Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εξέφρασε σοβαρή ανησυχία στην ανακοίνωση της Άγκυρας ότι το ψευδοκράτος έγινε δεκτό ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκοφωνών Κρατών», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.
Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Απαντώντας στην Κομισιόν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που με την ανακοίνωσή του προσπαθεί να επιβάλει τη λύση των δύο κρατών από την «πίσω πόρτα», μέσω αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αναφέρει ότι «όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να εγκαθιδρύουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα».
Και κατήγγειλε τις προσπάθειες της Ε.Ε. «να εμποδίσει τον τουρκοκυπριακό λαό να γίνει αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας», λέγοντας ότι «είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση, και επίσης αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ξεκάθαρα την υποκρισία της Ε.Ε., η οποία έχει αιχμαλωτιστεί από τις φαύλες πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Ελλάδας».
«Μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την επιβεβαίωση της εγγενούς κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, που έχει σφετεριστεί από το 1963», πρόσθεσε.
«Η Τουρκία, με κάθε τρόπο, θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στην ΤΔΒΚ και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες», συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε σήμερα πως η πλήρης αναγνώριση της ΤΔΒΚ δεν μπορεί να αποτραπεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας