Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ludovic Marin, Pool via AP

ΟΗΕ: Παρωχημένο, δυσλειτουργικό και άδικο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι παρωχημένη, δυσλειτουργική και άδικη και έχει αποτύχει στην αποστολή της να παράσχει ένα παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημείωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γκουτέρες βρίσκεται στο Παρίσι μαζί με άλλους 300 εκπροσώπους κρατών, διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ, φιλάνθρωπους και «εταίρους του ιδιωτικού τομέα», στη διήμερη σύνοδο κορυφής για τη σύναψη ενός νέου Παγκόσμιου Οικονομικού Συμφώνου (Summit for a New Global Financing Pact). Στόχος της κατάληξης της συνόδου είναι να «ξεκλειδώσουν» την αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος για τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου στις πιο εκτεθειμένες χώρες. Στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν έξι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και πάνω από 50 παράπλευρες εκδηλώσεις.

Απευθυνόμενος και αυτός στους μετέχοντες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί είναι σήμερα πάρα πολύ μικροί και περιορισμένοι για να εκπληρώσουν την εντολή τους.

Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις ώστε οι πιστωτές φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών να μετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των χρεών τους, τόνισε παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στο Παρίσι η Γέλεν.

«Σε αυτήν την σύνοδο κορυφής, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την πλήρη και γρήγορη συμμετοχή όλων των διμερών πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για το χρέος», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας οικονομικής σταθερότητας», υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν, και «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί για να υποστηρίξει τις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε κρίση».

«Η ευημερία στη χώρα μας εξαρτάται από την ευημερία στο εξωτερικό», κατέληξε η Γέλεν, η οποία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην διήμερη αυτή σύνοδο κορυφής, συνοδευόμενη από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Κλίμα Τζον Κέρι.

Μακρόν: Το χρηματοπιστωτικό σύστημα προϊόν του παρελθόντος

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να προκληθεί «σοκ από τη δημόσια χρηματοδότηση» για την αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων κλιματικών, ενεργειακών, υγειονομικών και οικονομικών κρίσεων που ταλανίζουν την υφήλιο και ειδικά τις πιο ευάλωτες χώρες, απευθυνόμενος σε περίπου σαράντα αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής. Στόχος της κατάληξης της συνόδου είναι να «ξεκλειδώσουν» την αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος για τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου στις πιο εκτεθειμένες χώρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι -μαζί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντα Μόντι- ο οικοδεσπότης αυτής της «Συνόδου Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο» και κήρυξε «γενική επιστράτευση». «Οφείλουμε να προκαλέσουμε σοκ από τη δημόσια χρηματοδότηση», τόνισε κατά την ομιλία του με την οποία άρχισαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «πολλά χρήματα», αλλά όχι απαραίτητα «στην υπηρεσία της προόδου του πλανήτη».

«Έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αποτελεί το προϊόν μιας συναίνεσης του παρελθόντος», το οποίο «αναμφίβολα δεν προχωράει πλέον αρκετά γρήγορα, το οποίο δεν είναι πλέον αρκετά κατάλληλο και το οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί εκ νέου με τους στόχους μας», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Οι υποσχέσεις που δεν τηρούνται στοιχίζουν ζωές»

Η νεαρή ακτιβίστρια από την Ουγκάντα, Βανέσα Νακάτε, η οποία είχε προσκληθεί να μιλήσει ακριβώς μετά τον Γάλλο πρόεδρο, άρχισε ζητώντας από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που είχε απέναντί της να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή «για όλες αυτές και αυτούς που υποφέρουν ήδη και που πεινούν, που έχουν εκτοπιστεί, που εγκαταλείπουν το σχολείο».

Η Νακάτε ζήτησε «δίκαιη έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα», καταγγέλλοντας με δριμύτητα τα κέρδη των δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών.

«Οι υποσχέσεις που δεν τηρούνται στοιχίζουν ζωές», τόνισε.

Οι εργασίες στο «Παλέ Μπρονιάρ», το μέγαρο όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο του Παρισιού, δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο οι σημαντικοί προσκεκλημένοι της συνόδου αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος των συνομιλιών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

«Απόλυτη μεταμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος»

«Απόλυτη μεταμόρφωση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος κι όχι μόνον «μια μεταρρύθμιση των θεσμών μας» ζήτησε σήμερα η πρωθυπουργός των Μπαρμπέιντος Μία Μότλεϊ, η οποία τάσσεται υπέρ ενός επαναπροσανατολισμού της διεθνούς χρηματοδότησης στα κλιματικά ζητήματα.

«Ήρθαμε στο Παρίσι σήμερα με βαριά καρδιά, αλλά και ελπίδα», σημείωσε κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής στο Παρίσι για ένα «Νέο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο».

Δεχόμενη πλήθος χειροκροτημάτων, η ηγέτιδα της συστάδας νησιών της Καραϊβικής έκρινε ότι υπάρχει ήδη «κίνηση».

«Πριν από εννέα μήνες, κανένας δεν μιλούσε για ρήτρες φυσικών καταστροφών», που έχουν στόχο να επιτρέπουν σε μια χώρα που έχει πληγεί από μια κλιματική καταστροφή να αναστέλλει την αποπληρωμή του χρέους της, πρόσθεσε.

«Πριν από εννέα μήνες, δεν ήμασταν έτοιμοι να συζητήσουμε τα θέματα του χρέους και της βενζίνης», υπογράμμισε επίσης η Μία Μότλεϊ, αναφερόμενη στο κεντρικό πλέον θέμα του τέλους της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Τα Μπαρμπέιντος, τα οποία είναι εκτεθειμένα στο πέρασμα κυκλώνων και απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών που προκαλεί η κλιματική απορρύθμιση, έχουν γίνει η βασική χώρα που συνηγορεί υπέρ της μεταρρύθμισης των παγκόσμιων οικονομικών θεσμών.

Το σχέδιο που έφερε η Μότλεϊ, γνωστό ως η «Ατζέντα της Μπριτζτάουν», από το όνομα της πρωτεύουσας του Μπαρμπέιντος, προβλέπει τη χρήση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να αυξηθεί ο όγκος των επενδύσεων που στοχεύουν στον περιορισμό των εκπομπών CO2, πιθανώς με φόρους.

Στο Παρίσι, η Μότλεϊ εξήγησε ότι δίσταζε να πάει στη σύνοδο κορυφής επειδή η χώρα της βρίσκεται σε συναγερμό πριν από πιθανώς το πέρασμα τροπικής καταιγίδας.

Ωστόσο επέλεξε να κάνει το ταξίδι «επειδή είναι σημαντικό να περάσουμε στη δράση», όπως είπε.

Στο τέλος της ομιλίας της, πολλοί ηγέτες την συνεχάρησαν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΟΗΕ: Παρωχημένο, δυσλειτουργικό και άδικο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας