Ένα χρόνο μετά τη συγγνώμη του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την απελευθέρωση των σκλάβων στην Ολλανδία και τις πρώην αποικίες της στην Καραϊβική, απολογήθηκε και ο βασιλίας της χώρας, Γουλιέλμος Αλέξανδρος, η οικογένεια του οποίου, ο οίκος της Οράγκης-Νασάου, φέρεται να είχε αποκομίσει τεράστια κέρδη την εποχή της αποικιοκρατίας.
Η συγγνώμη του Ολλανδού βασιλιά σε άλλους προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και άλλοι, εύλογα δύσπιστοι, τόνιζαν ότι αυτό δεν αρκεί, αλλά πρέπει να γίνουν βήματα στη χώρα ώστε να αντιμετωπιστεί ο βαθιά ριζωμένος δομικός ρατσισμός.
Ο Γουλιέλμος Αλέξανδρος, μιλώντας με πολλή συγκίνηση, δήλωσε:
«Σήμερα στέκομαι μπροστά σας. Σήμερα, ως Βασιλιάς σας και ως μέλος της κυβέρνησης, ζητώ ο ίδιος αυτή τη συγγνώμη. Και νιώθω το βάρος των λέξεων στην καρδιά και την ψυχή μου», προσθέτοντας ότι έχει αναθέσει μια έρευνα για τον ακριβή ρόλο του βασιλικού Οίκου της Οράγκης-Νασάο στη δουλεία.
«Αλλά σήμερα, αυτή την ημέρα μνήμης, ζητώ συγχώρεση για τη σαφή αποτυχία να ενεργήσω μπροστά σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.
Ο Ολλανδός βασιλιάς αναγνώρισε ότι δεν υποστηρίζουν όλοι στην Ολλανδία τη διατύπωση της συγγνώμης, αλλά κάλεσε για ενότητα.
«Δεν υπάρχει σχέδιο για τη διαδικασία της θεραπείας, της συμφιλίωσης και της ανάκαμψης», είπε. «Μαζί, βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή. Ας υποστηρίξουμε λοιπόν και ας καθοδηγήσουμε ο ένας τον άλλον».
Ο Ολλανδός βασιλιάς καταχειροκροτήθηκε, ωστόσο πολλοί είπαν ότι χρειάζεται ουσιαστική δράση που να συνοδεύει τα λόγια.
«Ειλικρινά, νιώθω καλά, αλλά εξακολουθώ να περιμένω κάτι περισσότερο από μια απλή συγγνώμη. Αποζημιώσεις, για παράδειγμα», είπε στο Associated Press η 28χρονη Ντούηλια Ρέφος. «Δεν νιώθω ότι τελειώσαμε. Σίγουρα δεν είμαστε ακόμα εκεί».
Η δουλεία καταργήθηκε στο Σουρινάμ και στις ολλανδικές αποικίες στην Καραϊβική την 1η Ιουλίου 1863, αλλά οι περισσότεροι από τους σκλάβους εργάτες αναγκάστηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε φυτείες για ακόμη 10 χρόνια. Ο εορτασμός και η ομιλία του Σαββάτου σηματοδοτούν την έναρξη ενός έτους εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 150ής επετείου της 1ης Ιουλίου 1873.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι οι πρόγονοι του βασιλιά κέρδισαν το σημερινό ισοδύναμο των 545 εκατ. ευρώ από τη δουλεία, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από μετοχές που ουσιαστικά τους δόθηκαν ως δώρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν ο Μαρκ Ρούτε ζήτησε συγγνώμη για τη δουλεία τον περασμένο Δεκέμβριο, διέκοψε το πρόγραμμα αποζημίωσης προς τους απογόνους των σκλάβων. Αντίθετα, η ολλανδική κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση ταμείου 200 εκατ. ευρώ για πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κληρονομιάς της δουλείας στην Ολλανδία και τις πρώην αποικίες της, αλλά και για τη βελτίωση της εκπαίδευσης σχετικά με το θέμα.
Ωστόσο, αυτό δεν επαρκεί για απογόνους θυμάτων της δουλείας. Οι οργανώσεις Black Manifesto και The Black Archives, οργάνωσαν πορεία διαμαρτυρίας πριν από την ομιλία του βασιλιά το Σάββατο, με βασικό σύνθηκα «Δεν υπάρχει θεραπεία χωρίς επανόρθωση».
Ο επικεφαλής της οργάνωσης Black Archives, Μίτσελ Εσάγιας, επισήμανε ότι «πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, της ομάδας μου, των The Black Archives και του Black Manifesto φωνάζουμε ότι η συγγνώμη δεν αρκεί. Η συγγνώμη πρέπει να συνδέεται με μια μορφή επανορθωτικής δικαιοσύνης ή αποζημιώσεων».
Η ιστορία της αποικιοκρατικής Ολλανδίας είναι συνδεδεμένη με πολλή βία. Μια πρωτοποριακή έκθεση του 2021 στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας έριξε μια σκληρή ματιά στη δουλεία στις ολλανδικές αποικίες, ενώ άλλη έκθεση περιέγραψε την εμπλοκή των Κάτω Χωρών στη δουλεία ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τη συνέδεσε με αυτό που περιέγραφε ως συνεχιζόμενο θεσμικό ρατσισμό στην Ολλανδία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας