Αλλεπάλληλα χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησε η Ρωσία κατά ουκρανικών στόχων τη νύχτα προς Τετάρτη.
Το μικρό λιμάνι του Ιζμαήλ στις όχθες του Δούναβη, από όπου ξεκινούν πλοία που μεταφέρουν σιτηρά, χτυπήθηκε, με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να ενημερώνει ότι ένα σιλό υπέστη ζημιές. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, έγραψε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού Όλεγχ Κίπερ σε ανάρτησή του στο Telegram.
Ο Κίπερ δημοσίευσε αρκετές φωτογραφίες που δείχνουν συνεργεία πυρόσβεσης να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια φωτιά σε πολυώροφο κτίριο δίπλα στο ποτάμι. Το λιμάνι, πέρα από τον Δούναβη, μέσω της Ρουμανία - χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, έχει χρησιμεύσει ως η κύρια εναλλακτική διέξοδος από την Ουκρανία για εξαγωγές σιτηρών από τότε που η Ρωσία επέβαλε εκ νέου τον de facto αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, στα μέσα Ιουλίου.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της αεράμυνας κατέρριψαν 23 μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Shahed». Η πλειοψηφία τους, κατά την ίδια πηγή, καταστράφηκε στην περιφέρεια Κιέβου και στην περιφέρεια της Οδησσού. Στο Κίεβο, θραύσματα ενός πεσμένου drone έπεσαν σε κτίριο διοίκησης στην περιοχή Σολομιάνσκι. Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, συντρίμμια έπεσαν και σε άλλες δύο συνοικίες, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Στην περιοχή του Κιέβου, λόγω πτώσης συντριμμιών, μια ιδιωτική κατοικία έπιασε φωτιά στην περιοχή Μπούκχα. Ένα γκαράζ και ένα αυτοκίνητο υπέστησαν ζημιές. Σε άλλον οικισμό της περιοχής, μπάζα προκάλεσαν ζημιές σε ταράτσα καταστήματος.
«Ο κόσμος πρέπει να ανταποκριθεί. Όταν στοχοποιούνται πολιτικά λιμάνια, όταν οι τρομοκράτες σκόπιμα καταστρέφουν ακόμη και ανελκυστήρες, αυτό αποτελεί απειλή για όλους σε όλες τις ηπείρους. Η Ρωσία μπορεί και πρέπει να σταματήσει», αντέδρασε έντονα στις ολονύκτιες επιθέσεις της Μόσχας ο Πρόεδρος Ζελένσκι.
Από την πλευρά του ο Άντριι Γιέρμακ, επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, ζήτησε και πάλι αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προκειμένου να ανασταλεί η παραγωγή όπλων της. Χαιρέτισε το «ηρωικό έργο της αεράμυνας απόψε», συμπληρώνοντας ότι «είναι δυνατό να σταματήσει αυτό με σκληρότερες κυρώσεις, οι οποίες θα αυξάνονται συνεχώς και θα επηρεάζουν τη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επίσης, όλοι μπορούν να κάνουν περισσότερα εάν μπλοκάρουν τις αλυσίδες μέσω των οποίων η Ρωσία λαμβάνει εξαρτήματα που υπόκεινται σε κυρώσεις. Κάθε χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα».
Στο μεταξύ, η Ukrinform αναφέρει ότι πέντε οικισμοί στην περιοχή Σάμι έχουν βομβαρδιστεί. Επικαλείται τις τοπικές αρχές, επισημαίνοντας ότι δεν καταγράφηκαν απώλειες αμάχων ή καταστροφή πολιτικών υποδομών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθέσεις σημειώθηκαν και στη Χερσώνα. Σπίτια, γραφεία και αυτοκίνητα υπέστησαν ζημιές στην πόλη και δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ναυτικά γυμνάσια ανακοίνωσε η Μόσχα
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι άρχισε σήμερα ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή συνολικά περίπου 50 πλοίων και αεροσκαφών στην Βαλτική Θάλασσα, από την οποία βρέχονται κυρίως χώρες του NATO, τις οποίες η Μόσχα θεωρεί απειλή για την ύπαρξή της.
Στο πλαίσιο των ναυτικών γυμνασίων που ονομάστηκαν «Ωκεάνια Ασπίδα 2023», προβλέπεται να διεξαχθούν περίπου 200 στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή «πάνω από 30 πολεμικών πλοίων, 20 πλοίων ανεφοδιασμού, 30 αεροσκαφών (...) και περίπου 6.000 στρατιωτικών», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ο στόχος των ναυτικών αυτών ασκήσεων είναι «η επαλήθευση της ικανότητας του πολεμικού στόλου να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας», διευκρινίζει η Μόσχα.
Αναζητείται «χαραμάδα» για επιστροφή στη συμφωνία για τα σιτηρά
Το Κρεμλίνο επανέλαβε σήμερα τη θέση του αναφορικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει σε αυτήν, μόνο εάν εφαρμοστεί και το μέρος της που αφορά τη Ρωσία, καθώς, όπως ισχυρίζεται, αντιμετώπιζε εμπόδια στην ελεύθερη εξαγωγή των σιτηρών και των λιπασμάτων της μέσω περιορισμών στις πληρωμές και άλλων υλικοτεχνικών πτυχών.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, το γραφείο του οποίου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του αποδέχθηκε πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Άγκυρα, στο πλαίσιο εμπλοκής της τουρκικής διπλωματίας στις προσπάθειες εκτόνωσης της εμπόλεμης κατάστασης που διανύει τον δεύτερο χρόνο της.
Την Τρίτη, η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη θέλησε να φανεί αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν συνομιλίες, προκειμένου να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία που είχε επιτευχθεί με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ και η οποία επέτρεπε από το καλοκαίρι του 2022 την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
«Έχουμε δει κάποιες ενδείξεις πως [σ.σ. η Ρωσία] μπορεί να ενδιαφέρεται να επιστρέψει στις συνομιλίες», ανέφερε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ στη Νέα Υόρκη, καθώς οι ΗΠΑ ανέλαβαν την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Θα περιμένουμε λοιπόν για να δούμε αν θα γίνει πράγματι αυτό».
Ερωτηθείσα αν διαπιστώνει πως έχουν γίνει απτά βήματα για την επάνοδο της συμφωνίας σε ισχύ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να την εγκαταλείψει στα μέσα Ιουλίου, η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ απάντησε πως «δεν έχει δει κάποιο τεκμήριο για αυτό ακόμη».
«Όμως υποπτεύομαι ότι [οι Ρώσοι] ξέρουν πως αν θέλουν τα λιπάσματά τους να διατίθενται στην αγορά, αν θέλουν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος να γίνονται οι πληρωμές που ζητούν, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτή τη συμφωνία. Γι’ αυτό συνεχίζω να είμαι αισιόδοξη, παρότι δεν υπάρχουν και πολλά για να αισιοδοξεί κανείς».
Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων και ξεσπάσματος λιμών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας