Η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν βρέθηκε στο επίκεντρο των εργασιών του συμβουλίου των ΥΠΕΞ το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του συμβουλίου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής αποκάλυψε ότι την Κυριακή έγιναν 11 πτήσεις από το Σουδάν με πάνω από 1.000 Ευρωπαίους πολίτες και μέλη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, ενώ χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ακόμα 21 πτήσεις. Συνολικά, δηλαδή, 31 πτήσεις που μετέφεραν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και κάποιους πολίτες τρίτων χωρών, ενώ η εκτίμηση του ύπατου εκπροσώπου είναι ότι ακόμη 400 πολίτες έμενε να μεταφερθούν.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι σημασία έχει η άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών προκειμένου να είναι ασφαλείς και οι πολίτες του Σουδάν. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν οι 27 υπουργοί συζήτησαν το θέμα και αν έλαβαν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Εντονη ήταν η κριτική από πολλούς υπουργούς για τις μεμονωμένες επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων, υπενθυμίζοντας και την «εξάρτηση» της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ κατά την εκκένωση της Καμπούλ. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν τη δημιουργία επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Ε. για αυτόνομη παρέμβαση σε τέτοιες περιπτώσεις.
Για ακόμα μία φορά, στην ατζέντα του συμβουλίου των ΥΠΕΞ ήταν η Ουκρανία, αλλά ο... ελέφαντας στο δωμάτιο ήταν ο ρόλος της Κίνας –ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στη Γαλλία, που αμφισβητούσε την κυριαρχία όλων των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Κατά τη διάρκεια του συμβουλίου, το Πεκίνο εξέδωσε ανακοινώσεις διαχωρίζοντας τις θέσεις του από τις δηλώσεις, κάτι που υποδέχτηκε με ικανοποίηση ο Ζ. Μπορέλ.
«Ο πρόεδρος της Κίνας αλλά και ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα πρέπει να ταξιδέψουν στην Ουκρανία και να δουν τον πόλεμο μέσα από τα μάτια εκείνων που έχουν βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις, προτού συμμετάσχουν σε περαιτέρω προσπάθειες προώθησης της ειρήνης», σχολίασε ο ύπατος εκπρόσωπος. Τόσο η Κίνα όσο και η Βραζιλία έχουν τοποθετηθεί ως πιθανοί διαμεσολαβητές ειρήνης στον πόλεμο, αλλά οι αμφίσημες απόψεις τους έχουν επικριθεί ευρέως από τους Δυτικούς συμμάχους ως «προκατειλημμένες, ελλιπείς και ρωσόφιλες».
«Θέλω να υπενθυμίσω τη φρικτή κατάσταση επί του πεδίου σε όλους τους ανθρώπους που ζητούν ειρήνη τώρα. Ζητώ κι εγώ ειρήνη. Αλλά πρέπει να είναι μια δίκαιη ειρήνη· και μέχρι τότε θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την άμυνα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Ζ. Μπορέλ.
Ο Μπορέλ επισήμανε στη συνέχεια ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχτεί «αυτού του είδους την καλοπροαίρετη προσέγγιση», όπου τα δύο μέρη εμφανίζονται να κατηγορούνται εξίσου για τον πόλεμο. «Δεν μπορείς να βάλεις στο ίδιο έδαφος τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο και γι’ αυτό υποστηρίζουμε την Ουκρανία», είπε.
Για ακόμα μία φορά, ο Μπορέλ δήλωσε ότι οι 27 χώρες της Ε.Ε. πρέπει να επανεκτιμήσουν την ενιαία στρατηγική τους για την Κίνα που χρονολογείται από το 2019, ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι εξελίξεις των τελευταίων ετών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας