Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή της Σουηδίας, αντιδρώντας σε διαδήλωση που πραγματοποίησε κουρδική ομάδα στη Στοκχόλμη, η οποία κρέμασε ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου έξω από το δημαρχείο της πόλης.
Σε μια προσπάθεια να αποσοβήσει σοβαρότερο διπλωματικό επεισόδιο, που θα μπορούσε να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του στέκεται απέναντι σε «απειλές και μίσος κατά των πολιτικών εκπροσώπων». Και χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, είπε ότι «η απεικόνιση ενός λαϊκά εκλεγμένου προέδρου ως άτομο που εκτελείται έξω από το Δημαρχείο είναι κάτι αποτρόπαιο».
Ωστόσο, Τούρκος αξιωματούχος δεν φάνηκε να πείθεται και δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι προσδοκία της Άγκυρας είναι «οι δράστες του περιστατικού να εντοπιστούν, να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και η Σουηδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της».
Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την κουρδική ομάδα «Επιτροπή Ροζάβα της Σουηδίας», η οποία με το ομοίωμα συνέκρινε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον φασίστα δικτάτορα της Ιταλίας Μπενίτο Μουσολίνι, ο οποίος κρεμάστηκε ανάποδα μετά την εκτέλεσή του στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η ιστορία δείχνει πώς καταλήγουν οι δικτάτορες», έγραψε η ομάδα πάνω από ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει φωτογραφίες του Μουσολίνι και ένα ομοίωμα βαμμένο να μοιάζει με τον Ερντογάν να κουνιέται σε ένα σχοινί από τα πόδια.
Η Σουηδία και η Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και ενώ 28 από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει τις υποψηφιότητές τους, η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν τις έχουν επικυρώσει. Η Άγκυρα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επικυρώσει τις αιτήσεις εκτός εάν οι δύο χώρες κάνουν περισσότερα για να καταστείλουν τις κουρδικές ομάδες που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Όλα αυτά συνέβησαν μόλις μια μέρα αφότου ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστενσον, δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την Άγκυρα «πήγαιναν πολύ καλά», παρ' όλο που υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» με την Τουρκία σχετικά με το τι έπρεπε να γίνει.
«Δείχνουμε στην Τουρκία ότι κάνουμε ακριβώς αυτό που υποσχεθήκαμε να κάνουμε, ιδίως στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», είπε σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη την Τετάρτη. «Πιστεύω ότι ήταν ένα από τα βασικά καθήκοντα: να ενισχυθεί η σουηδική νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να αναγνωριστεί το γεγονός ότι οι δραστηριότητες σε σουηδικό έδαφος μπορεί να είναι επικίνδυνες για άλλες χώρες… Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την τρομοκρατία».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Τουρκία μερικές φορές κατονόμαζε άτομα που ήθελε να εκδώσει από τη Σουηδία, αλλά ότι τέτοιες αποφάσεις ήταν ευθύνη των δικαστηρίων της Σουηδίας και όχι της κυβέρνησής της. «Δεν νομίζω ότι αυτό πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι οι συζητήσεις πάνε καλά», πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία είναι η άλλη χώρα που δεν έχει επικυρώσει ακόμη την προσφορά ένταξης της Σουηδίας. Σουηδικές πηγές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το ουγγρικό κοινοβούλιο θα έκανε αυτό το βήμα τον Φεβρουάριο. Υποβάθμισαν επίσης τις προτάσεις ότι η Βουδαπέστη θα χρησιμοποιούσε τις ελπίδες ένταξης της Στοκχόλμης ως μοχλό για να αποκτήσει πλεονέκτημα σε μια άσχετη διαμάχη της ΕΕ σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας