Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονίας και απόπειρα ανθρωποκτονίας λόγω φυλετικού μίσους, αλλά και οπλοφορία και οπλοκατοχή, ασκήθηκε στον 69χρονο Γάλλο, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή άνοιξε πυρ στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο «Αχμέτ Καγιά» στο Παρίσι και σε διπλανό κατάστημα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Κούρδοι και να τραυματιστούν ακόμη τρεις. Ο 69χρονος προφυλακίστηκε με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με δικαστική πηγή, ο ύποπτος, συνταξιούχος μηχανοδηγός, παραδέχτηκε ότι τρέφει «παθολογικό μίσος για τους ξένους», το οποίο όπως είπε ο ίδιος προέκυψε μετά από διάρρηξη που έγινε στο σπίτι του 2016. Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού, αναφέρεται ότι ο κατηγορούμενος είναι «αυτοκτονικός και καταθλιπτικός», ενώ επιβεβαιώνεται το ρατσιστικό κίνητρο της επίθεση, διότι δήλωσε στον εισαγγελέα ότι σκόπευε να αυτοκτονήσει αφού «δολοφονήσει πρώτα μετανάστες».
Ο ύποπτος σκότωσε μία γυναίκα, την Εμινέ Καρά, στέλεχος μιας γυναικείας κουρδικής οργάνωσης, καθώς και δύο άνδρες, μεταξύ των οποίων ο καλλιτέχνης και πολιτικός πρόσφυγας Μιρ Περβέρ. Τραυμάτισε επίσης τρεις άνδρες, τον έναν εκ των οποίων σοβαρά. Τα πέντε θύματα είχαν τουρκική υπηκοότητα και το έκτο γαλλική.
Πορεία στη μνήμη των θυμάτων
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν πορεία, το απόγευμα της Δευτέρας, στο Παρίσι στη μνήμη των θυμάτων.
Στο σημείο της επίθεσης οι διαδηλωτές τοποθέτησαν φωτογραφίες των θυμάτων, λουλούδια και αναμμένα κεριά. Η πορεία έφτασε σε άλλο δρόμο της κουρδικής συνοικίας, όπου δολοφονήθηκαν, στις 9 Ιανουαρίου 2013, τρία μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. Η υπόθεση αυτή δεν έχει διαλευκανθεί μέχρι και σήμερα.
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν στα κουρδικά συνθήματα όπως «Οι μάρτυρές μας δεν πεθαίνουν» και, στα γαλλικά, «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία», ζητώντας παράλληλα «αλήθεια και δικαιοσύνη».
Τουρκογαλλικό διπλωματικό επεισόδιο
Η υπόθεση της δολοφονίας των τριών Κούρδων έχει φέρει για μια ακόμη φορά ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Παρισιού, καθώς η Τουρκία διαμαρτύρεται για «αντιτουρκική προπαγάνδα».
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τουρκία κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι μετά τη δολοφονική επίθεση το ΡΚΚ έχει αποδυθεί σε αντιτουρκική προπαγάνδα στη Γαλλία.
«Εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας απέναντι στην προπαγάνδα που εξαπέλυσαν εναντίον της χώρας μας κύκλοι του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ανέφερε μια διπλωματική πηγή, ανακοινώνοντας ότι το ΥΠΕΞ κάλεσε τον πρεσβευτή Ερβέ Μαγκρό.
Η Άγκυρα κατηγορεί το Παρίσι ότι επέτρεψε σε υποστηρικτές του PKK να διαδηλώσουν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Σε ορισμένα πλακάτ των συγκεντρωμένων γινόταν λόγος για δεσμούς της Τουρκίας με τον Γάλλο δράστη και ο Τούρκος διπλωμάτης υποστήριξε ότι τις κατηγορίες αυτές επανέλαβαν «οι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης και οι πολιτικοί».
Όπως είπε, «η γαλλική κυβέρνηση και ορισμένοι πολιτικοί χρησιμοποιήθηκαν ως όργανα προπαγάνδας».
Επίσης, προχθές, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, καταδίκασε την Κυριακή τις ταραχές στο Παρίσι μετά τη δολοφονία των τριών Κούρδων, κατηγορώντας το PKK ως υπεύθυνο για τα επεισόδια, ενώ απευθυνόμενος στη γαλλική κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι στηρίζει μια «τρομοκρατική οργάνωση, όπως και στη Συρία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας