Πλειοδοσία παροχής όπλων στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times και άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες επιτεύχθηκε συμφωνία σε επίπεδο διαπραγματευτών της ΕΕ για το σχέδιο να δαπανηθεί μισό δισεκατομμύριο ευρώ προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή πυρομαχικών.
Βόμβες διασποράς
Μέχρι στιγμής, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, δεν έχει επιβεβαιώσει τα δημοσιεύματα των αμερικανικών ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πηγές στην κυβέρνηση χωρίς να τις κατονομάσουν. «Δεν έχω κάτι να ανακοινώσω σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πτέραρχος Πατ Ράιντερ. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος νωρίτερα ανέφερε πως «εξετάζει» την αποστολή των αμφιλεγόμενων πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό, ενώ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλι, επίσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο.
Το Κίεβο ζητεί εδώ και καιρό να του διατεθούν πυρομαχικά διασποράς, τα οποία αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Πρόκειται για όπλα που δεν είναι ακριβείας και ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό.
Επίσης, πρόκειται για όπλα των οποίων η χρήση και η μεταβίβασή τους έχουν -θεωρητικά- απαγορευθεί με τη Σύμβαση του Όσλο (2008), που έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ωστόσο, ΗΠΑ και Ρωσία δεν έχουν κυρώσει τη σύμβαση, συνεπώς θεωρούν ότι δεν δεσμεύονται για την εφαρμογή της, αλλά κατηγορούν τους άλλους όταν τα χρησιμοποιούν.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ράιντερ επισήμανε ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς και πως οι ΗΠΑ έχουν τέτοια πυρομαχικά στις αποθήκες τους. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, έχουν ήδη προσφερθεί –και χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό– τέτοια πυρομαχικά. Εκτιμάται δε ότι η προμήθεια νέων ποσοτήτων πυρομαχικών διασποράς δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί από το Πεντάγωνο ακόμη και εντός της ημέρας.
Συμφωνία στις Βρυξέλλες
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ανακοινώθηκε ότι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκλεισαν συμφωνία με σκοπό να αυξηθεί μακροπρόθεσμα η ποσότητα των πυρομαχικών του πυροβολικού και των πυραύλων που προμηθεύει στην Ουκρανία. Η συμφωνία προβλέπει ότι θα δοθούν κίνητρα στην αμυντική βιομηχανία της Ε.Ε. ώστε να αυξήσει γρήγορα το παραγωγικό δυναμικό της, βάσει της πρωτοβουλίας που είχε εισηγηθεί η Κομισιόν τον Μάιο, και θα χρηματοδοτηθεί με 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κοινό προϋπολογισμό.
Για απόφαση-απόδειξη «της αταλάντευτης δέσμευσης της ΕΕ να υποστηρίξει την Ουκρανία», μίλησε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, που εξήγησε ότι η συμφωνία έχει επίσης σκοπό να ενισχυθεί η τεχνολογική και βιομηχανική βάση της Ευρώπης και να εγγυηθεί μακροπρόθεσμα την ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα.
Η συμφωνία μένει να επικυρωθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο πηγές στην Ε.Ε. θεωρούν πως αυτό θα γίνει μέσα στον μήνα, ώστε να εφαρμοστεί το σχέδιο το συντομότερο.
Ζελένσκι στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επισκέπτεται την Τουρκία. Εντός της ημέρας θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία ήταν ο επόμενος σταθμός του Ουκρανού προέδρου, μετά την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Τσεχία, εν όψει και της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει διαρκώς τη Δύση για την παροχή όπλων και πυρομαχικών και φυσικά να λάβει το Κίεβο το συντομότερο δυνατό καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στο ΝΑΤΟ.
Χθες, Πέμπτη, από την Πράγα, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να «υπάρχει ειλικρίνεια στις σχέσεις» με το ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα «να φανεί το θάρρος και η ισχύς αυτής της Συμμαχίας».
Νωρίτερα, από τη Βουλγαρία, ζήτησε την επίσπευση της παράδοσης όπλων από τη Σόφια, μεγάλη παραγωγό στρατιωτικού εξοπλισμού, μεσούσης της ουκρανικής αντεπίθεσης, ενώ δήλωσε ότι επιθυμεί η χώρα του να λάβει «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Η Ουκρανία δεν έχει λάβει πρόσκληση με καμία μορφή», τόνισε. «Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να επιδειχθεί η ισχύς και η ενότητα της Συμμαχίας», πρόσθεσε.
Πάντως, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, στην ατζέντα της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, η οποία ολοκληρώνεται στις 17 Ιουλίου και η Μόσχα δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανανεώσει, καθώς διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας