Στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων σε όλη τη Γαλλία ξεχύθηκαν και σήμερα, Πέμπτη, πλήθη διαδηλωτών, ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που αυξάνει κατά δύο έτη το όριο συνταξιοδότησης, μια μέρα μετά τις άκαρπες συνομιλίες ανάμεσα στα συνδικάτα και την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν.
Κατά την σημερινή πανεθνική κινητοποίηση, την 11η στη σειρά απ' τον Ιανουάριο, ξέσπασαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις επιδόθηκαν για άλλη μια φορά σε όργιο καταστολής, με περίπου 11.500 αστυνομικούς επί ποδός.
Η κατάσταση στο κέντρο του Παρισιού ήταν από νωρίς τεταμένη και σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και την αστυνομία.
Διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζει το γραφείο της BlackRock στο Παρίσι, κρατώντας φωτοβολίδες και εκτοξεύοντας καπνογόνα. Περίπου 100 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι πολλών εργατικών συνδικάτων, βρίσκονταν στο ισόγειο του κτιρίου για περίπου 10 λεπτά, φωνάζοντας συνθήματα κατά της μεταρρύθμισης. Το γραφείο της BlackRock βρίσκεται στον τρίτο όροφο.
Striking workers storm BlackRock’s Paris office to protest the corporate giant’s role in privatizing workers’ pensions.
— More Perfect Union (@MorePerfectUS) April 6, 2023
Jerome Schmitt, a union spokesperson, said, “The meaning of this action is quite simple. We went to the headquarters of BlackRock to tell them: the money of… pic.twitter.com/rym0XGRJzb
«Το νόημα αυτής της ενέργειας είναι πολύ απλό. Πήγαμε στα κεντρικά γραφεία της BlackRock για να τους πούμε: τα λεφτά των εργαζομένων, για τις συντάξεις μας, τα παίρνουν», είπε ο Ζερόμ Σμιτ, εκπρόσωπος του γαλλικού συνδικάτου SUD, στο BFM-TV.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της πορείας φωτιά εκδηλώθηκε σε ένα γνωστό καφέ της γαλλικής πρωτεύουσας, στο οποίο είχε γιορτάσει ο Μακρόν τη νίκη του στις εκλογές το 2017.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε 111 συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ ανέφερε πως κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 154 αστυνομικοί.
Σύμφωνα με συνδικάτο CGT συνολικά διαδήλωσαν περίπου 2 εκατ. άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 400.000 άτομα στο Παρίσι, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για 570.000 διαδηλωτές.
Ένταση σημειώθηκε και στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της διαδήλωσης.
Στις 28 Μαρτίου, κατά την προηγούμενη ημέρα δράσης, στην κινητοποίηση είχαν συμμετάσχει 740.000 διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «περισσότεροι από δύο εκατομμύρια», σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.
Στο μεταξύ, αποφασίστηκε νέα απεργιακή κινητοποιήση για την Πέμπτη 13 Απριλίου.
«Αυτό που κάνουν αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία, ο λαός μπορεί να το αναιρέσει», φώναζαν διαδηλωτές στην πόλη Ρεν της δυτικής Γαλλίας, κρατώντας πανό που έγραφαν: «Παλεύουμε για τις συντάξεις μας» και «Απεργία, αποκλεισμός, Μακρόν φύγε».
Οι ηγέτες των συνδικάτων και οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η μόνη διέξοδος από την κρίση ήταν η απόσυρση της νομοθεσίας, μια επιλογή που η Μπορν και ο Μακρόν έχουν επανειλημμένα απορρίψει.
«Δεν υπάρχει άλλη λύση από την απόσυρση της μεταρρύθμισης», δήλωσε η νέα ηγέτης του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT, Σοφί Μπινέ, κατά την έναρξη της συγκέντρωσης στο Παρίσι.
Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CFDT, κάλεσε «ένα μέγιστο αριθμό εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, να συμμετάσχουν στις πορείες σε όλη τη Γαλλία».
Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Παρισιού RATP προέβλεψε ότι η κυκλοφορία θα είναι σχεδόν κανονική σήμερα.
Τα τρένα υπέστησαν επίσης λιγότερες διακοπές σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες απεργιών κατά της μεταρρύθμισης.
Η αρχή πολιτικής αεροπορίας ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις κατά 20% σε πόλεις όπως το Μπορντό και η Μασσαλία, αλλά όχι στα αεροδρόμια του Παρισιού όπως σε προηγούμενες απεργίες.
Οι απεργίες εξακολουθούν να διακόπτουν τις λειτουργίες σε διυλιστήρια πετρελαίου και πυρηνικά εργοστάσια, ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους την επόμενη εβδομάδα.
Το τελευταίο κύμα διαδηλώσεων συνιστά την πιο σοβαρή πρόκληση για την εξουσία του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που βρίσκετια σε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, από την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας