Το σχέδιο της Βρετανίας για την αποστολή μεταναστών στη Ρουάντα είναι «σύννομο», αποφάνθηκε το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου (High Court), το οποίο πάντως δέχθηκε τις ατομικές προσφυγές ενάντια στην απέλασή τους οκτώ αιτούντων άσυλο.
Σύμφωνα με την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, η Βρετανία θα αποστέλλει στην Ρουάντα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «είναι νόμιμο για τη Βρετανία να κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα» προκειμένου να στείλει αιτούντες άσυλο στη χώρα ώστε τα αιτήματά τους για άσυλο να αποφασίζονται εκεί.
Ο δικαστής Κλάιβ Λιούις, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει διευθετήσεις με την κυβέρνηση της Ρουάντα με σκοπό να διασφαλίσει πως τα αιτήματα ασύλου των ανθρώπων που μεταφέρονται στη Ρουάντα αποφασίζονται κατάλληλα εκεί. Σε αυτές τις συνθήκες, η μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα συνάδει με τη Συνθήκη για τους Πρόσφυγες και με τις θεσμικές και άλλες νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης που επιβάλλει ο Νόμος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1998».
Κατά της απέλασής τους έχουν προσφύγει οκτώ άτομα, με μεμονωμένες δικαστικές διαδικασίες και ο δικαστής είπε ότι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών πρέπει να εξετάσει κατάλληλα τις περιστάσεις για «κάθε μεμονωμένο αιτούντα άσυλο».
«Η υπουργός Εσωτερικών δεν εξέτασε κατάλληλα τις περιστάσεις για τους οκτώ μεμονωμένους αιτούντες [άσυλο], τις υποθέσεις των οποίων έχουμε εξετάσει», ανέφερε σημειώνοντας ότι η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών σε αυτές τις περιπτώσεις «θα επανέλθει στην υπουργό Εσωτερικών ώστε να τις εξετάσει εκ νέου».
Τον Ιούνιο, προσφυγές της τελευταίας στιγμής και μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης καθήλωσαν στο έδαφος το αεροσκάφος που θα οδηγούσε από τη Βρετανία στη Ρουάντα πρόσφυγες και μετανάστες.
Το ΕΔΑΔ εμπόδισε την απέλαση Ιρακινού αιτούντα άσυλο, με κατεπείγουσα απόφασή του και ανακουφίζοντας οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες καταγγέλλουν το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης ως σκληρό και απάνθρωπο. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για αμφιλεγόμενο σχέδιο, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις μέσα στη χώρα, ακόμη και από τον τότε διάδοχο του θρόνου Κάρολο, την εκκλησία, τον Πάπα και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς.
Το ΕΔΑΔ, στην απόφασή του, είχε αποφασίσει ότι η απέλαση του Ιρακινού έπρεπε να αναβληθεί ωσότου η βρετανική δικαιοσύνη αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, αλλά και ότι κυρίως να εξασφαλιστούν εγγυήσεις πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση σε δίκαιες διαδικασίες στη Ρουάντα και να κριθεί ότι η Ρουάντα είναι ασφαλής χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας