Ικανοποιημένοι από τις τέσσερις συμφωνίες που υπέγραψαν στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και μοχλό πίεσης την «επιτάχυνση» της ενταξιακής διαδικασίας για το Βελιγράδι) δήλωσαν χθες οι πρωθυπουργοί της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Κοσόβου Ισα Μουστάφα, αφού το νέο «ντιλ» προσφέρει (περιορισμένη) αυτονομία στους Σέρβους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου, αλλά και το άνοιγμα της αποκλεισμένης γέφυρας στον ποταμό Ιμπαρ, στη Μιτρόβιτσα, με «αντάλλαγμα» σερβικές υποχωρήσεις σε «παγωμένα» εδώ και χρόνια ζητήματα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.
Δικαίως οι Σέρβοι του Κοσόβου γιόρτασαν μέχρι πρωίας τον συμβιβασμό στο θέμα της αυτονομίας και την επίτευξη ενός μόνιμου αιτήματος, δηλαδή της αυτοδιοικητικής σύνδεσης δέκα γεωγραφικά αποκομμένων σερβικών κοινοτήτων.
Η σερβική μειονότητα θα έχει τον δικό της καταστατικό χάρτη (ουσιαστικά ένα «σύνταγμα μέσα στο σύνταγμα»), που θα προβλέπει πρόεδρο, αντιπρόεδρο, κοινοβούλιο και το δικό της εθνόσημο, και θα έχει την ευθύνη για θέματα οικονομίας, υγείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με τη συμφωνία για τους σερβικούς δήμους και χωριά, οι κοινότητες με σερβική πλειονότητα στο βόρειο Κόσοβο αποκτούν περισσότερη αυτονομία, αλλά και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Βελιγράδι.
Το άνοιγμα της γέφυρας στη Μιτρόβιτσα δεν έχει τόσο οικονομική σημασία όσο συμβολική. Η γέφυρα συμβόλιζε, από τον τερματισμό του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, τον φυσικό διαχωρισμό της σερβικής πλειοψηφίας και της αλβανικής μειοψηφίας στο βόρειο κομμάτι του Κοσόβου. Σε ό,τι αφορά τις τηλεπικοινωνίες, το Κόσοβο θα αποκτήσει τον δικό του διεθνή κωδικό κλήσης, που θα είναι ο «00383».
Το Κόσοβο δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, κι έτσι δεν του επιτρέπεται να αποκτήσει διεθνή αριθμό: η «φόρμουλα» που συμφωνήθηκε είναι να αιτηθεί η Αυστρία κωδικό για λογαριασμό του Κοσόβου.
Ο ηγέτης του Κοσόβου, Ισα Μουσταφά, δήλωσε κι αυτός ικανοποιημένος και τόνισε «την επέκταση της κυριαρχίας του Κοσόβου και στον βορρά της περιοχής του Κοσόβου, καθώς και την εναρμόνιση του τμήματος αυτού με το σύνταγμα και τους νόμους» της Πρίστινα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, πρώην ηγέτης του UCK και επί πολλά χρόνια «ισχυρός άνδρας» της Πρίστινα, ο Χασίμ Θάτσι, έκανε λόγο για «de facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας» του Κοσόβου από τη Σερβία...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας