«Στα όρια του διεθνούς δικαίου» κινείται ο νέος αντιπροσφυγικός νόμος της Βρετανίας που παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως παραδέχτηκε ωμά η σκληροπυρηνική υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.
Σκληραίνοντας ακόμα περισσότερο τις πολιτικές αποτροπής που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνώντες Τόρις για «να σταματήσουν τις βάρκες» που περνούν το Στενό της Μάγχης, όπως επιδιώκουν στο πλαίσιο του Brexit αλλά και για να χαϊδέψουν ψηφοθηρικά τα αυτιά των υποστηρικτών τους, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει αναγάγει το άλυτο ζήτημα σε μια από τις πέντε βασικές του προτεραιότητες.
Μετά λοιπόν την απάνθρωπη νομοθεσία του Μπόρις Τζόνσον για εξορία χιλιάδων αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα που έχει παγώσει στα δικαστήρια, το νέο «νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση» προβλέπει (αναδρομικά από χθες) πως όσοι φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία δεν θα έχουν δικαίωμα να καταθέτουν αίτηση ασύλου, θα τίθενται συλλήβδην υπό κράτηση και θα απελαύνονται στην πατρίδα τους είτε σε ασφαλή τρίτη χώρα (εννοώντας βασικά τη Γαλλία και ευρύτερα την Ε.Ε. από την οποία αναχωρούν οι βάρκες). Θα τους απαγορεύεται δε ισόβια να ξαναμπούν στη Βρετανία ή να πάρουν βρετανική υπηκοότητα. Η κατάπτυστη νομοθεσία θα επιτρέπει την κράτησή τους για τουλάχιστον 28 μέρες, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα νομικής αντίδρασης και με λιγοστές εξαιρέσεις (π.χ. ανήλικοι, σοβαρά ασθενείς). Κατόπιν θα ακολουθεί απέλαση (αδιευκρίνιστο πώς θα γίνεται πρακτικά).
Η Μπρέιβερμαν ομολόγησε ξεδιάντροπα ότι το «ισχυρό και καινοτόμο» νομοσχέδιο ενδέχεται να παραβιάζει τη βρετανική νομοθεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιη ότι είναι συμβατό με τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της Βρετανίας βάσει των συνθηκών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Σε όποιον προτείνει ντε φάκτο ανοιχτά σύνορα μέσω απεριόριστων ασφαλών και νόμιμων οδών ως εναλλακτική λύση, ας είμαστε ειλικρινείς: σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, υπάρχουν 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν να δικαιούνται προστασία με βάση τους ισχύοντες νόμους μας. Κι ας είμαστε ξεκάθαροι: έρχονται εδώ. Είδαμε αύξηση 500% στις διαπλεύσεις με μικρές βάρκες μέσα σε δύο χρόνια», υποστήριξε τρομολαγνικά η υπουργός.
Ακόμα και βουλευτές των Τόρις εκφράζουν ενστάσεις για τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, ενώ παραμένει αμφίβολο αν θα προλάβει -λόγω και της καθυστέρησης από αναμενόμενες δικαστικές προσφυγές- να τεθεί σε ισχύ πριν από τις επόμενες εκλογές. Το «ανεφάρμοστο» νομοσχέδιο είναι «μια απάτη που κινδυνεύει να κάνει το χάος ακόμη χειρότερο», κατήγγειλαν οι Εργατικοί.
«Η προβληματική νομοθεσία της κυβέρνησης δεν θα σταματήσει τις βάρκες», προειδοποίησε ο Ενβερ Σόλομον, επικεφαλής της οργάνωσης Συμβούλιο Προσφύγων, «αλλά θα έχει ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες να φυλακίζονται σε κέντρα κράτησης με τεράστιο οικονομικό κόστος, να βρίσκονται μόνιμα σε καθεστώς αβεβαιότητας και να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, απλά και μόνο επειδή αναζητούν καταφύγιο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας