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών μέσω ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.
«Εναλλακτικές προτάσεις στην ατζέντα δεν μπορούν να προσφέρουν ένα βιώσιμο και ασφαλές μοντέλο βασισμένο στη συνεργασία μεταξύ των πλευρών, όπως η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στη συμφωνία. Παράλληλα τόνισε πως «έχουμε ετοιμάσει μια νέα σειρά προτάσεων σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ. Πιστεύω ότι είναι εφικτό να επιτύχουμε αποτελέσματα».
Επιπρόσθετα ο Ερντογάν τόνισε πως η Ουκρανία θα πρέπει να χαλαρώσει τη διαπραγματευτική της στάση έναντι της Ρωσίας στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας. «Η Ουκρανία πρέπει να γίνει πιο ελαστική συγκεκριμένα ως προς τις προσεγγίσεις της ώστε να είναι εφικτή η υιοθέτηση κοινών βημάτων με τη Ρωσία», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τα περισσότερα σιτηρά πρέπει να προορίζονται για την Αφρική και όχι για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμτίρο Κουλέμπα δήλωσε ότι αναμένει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας