Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP PHOTO

Ετοιμη η Τουρκία για χερσαία εισβολή

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν εκ νέου «σθεναρή εναντίωση», αυτή τη φορά διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Η Ρωσία επίσης επανέλαβε την αντίθεσή της μέσω της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ. «Εντονη ανησυχία» εξέφρασε και το Παρίσι.

Παρ’ όλα αυτά, η -προεκλογικών ρυθμών και οικονομικών δεινών- Τουρκία επιμένει στα σχέδιά της και στα πολυεπίπεδα «παζάρια» της γύρω από μια νέα, ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Οχι τυχαία, πάντως, από τη χθεσινή συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δεν βγήκε «λευκός καπνός».

Αν και κατοχική δύναμη στην περιοχή (όπως και στην Κύπρο), η Αγκυρα επικαλείται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και την ανάγκη καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», παρά το γεγονός ότι δεν έχει στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες πως πίσω από την πρόσφατη φονική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είναι το PKK και η (υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ) πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας. Κάτι που αμφότερες έχουν εξάλλου διαψεύσει.

Απτόητη ωστόσο η κυβέρνηση Ερντογάν υπερθεματίζει. Ενημέρωσε ευρωπαϊκές πρεσβείες και διεθνείς οργανισμούς στην Αγκυρα για τρομοκρατικές απειλές εναντίον τους, ενώ «ποντάρει ρέστα» στον διττό της ρόλο ως «επιτήδειου μεσολαβητή» στο Ουκρανικό από τη μια, του μοναδικού απείθαρχου ΝΑΤΟϊκού συμμάχου ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία από την άλλη (εφόσον πάρει κανείς τοις μετρητοίς τη δέσμευση της Ουγγαρίας ότι θα δώσει τη δική της έγκριση στις αρχές Φεβρουαρίου).

Σε πείσμα μάλιστα του σαφούς αρνητικού μηνύματος που έλαβε τη Δευτέρα από τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου -μάλιστα με την επισήμανση ότι κατά τις τελευταίες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία «απειλήθηκε άμεσα η ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού των ΗΠΑ»- ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ζήτησε… κατανόηση από τους Αμερικανούς.

«Μας ζήτησαν να επαναξιολογήσουμε», ανέφερε. «Τους διαβιβάσαμε τις ανησυχίες και τις σκέψεις μας και τους ζητήσαμε να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Τονίσαμε ότι πρέπει να μας καταλάβουν». Σε μια έμμεση, πλην σαφή επίπληξη μάλιστα προς την Ουάσινγκτον και τη συνεργασία της με την YPG κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού κράτους», τόνισε ότι συμμαχικές χώρες, που έχουν στρατιωτική παρουσία στη Συρία, «πρέπει εν τέλει να διακόψουν τους δεσμούς τους με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία πάντως, οι δεσμοί των ΗΠΑ με τους Κούρδους φαίνεται να περνούν σε δεύτερο πλάνο, γράφει ο ιστότοπος Middle East Eye.

«Οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερα “ψάρια” να πιάσουν στην Ευρώπη» και «χρειάζονται την υποστήριξη της Τουρκίας», εξηγεί ο Αντριου Τέιμπλερ, αναλυτής της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Washington Institute for Near East Policy και πρώην επικεφαλής σε θέματα Συρίας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Κατά συνέπεια, προσέθεσε, «η αντίδραση σε μια πιθανή εισβολή ήταν αρκετά υποτονική»...

Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι εντάσσεται και η προχθεσινή, γενικόλογη ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού για την εξόντωση του (τρίτου μέσα σε τρία χρόνια) ηγέτη του «Ι.Κ.», στα μέσα Οκτωβρίου, στη βορειοδυτική Συρία. Την επιχείρηση, ανέφερε, έφερε εις πέρας στην -ελεγχόμενη από τη Δαμασκό- επαρχία Ντεραά ο αντιπολιτευόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Η Ρωσία από την άλλη υπογράμμισε με νόημα ότι βρίσκεται σε «στενή συνεργασία με τους Σύρους και Τούρκους εταίρους για την αποτροπή της όξυνσης της κατάστασης στον Βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας». «Βασικό εμπόδιο» στη διαδικασία αυτή είναι «η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ», τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις ορισμένων ηγετών των Κούρδων της Συρίας και εφαρμόζουν ανοιχτά τη γραμμή αποκοπής από τη Δαμασκό αυτών των προσωρινά μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Συρίας εδαφών, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους».

Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε, τυχόν νέα χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας εντός του συριακού εδάφους «θα επιδρούσε αρνητικά συνολικά στην περιοχή». Προς επίρρωση, πληροφορίες του πρακτορείου AFP αναφέρουν ότι η Ρωσία ήδη ανέπτυξε ενισχύσεις στο Ταλ Ριφαάτ: θύλακα κουρδικού ελέγχου στη βόρεια Συρία, πάνω από το Χαλέπι και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ετοιμη η Τουρκία για χερσαία εισβολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας