Διάσταση απόψεων καταγράφεται στο εσωτερικό της Frontex σχετικά με τη συνέχιση ή όχι των επιχειρήσεων της υπηρεσίας της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στην Ελλάδα, με φόντο το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες στα ανοιχτά της Πύλου.
Το θέμα απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα (LIBE), στην οποία κλήθηκαν για εξηγήσεις ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX Χανς Λέιτενς και η Επίτροπος για τη Μετανάστευση Ίλβα Γιόχανσον.
Ο επικεφαλής της Frontex Χανς Λάιτενς θεωρεί πως η υπηρεσία θα πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα, καθώς η αναστολή των επιχειρήσεων στη χώρα μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες, επίσης στην ικανότητά μας να σώζουμε ζωές». «Εξετάζουμε τις εξελίξεις για τα αίτια και θα το αποφασίσουμε σε αυτή τη βάση», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των επιχειρήσεων.
Τα σχόλιά του αυτά έγιναν αφότου ο αξιωματούχος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, Τζόνας Γκρίμχεντεν, συνέστησε την αναστολή των επιχειρήσεων.
Σήμερα, εξάλλου έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του και σε αυτήν εκφράζει ιδιαίτερες ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Κεντρική Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες για τις οποίες υπάρχει έντονη ανησυχία.
Όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση, «η κατάσταση στην Ελλάδα οδήγησε τον αξιωματούχο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων να υποβάλει τρεις διαδοχικές γνωμοδοτήσεις το 2022 στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού, κλιμακώνοντας τις ανησυχίες και περιγράφοντας λεπτομερώς τα απαραίτητα μέτρα.
Στην τρίτη γνωμοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη ισχυρών ενδείξεων για συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, οι δραστηριότητες του Οργανισμού θα πρέπει να ανασταλούν ή να τερματιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του κανονισμού EBCG – υπογραμμίζοντας επίσης μια σειρά μέτρων μετριασμού που θα ήταν απαραίτητα».
Ωστόσο ο εκτελεστικός διευθυντής της FRONTEX, μιλώντας στη LIBE, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς των ελληνικών αρχών. Όπως είπε, «όλα ξεκίνησαν με τη χρήση αεροσκάφους το οποίο βρισκόταν σε αποστολή στην Ιταλία αποφασίσαμε να το αποστείλουμε για να αναζητήσει το σκάφος. Χρειάστηκε να επιστρέψει γιατί δεν είχε επαρκή καύσιμα. Προσφέραμε δύο φορές να στείλουμε drone από κάποια αποστολή μας και δε μας δόθηκε απάντηση. Εντέλει χρησιμοποιήθηκε το drone αλλά τελικά εστάλη σε άλλη επιχείρηση στη νότια Ελλάδα. Χρειάστηκε δύο ώρες να πάει στη Νότια Κρήτη και να επιστρέψει όπως εμείς του ζητήσαμε. Όταν επέστρεψε, το σκάφος είχε ήδη βυθιστεί. Άρα προσφέραμε βοήθεια, αλλά δεν υπήρχε απάντηση από τις ελληνικές Αρχές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας