Σε πρώτη ανάγνωση η είδηση είναι ανατριχιαστική, αλλά και ενδεικτική της πόλωσης που υπάρχει στη Γαλλία: Τα έσοδα από τη λαχειοφόρο αγορά (cagnotte γαλλιστί) η οποία οργανώθηκε για την ενίσχυση του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε την περασμένη Τρίτη τον 17χρονο παραβάτη του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, υπερέβησαν το ένα εκατομμύριο ευρώ και είναι σαφώς περισσότερα από τα έσοδα του εράνου υπέρ της οικογένειας του θύματος. Σε δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, κυρίως από πολιτική άποψη.
Και αυτό διότι ενώ ο έρανος οργανώθηκε κατά βάση από φίλους και συγγενείς της οικογένειας του θύματος, η «γκανιότα» υπέρ του αστυνομικού οργανώθηκε από ένα σύστημα, πίσω από το οποίο βρίσκονται τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν σε Γάλλους ακροδεξιούς μεγιστάνες, οι οποίοι μεθοδικά τα τελευταία χρόνια επιχειρούν να ελέγξουν τον τομέα της πληροφόρησης στη Γαλλία.
Η ιδέα της «γκανιότας» δεν ήρθε άλλωστε από κάποιο τυχαίο πρόσωπο, αλλά από έναν ακροδεξιό σύμβουλο, της Λεπέν παλαιότερα και πρόσφατα του Ζεμούρ, τον Ζαν Μεσιχά, ο οποίος επί σειρά ετών -και από τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου επιχειρήσεων της οικογένειας Μπολορέ- υποστηρίζει ότι «η Γαλλία είναι υπό την κατοχή των ξένων μεταναστών» και ότι όσοι δεν μάχονται για να τους διώξουν είναι «δωσίλογοι».
Τούτων δοθέντων ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο, κατά τον Μεσιχά, έκανε απλά τη δουλειά του και οι εισαγγελείς που τον κατηγορούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση είναι προδότες. Ο Μεσιχά δεν είναι όμως μια μεμονωμένη περίπτωση. Είναι ένας από τους πολλούς ακροδεξιούς δημοσιογράφους και μη που η οικογένεια Μπολορέ προωθεί στα μέσα ενημέρωσης τα οποία αγοράζει, εκδιώκοντας κακήν κακώς τις συντακτικές ομάδες που τα έβγαζαν πριν περάσουν στα χέρια της.
Αυτό συνέβη παλαιότερα με τον τηλεοπτικό σταθμό Europe 1 και με το περιοδικό Paris Match, το ίδιο συμβαίνει σήμερα με την εφημερίδα Journal de Dimanche, οι δημοσιογράφοι της οποίας αρνούνται να έχουν διευθυντή τον ακροδεξιό Ζερόμ Μπεγκλέ, εκλεκτό των Μπολορέ. Ενώπιον του κινδύνου να τεθεί το δημόσιο αγαθό που λέγεται πληροφόρηση υπό τον έλεγχο της Ακροδεξιάς, η μεγάλη πλειονότητα των Γάλλων δημοσιογράφων επιδιώκουν ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα αναγνωρίζει ότι οι επενδύσεις στα μέσα ενημέρωσης έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και το οποίο θα κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων έναντι της εκάστοτε ιδιοκτησίας.
Στο μεταξύ βεβαίως η αντίσταση κατά των ακροδεξιών αντιλήψεων στη Γαλλία θα γίνεται με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Ενα πλαίσιο το οποίο, μεταξύ άλλων, απαγορεύει τη διενέργεια εράνων και λαχειοφόρων αγορών υπέρ ατόμων που ενέχονται σε πράξεις βίας. Εκτός βέβαια και αν γίνει αποδεκτό το ακροδεξιό επιχείρημα ότι η ανθρωποκτονία από πρόθεση Γάλλων που δεν έχουν 100% γαλλικό αίμα δεν συνιστά πράξη βίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας