Την ανάληψη δράσης απ' την Ε.Ε. κατά του καταπιεστικού καθεστώτος στο Ιράν και την επιβολή κυρώσεων στη χώρα ζητούν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές. Ταυτόχρονα απευθύνουν κάλεσμα για αμερόληπτη και ουσιαστική διερεύνηση της δολοφονίας της 22χρονης, που πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση γιατί δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιεί απολογισμό των εξελίξεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμινί και το ξέσπασμα διαδηλώσεων που επακολούθησε κατά του σκληρού καθεστώτος.
«Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα τον θάνατο της 22χρονης και ζητούν να επιτραπεί η «αμερόληπτη και ουσιαστική διερεύνηση του τραγικού θανάτου της και των καταγγελιών για βασανιστήρια και κακομεταχείριση» από ανεξάρτητη αρμόδια αρχή», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Το ψήφισμα καλεί επίσης την Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στους Ιρανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στην καταστολή.
«Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τις νεαρές Ιρανές που πρωτοστατούν και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις παρά τις δυσκολίες και τις προσωπικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν και στηρίζοντας τις ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την χώρα, το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την εκτεταμένη και δυσανάλογη χρήση βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν ήδη δολοφονήσει πολλούς διαδηλωτές.
Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τις αρχές της χώρας να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων και να αποσύρουν οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον όσων έχουν φυλακιστεί αποκλειστικά για την άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, καθώς και σε όλους τους άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το Κοινοβούλιο ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους Ιρανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται τόσο στον θάνατο του Mahsa Amini όσο και στη βία κατά διαδηλωτών, στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ζητείται έρευνα από τον ΟΗΕ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, και ιδίως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να ξεκινήσουν έρευνα για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράν. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τα κράτη μέλη της Ε.Ε. με διπλωματική παρουσία στη χώρα να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και των πολιτών με διπλή ιθαγένεια ΕΕ-Ιράν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας